Farewell 2015

Posted: January 1, 2016 in Babbling, Life, Personal

Dear lovely readers🙂

How are you? Yeah I’m back after 2 years in silent mode. Phewww (bersarang sudah blog saya).. *sigh*

Anyway Happy new year everyone! 2015 is now history🙂 Welcome 2016. Wish joys and happiness on this new year bloom in your life as flowers in a garden🙂

Hopefully I will be writing again this year. (azam baru? kikiki)

Okay ciao~

 

 

I’m done with Venice‘s pictures. Now let’s move to the next one, Paris the city of love!! Hee😀

I was there last month for 2 days and it wasn’t enough at all. Nak pergi lagi please! (Pray hard)

To my future husband, please take note! A must go place in our honeymoon list ok??😛

I’m not in mood of “membebel” today..so, let pictures do the talking yah..hehe~

_DSC0007

Hello peeps! Greeting from Venice😉

OK, Just kidding. I’m back in KL now. Hihi. It’s been a month since my trip to Europe. Arghh..the feeling still great! I would like to share some photos taken in Venice. Enjoy😀

 

“kau x keje lg? kau grad setahun awal dari aku kan..”

“belajar tinggi-tinggi, pakai kete sama je macam aku yang belaja setakat sijil ni..”

“gaji besar tapi aku lagi mewah..ape la kau ni..”

“kau ni bila nak kawin? tengok aku dah masuk anak kedua. kite sebaya kan..”

“aku kawin kemudian dari kau, tapi aku beranak dulu. kau xnak anak ke..”

 

Biasa tak dengar ayat-ayat di atas?

Mengapa perlu kita bertanya soalan-soalan sebegitu?

Adakah si penjawab tahu apa yang akan terjadi dalam hidup dia?

Siapa tahu masalah di sebalik setiap yang berlaku pada si penjawab?

Mungkin dia sedang menjaga kedua ibu bapanya yang sakit. maka sebab itu dia masih tidak bekerja.

Mungkin dia sedang membantu adik-adiknya meneruskan pelajaran. maka sebab itu dia berkereta dan berbelanja setaraf orang yang sederhana hidupnya walau gajinya jauh lebih tinggi.

Mungkin dia sedang melawan penyakit yang memungkinkan dia tidak mampu beroleh anak, maka sebab itu dia tangguhkan niat untuk memiliki anak.

Buat si penjawab yang menghadapi soalan sebegini, tenanglah. dan jangan bersedih. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Dia telah mengatur setiap sesuatu dengan bijaksana.

Mungkin kita memiliki rezeki yang sedikit berbanding orang yang memiliki rezeki yang lebih banyak dari kita. Jangan bersedih kerana rezeki itu luas pandangannya.

Mungkin agak kasar pandangan ini, tapi sebagai manusia, perbandingan juga kadang-kala boleh memberi kekuatan dalam melawan nafsu dan bisikan syaitan terutama bagi orang yang lemah imannya.

Ingatlah,
mungkin kamu tidak bergaji besar, tapi kamu mungkin memperoleh kebahagiaan yang lebih.
mungkin kamu berkereta sama seperti mereka yang bergaji lebih kecil dari kamu, tapi mungkin kereta kamu tidak banyak mempunyai masalah berbanding kereta mereka.
mungkin kamu lewat mendapat jodoh, tapi mungkin juga hubunganmu dengan jodohmu itu lebih panjang.
mungkin juga kamu lewat mendapat anak, tapi mungkin juga anakmu itu lebih membawa kegembiraan satu hari nanti.

Allah lebihkan seseorang itu di satu bahagian, dan mengurangkan kamu di satu bahagian. Tapi Allah juga melebihkan kamu di satu bahagian lain, dan mengurangi seseorang itu dengan satu bahagian lain. Itulah keadilan Allah yang sering kita lupakan lantaran sering melihat kelebihan orang lain dan melupakan kelebihan yang Allah berikan pada diri sendiri.

Tanamkan dalam minda, Allah itu Maha Adil, dia memberikan kamu apa yang kamu perlukan, bukan apa yang kamu inginkan. Setiap hamba-Nya punyai bahagian masing-masing.

Di saat kamu di lontarkan soalan sebegini, atau di saat jiwa kamu sendiri yang bertanyakannya, pejamlah matamu..tarik dan hembus nafas perlahan-lahan sehingga kamu beroleh kusyuk lalu sebutlah Allah..Allah.. Insyaallah kamu akan tenang. Jika orang yang bertanya berada di hadapanmu, jawablah Allah lebih mengetahui segala perancangan untuk hambanya.

~Hamba Allah~

Saya terbaca petikan ini di newsfeed facebook apabila ada seorang kawan yang share. Ya, ini memang betul-betul terjadi dalam hidup kita. Bagi saya orang-orang yang suka bertanya begini adalah orang yang mementingkan diri sendiri dan merasakan hidupnya sempurna tanpa cacat cela. Mungkin ada yang bertanya secara berseloroh tetapi pernahkah kamu berfikir dahulu tentang perasaan orang yg ditanya itu?

Bolehkah mereka menerima soalan itu dengan hati terbuka dan senyuman di bibir?

Apakah si penjawab soalan itu gembira dengan pertanyaan sebegini? Tidak terusik kah emosi nya?

Adakah kamu rasa mereka itu tidak berusaha untuk memiliki apa yang kamu miliki?

Apabila dihujani soalah sebegini, jangan bersedih wahai kawan. Ingatlah janji Allah itu pasti.

Surah al-Baqarah ayat 216 :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”.

Huraian:
Sseungguhnya sesuatu perkara itu hakikat sebenarnya Allah Maha Mengetahui. Baik atau buruk sesuatu perkara itu ianya adalah di dalam ilmu Allah. Yakinilah jika sesuatu doa atau hajat tidak ditunaikan-Nya ada sesuatu yang lebih baik akan diberi Allah S.W.T. sebagai penganti apa yang kita hajatkan. Jika tidak dapat di dunia, nanti di hari akhirat Dia akan memberkannya kepada kita, oleh itu berbaik sangkalah kepada-Nya

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Setahun yg lepas patutnya entry ni tapi baru ada chance nak post. Maklumlah penyakit malas asyik menyinggah. Cerita pun sudah basi kan, tapi tak apa lah janji korang boleh buat reference kalo nak pergi Korea nanti. Haha

Sedikit recap. Maybe boleh baca entry ni dulu https://elixadexelia.wordpress.com/2012/06/27/budget-trip-to-korea-day-1/ . Dalam post ni saya cerita pasal hari pertama kitorg stay di Seoul. The next day we went to Busan for 2 days. Boleh refer entry ni pulak https://elixadexelia.wordpress.com/2012/09/12/budget-trip-to-korea-busan/ . So lepas balik dari Busan we back to Seoul again. Yeahh!! That’s the plan.

Sampai je Seoul pagi tuh, we all terus ke Zaza Backpackers, our guesthouse for the remaining days in Korea. Boleh check website nya http://zazabackpackers.com/ for the details. I super love this guesthouse!! It is an easy walk to Seoul’s most famous attractions like Namsan TowerMyeong dongDongdaemun Market and many more. Dan yang paling best a cute & clean house with affordable price & friendly staff (The guy staff is cute too!). *wink*

Lepas simpan our luggage dalam bilik kitrg terus keluar untuk ke next destination. Mana lagi kalo bukan Menara cinta Seoul, Namsan Tower! Hehe. A must visit place in Seoul. Before that kami singgah kat Paris Baguette Cafe dulu untuk brunch. Lapar sangat tapi kat situ boleh makan roti & kek je. Tuh pun korang kena pandai-pandai pilih takut terpilih yg ada cik ba.. haa korang sambung la sendiri perkataan tu😛

Fotor070710477Lepas makan kenyang2, kitrg pun terus ke Namsan tower. Dekat je dari guesthouse tapi agak penat la jugak sebab jalan nak ke sana berbukit-bukit & banyak tangga pulak tuh..kalo korang nak tahu di Korea ni memang banyak jalan berbukit-bukit camni, rumah pun banyak on the top hill. Kalo ikutkan stamina orang Korea ni boleh tahan la kan. Cuba tengok dlm drama, asyik jalan & berlari je diorg ni..hehe..

Penat-penat pun kitorg berjaya jugak sampai ke Seoul Tower. Agak luas jugak area Namsan tower nih.Memang macam dalam drama lagi sekali view sangat cantik kat sini. Arghh tak boleh nak describe tapi feeling nya lain tau. Dapat jugak kitrg tengok sendiri love locks tree, museum bear & cultural performance. Happy sangat!😀

Fotor0707115123

Lepas Namsan tower, kitorang balik ke Zaza backpackers untuk makan & solat. Makan macam biasa lah, rendang dan serunding yang kitrg bawak masih ada. Nasi pulak boleh beli kat family mart atau 7 eleven. Tak pun stok maggi masih ada.😉 Lebih kurang 2 jam lepas tu pulak, kitorang dah ready untuk ke next destination. Myeong dong night market, Hello Kitty Cafe & jalan-jalan sekitar Hongdae. Jom tengok gambar je, tak larat nak cerita dah..lol

Fotor0707131634Day 5 tunggu di lain entry pulak ye dan tak tahu lah bila boleh post lagi. Maklumlah Mim Alif Lam Sim. Haha

Finally sampai jugak di JakartaSuppose nita came with me but dia kena pergi London la pulak.. So, only me with another friend je yang pergi. Sampai je di airport terus amik gambar sambil menunggu pak supir datang pick up. lol

IMG_20130612_222339

Sebelum ni dengar cerita je dari nita pasal traffic jam yang teruk di Jakarta tapi hari tuh dapat tengok sendiri! When I was in Bangkok, I felt KL’s traffic jam is nothing compare to Bangkok’s traffic-jam but this time, Jakarta’s traffic is heavier than Bangkok! Serius macet banget. The day we landed soekarno hatta international airport was a legend. Dari bandara nak ke Ancol took few hours. Jam yang tak bergerak atau ayat Jakarta nya, macet total. Hihi

Sampai je Ancol, kitorang makan siang dulu. Lapar gila sebab dari pagi tak makan. Bila di Jakarta, semestinya kena try makanan orang sana dan teh botol jangan dilupa ya. For me, rasanya tasty! Enak di minum tambah2 tengah cuaca panas🙂 Di ancol, kitorang just jalan2, foto, masuk seaworld Indonesia & naik gondola Ancol to see the view from the top.

Fotor0706144656

Lepas berseronok di Ancol, kitorg gerak ke hotel yg terletak di Kemang, Jakarta selatan. Macet lagi sekali sebab time tuh orang pulang dari kerja dan suprisingly area kemang tu antara area yg agak macet! Dah la waktu tu gerimis. Kesian pak supir jam satu pagi kalo tak silap dia sampai rumah selepas hantar kitrg malam tu. haha. Anyway ni hotel yang kita stay kt Kemang. I like this area, memang happening ala2 Bukit Bintang walk kalo di KL😉

Fotor0706152713

Actually ada reason why we choose Kemang area. Sebab nya kita nak try makanan kat restoran Baim Wong & restoran Dude Harlino😛 Walking distance je dari hotel but we have no luck. Both Baim Wong & Teuku Wisnu tak ada pulak. Tapi tak apa lah, janji food nya sedap. Nih food yg kita order kat Publo restoran. Bukan nak memuji lebih-lebih sebab pemiliknya artis tapi serius makanan kat sini sedap. Hehe

img1373090882948

Esoknya pulak pegi ke Tanah Abang, Taman Mini Indonesia, ronda2 kat shopping mall, Monumen Nasional (MONAS) & malam nya pulak singgah di restoran Miya81 sushi steak house di area hotel. Pemiliknya adalah pelakon sinetron Dude Harlino & the gang..So unlucky, dia pun tak ada kat restoren nya sebab sibuk shooting di area lain. Sebelum balik, sempat kitorg sembang dengan pekerja-pekerja kat situ..siap suruh kirim salam dari Kuala Lumpur buat teuku wisnu..haha..anyway nih antara makanan yang kitrg order kat Miyabi restoren. Thumbsup memang sedap. Kalo korang pergi Jakarta jangan lupa singgah restoran ni tau..Selain di Kemang Jakarta Selatan, ada lagi branch lain di Jakarta Barat kalo tak silap. For me next time kalo pegi Jakarta memang nak pergi lagi sini🙂

Fotor070615001

Dan nih gambar-gambar sekitar Jakarta. Tak ada banyak sgt pun sebab sibuk bershopping. Malas nak ambik gambar. Hehe..

Fotor070615388

Till we meet again in the next post! Have a nice weekend peeps.

Every time I check the site stats, the visitor numbers are above my threshold. That’s good enough for me but I wonder who are they? I mean I did not publicize my posts. I know my blog is nothing, dull and boring. You tell me.😉

Well It just my babbling when I felt down or maybe some experience that I would like to share with people outside there. But hye, whoever read this whether you’re a silent reader or stalker, I appreciate it very much! Thanks for dropping by my page.

May Allah bless you🙂