Archive for May, 2008

Kenduri kawin lagi~~

Posted: May 25, 2008 in Wedding
Tags: ,

Yeahh..nampak gayenye hari ni kite masih lagi topik kenduri kawin..biasa lah, undangan tak putus2..bab kate org, walimatulurus ni wajib kena pegi kalo tader aral ape2..lagipun yg kawin hari ni adelah salah sorang close fren aku gak..mane boleh tak pegi, nanti kecik hati kwn..hehe..ape2 pun tahniah buat ila kerana telah menjadi isteri kepada wan..Alhamdulilah, akhirnya tanda_tanya & the guardian disatukan juga di majlis yg serba indah ini..oh, mesti korang nak tau nape aku kate tanda_tanya & the guardian kan..haa, kalo nak tahu tuh le nick name diorg kat MiRC dulu2..diorang berjumpe jodoh hari ni pun sebab miRC kat UTP dulu tau..kirenya cinta ila dan wan ni bermula dari dunia cyber..sungguh ku tak sangka dari dunia siber melekat hingga ke jinjang pelamin..hehe..aku doakan korang berdua kekal bahagia hingga ke syurga…Ameen 🙂

Yg aku paling hepi pasal kenduri kawin kali ni sebab aku dapat jumpe all my ‘sayangness’..lame dah tak jumpa korang..windue bangat!!! masing2 asyik busy ngan keje, sampaikan nak hang out sesama pun tader masa sangat..huhu..so, hari ni we manage to meet up again!! Rase hepi sgt..Ayue, bush, atie, akis & rinie..semua osmet aku kat UTP dulu2..finally we all berjaya membuat gathering kat wedding ila di banting 😀

Ermmm..nak kenal tak kwn2 ku yg comel itu?? 😉 okey, jom..meh aku introducekan~~~

Yg berbaju kuning di hadapan itu adalah akis..sebelah dia lak, bush berbaju purple and next to her is ayue (cantek nye rantai hang!)..yg manis berbaju kurung biru adalah rinie dan yg bertudung putih tuh plak atie.. dan tak lupe org penting di majlis ini ialah ila & wan da bride & bridegroom..tahniah yek ila!! ko la org fis yg settle down antara kite2 sme nih..lepas ni sape plak ek??? It cud be akis, bush, atie or rinie (bukan ape, korang kan dah ade yg special)..tak macam aku ngan si ayue ni..single to da mingle lagi..hehehe..ermm, cam bese lah yek, ku malas nak bercerita panjang2..so, ape kata kite tengok pic lagi & lagi~

(more…)

Advertisements

Kenduri Kawin…

Posted: May 24, 2008 in Wedding
Tags:

Masuk kali ni, dah 4 kad undangan aku terima..seme member2 aku dah nak kawen..huhuhu..maklumlah bila cuti sekolah bermula, ramai la pasangan yg amik kesempatan untuk menamatkan zaman bujang masing2..bukan aku tak hepi kwn2 nak kawen, juz rase sedikit down bile teringat kat diri sendiri..bulan berganti bulan, tahun berganti tahun, usia lak makin bertambah..aku lak tader progress nyer..haha..ape nak jadi ntah..org tua lak asyik duk tanya bila lagi nak kawen??? Haaa..tuh le soklan yg aku tak suke dengar skang..sensitive ok? Sila la jangan mengutarakan lagi soklan itu kepada saya 😛

hari ni aku ke kenduri padil di selayang bersama kwn2 yg len..mostly dak2 Freescale..aku sorang je yg sesat gi kenduri tuh..hihih..ape2 pun, diorg ni byk je yg aku kenal..semua dak2 UTP dulu gak..kitorg gi sana dgn 3 buah kereta..aku naik skali ngan ana, atie, ijad & ayue..kali ni Gen2 ana yg jadi mangsa & ijad selaku driver nye..hehe..macam biasa lah, kalo dah ramai2 camtuh sure havoc nye duk sembang2..tambah2 ngan si ijad yg asyik ade modal je untuk bercerita & melawak 😀

Dalam kul 2 kitorang sampai di umah mertua padil..sesi makan2 pun bermula disertai dengan sesi chit chat..agak meriah gak kenduri kali ni sebab meraikan 2 mempelai..lagu2 selamat pengantin baru & paluan kompang kendengaran sana sini..tengah2 duk makan2, wah meng (senior IT kat Freescale) datang duk sembang2 kat meja kitorg..dia aku tengok tak berubah-ubah, nampak sentiasa muda..awek muda le tuh 😉 sungguh tak sangka dia still ingat kat aku lagi..dah 2 tahun lebey dah..dulu aku pernah intenship 8 bulan kat Freescale & dia tuh supervisor kwn aku..so, sempat la update progress tentang life aku sket2..hehe

Selepas selesai sesi makan2 nasi minyak & kuih muih yg ada, sesi feveret kami pun bermula iaitu sesi bergambar..biase la kalo dah ada camera kat tangan, rase je nak snap everywhere, anytime, anyone..and i dun care bout other ppl…ahaks!! dan macam biase jugak lah, I’m so lazy to write..huhu..let picture tell da story ok?? 😛

Jom tengok picture~~~~

(more…)

Balik kampung

Posted: May 24, 2008 in Personal
Tags:

“Perjalanan jauh tak ku rasa..

kerna hati ku melonjak sama..

ingin berjumpa sanak saudara

yang selalu bermain di mata….”

Wahh..girangnya hati aku dapat balik kampung! Segirang2 lagu ‘balik kampung’ dendangan Allahyaraham Sudirman, girang lagi perasaan aku tau..maunye tak hepi, lame giler aku tak balik kg..last balik hari tu masa chinese new year, bulan 2 yg lalu..waaa, lebih kurang 3 bulan tak bersua muka dengan mak, ayah, kakak, adik2 & anak2 sedaraku yg comel itu~~ rindu sudah tahap maksima…sampaikan mak aku sendiri yg bersungut & asyik tanye bile aku nak balik..huhu..nampak sangat aku dah lame x jenguk keluarga di kampung…oh, btw mesti korang tertanye2 kat mane kampung aku nih..haaa, kampung yg ku maksudkan ini adalah Terengganu darul Iman..di situ la tempat aku lahir & membesar hingga jadi org yg berguna..(chewahh, tetibe terpuji diri sendiri plak yek..tapi kire berguna la kan selagi aku tak bunuh orang, merompak bank & tak hisap dadah..betul tak?? 😛 )

Pada kali ini journey aku ditemani kak waiza, ayue & kak Za..so, tidak la rase keletihan yang biasa aku rasai sebelum ini..dari Putrajaya aku & ayue ke rumah kak waiza di Seri kembangan..seperti firasat aku, maka tersesat la aku mencari rumah kak waiza…adehh, camne la tersilap masuk simpang..last2 jalan mati..nak u-turn lak jalan mati lagi (mase ni dah start dah nak sumpah seranah construction yg suka suki jek baiki jalan tak letak signboard..at least tutup le jalan ke simpang tuh..tader la org masuk..isk3..geram2, menyusahkan org jek)..nak tak nak aku terpakse membuat pusingan illegal secara takutnye..akhirnya aku berjaya patah balik ke main road..ingatkan bila dah masuk jalan besar ade la exit seri kembangan…malangnye tidak juga ku jumpai..ikut le jugak signboard ke kajang dengan confidentnya..sekali sampai ke IOI Resort..erks..apakah??? tuh maknenye aku dah tersasau jauh dr SK..pusing la balik dan try follow signboard puchong..tak sampai 5 minit jumpa exit seri kembangan..huhhh…nasib baik..kalo tak ilang mood nak balik kg..hehe..lepas ambik kak waiza, bermulalah perjalanan balik kampung yg senenar-benarnye..jauh tuh kena merentasi MRR2, Gombak, Karak, bentong dan LPT highway..macam biase, sambil drive sambil bergosip, bergelak ketawa ngan si ayue yg duk sebelah..maklumlah dah le lame tak jumpe, masing2 ade byk story..so, takde la rase bosan sangat & penat..Fis2 aku drive dari Putrajaya sampai ke R&R gambang..selepas short break, ayue lak yg take over jd driver…kak waiza kat belakang tido tak ingat dunia..hahaa..(kasik chance kak waiza tido dulu..nanti kite suh die lak yg drive kat jalan yg byk construction di terengganu..hihih, giler keji)..

(more…)

Lessons of life

Posted: May 12, 2008 in Personal
Tags:

Hi guys,

I found this article from virtualfriends portal community and I’m thinking it would be nice to share with all of you. For me, I could say all those words will be my daily motivation to face this ups & downs of life…

Cheerz 😀

I feared being alone
Until I learned to like myself.

I feared failure
Until I realized that I only fail when I don’t try.

I feared success
Until I realized that I had to try in order to be happy with myself.

I feared people’s opinions
Until I learned that people would have opinions about me anyway.

I feared rejection
Until I learned to have faith in myself.

I feared pain
Until I learned that it’s necessary for growth.

I feared the truth
Until I saw the ugliness in lies.

I feared life
Until I experienced its beauty .

I feared death
Until I realized that it’s not an end, but a beginning.

I feared my destiny,
Until I realized that I had the power to change my life.

I feared hate
Until I saw that it was nothing more than ignorance.

I feared love
Until it touched my heart, making the darkness fade into endless sunny days.

I feared ridicule
Until I learned how to laugh at myself.

I feared growing old
Until I realized that I gained wisdom every day.

I feared the future
Until I realized that life just kept getting better.

I feared the past
Until I realized that it could no longer hurt me.

I feared the dark
Until I saw the beauty of the starlight.

I feared the light
Until I learned that the truth would give me strength.

I feared change,
Until I saw that even the most beautiful butterfly had to undergo a metamorphosis before it could fly.
 

Sejarah Hari dalam Islam

Posted: May 9, 2008 in Personal
Tags:

Allah menjadikan masa dalam seminggu tu ada 7 hari iaitu Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad. Dalam setiap hari tu, ada peristiwa-peristiwa penting yang tercatat dalam diari Islam itu sendiri yang menjadi memori sepanjang zaman.

Hari Isnin
1. Naiknya Nabi Idris ke langit.
2. Nabi Musa a.s berangkat ke bukit Thursina.
3. Rasulullah s.a.w dilahirkan.
4. Malaikat Jibril turun kepada Rasulullah s.a.w buat kali pertama.
5. Amal perbuatan umat Nabi Muhamad dilapurkan pada hari Isnin.
6. Hari wafatnya Junjungan mulia, Nabi Muhamad s.a.w.
7. Bukti keesaan Allah, diturunkan “Qul huwallahu ahad”

Hari Selasa
1. Wafatnya Jurjis.
2. Nabi Yahya a.s wafat pada hari ini.
3. Nabi Zakaria wafat pada hari ini juga.
4. Tukang sihir Firaun tewas dengan mukjizat Nabi Musa.
5. Asiah iaitu isteri kepada Firaun wafat pada hari ni.
6. Habil terbunuh hari selasa.

Hari Rabu
1. Allah menenggelamkan Qarun bersama keluarga dan harta kekayaanya ke dalam perut bumi.
2. Allah menghancurkan Firaun beserta semua pengikut2nya.
3. Allah menghancurkan Raja Namruz bin Kan’an dengan memasukkan serangga ke dalam telinganya.
4. Allah menghancurkan kaum Nabi Saleh a.s.
5. Allah menghancurkan kaum Nabi Hud a.s dengan hembusan angin yang kuat.

Hari Khamis
1. Nabi Ibrahim bertemu dengan Raja Mesir.
2. Saudara-saudara Nabi Yusof berjumpa dengan Nabi Yusof setelah mereka membuang dan mengasingkannya (masa ni, Yusof jadi raja mesir yang terkenal).
3. Bunyamin iaitu saudara kecil Nabi Yusof datang ke Mesir dan berjumpa dengan Nabi Yusof.
4. Nabi Yaakub datang ke negeri Mesir juga untuk bertemu anakandanya yang dirindui.
5. Nabi Musa a.s memasuki Mesir pada hari khamis untuk mengajak Firaun menyembah kepada Allah.
6. Rasululllah s.a.w memasuki Kota Mekah selepas perjanjian hudaibiyah.

Hari Jumaat
1. Pernikahan antara Nabi Adam dan Hawa.
2. Pernikahan antara Nabi Yusof dengan Zulaikha.
3. Pernikahan antara Nabi Musa a.s dan Shafura binti Nabi Syuaib a.s.
4. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan Khadijah Khuwailid.
5. Pernikahan antara Nabi Sulaiman a.s dengan Ratu Balqis dari negeri Saba’.
6. Pernikahan antara Rasulullah s.a.w dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar.
7. Pernikahan antara Ali bin Abi Talib r.a dengan Fatimah Az-Zahra.

Hari Sabtu
Hari ni pernah disebut oleh Rasulullah sebagai hari tipu daya kerana:
1. Kaum Nabi Nuh membangkang kepada Nabinya.
2. Kaum Nabi Saleh mencabar Nabinya dengan menyembelih unta yang diamanahkan kepada mereka.
3. Saudara-saudara Nabi Yusof mengkhianati Nabi Yusof dengan mencampakkannya ke dalam perigi di padang pasir.
4. Raja Firaun mencabar Nabi Musa.
5. Orang2 Yahudi mengkhianati dan mengejar Nabi Isa a.s untuk membunuhnya. Lalu, Allah mengangkat Nabi Isa ke langit.
6. Orang2 Quraisy menipu dan mencabar Nabi Muhammad di Darun Nadwah.
7. Kaum Yahudi melanggar perintah Allah dengan menangkap ikan walaupun hari itu di larang mereka berbuat demikian.

Hari Ahad
1. Allah menjadikan neraka.
2. Allah mencipta bumi yang tujuh lapis.
3. Allah mencipta langit yang tujuh lapis.
4. Allah menjadikan 7 anggota adam.
5. Allah menjadikan bilangan hari yang tujuh.
6. Allah menjadikan bintang2 yang beredar.
7. Allah menjadikan lautan yang tujuh.

Diantara hari-hari yang tujuh itu, hari Jumaatlah yang paling mulia dan digelar penghulu bagi segala hari. Banyak fadhilat yang boleh kita perolehi pada hari Jumaat.

Begitulah peristiwa-peristiwa penting yang berlaku pada sekian-sekian hari. Hanya dengan mengimbas kembali lipatan sirah nabawiyah, barulah kita dapat gambaran sepenuhnya. Alangkah baiknya kalau kita berada di bumi anbiya. Bolehlah kita menuruti sejarah-sejarah silam, zaman pemerintahan nabi-nabi.

Boss and I + 6 short lesson on management

Posted: May 8, 2008 in Fun
Tags:

I got this article somewhere from my email. Jokes of da day!! Have a big laugh 😛

BOSS & I

When I Take a long time to finish,
I am slow,
When my boss takes a long time,
he is thorough
When I don’t do it,
I am lazy,
When my boss does not do it,
he is busy,

When I do something without being told,
I am trying to be smart,
When my boss does the same,
he takes the initiative,!

When I please my boss,
I am apple polishing,
When my boss pleases his boss,
he is cooperating,

When I make a mistake,
you’re an idiot.
When my boss makes a mistake,
he’s only human.

When I am out of the office,
I am wandering around.
When my boss is out of the office,
he’s on business.

When I am on a day off sick,
I am always sick.
When my boss is a day off sick,
he must be very ill.

When I apply for leave,
I must be going for an
interview
When my boss applies for leave,
it’s because he’s
overworked

When I do good,
my boss never remembers,
When I do wrong,
he never forgets

 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Below are 6 short lesson on management which should take you about 3 minutes to read and learn something from it………
 
Lesson 1
 
A man is getting into the shower just as his wife is finishing up her shower, when the doorbell rings. The wife quickly wraps herself in a towel and runs downstairs. When she opens the door, there stands Bob, the next-door neighbour.  Before she says a word, Bob says, ‘I’ll give you £800 to drop that towel.’  After thinking for a moment, the woman drops her towel and stands naked in front of Bob. After a few seconds, Bob hands her £800 and leaves.

The woman wraps back up in the towel and goes back upstairs.  When she gets to the bathroom, her husband asks, ‘Who was that?’ ‘It was Bob the next door neighbour,’ she replies. ‘Great!’ the husband says, ‘did he say anything about the £800 he owes me?’

Moral of the story:
If you share critical information pertaining to credit and risk with your shareholders in time, you may be in a position to prevent avoidable exposure.
 
Lesson 2
 
A priest offered a Nun a lift. She got in and crossed her legs, forcing her gown to reveal a leg. The priest nearly had an accident.  After controlling the car, he stealthily slid his hand up her leg.  The nun said, ‘Father, remember Psalm 129?’  The priest removed his hand. But, changing gears, he let his hand slide up her leg again. The nun once again said, ‘Father, remember Psalm 129?’ The priest apologised ‘Sorry sister but the flesh is weak.’ Arriving at the convent, the nun went on her way. On his arrival at the church, the priest rushed to look up Psalm 129.
It said, ‘Go forth and seek, further up, you will find glory.’

Moral of the story:
If you are not well informed in your job, you might miss a great opportunity.
 
Lesson 3
 
A sales rep, an administration clerk, and the manager are walking to lunch when they find an antique oil lamp.  They rub it and a Genie comes out. The Genie says, ‘I’ll give each of you just one wish.’ Me first! Me first!’ says the admin clerk. ‘I want to be in the Bahamas , driving a speedboat, without a care in the world.’ Puff!  She’s gone.  Me next! Me next!’ says the sales rep. ‘I want to be in Hawaii , relaxing on the beach with my personal masseuse, an endless supply of Pina Coladas and the love of my life.’ Puff!  He’s gone.

‘OK, you’re up,’ the Genie says to the manager. The manager says, ‘I want those two back in the office after lunch.’

Moral of the story:
Always let your boss have the first say.
 
Lesson 4
 
An eagle was sitting on a tree resting, doing nothing. A small rabbit saw the eagle and asked him, ‘Can I also sit like you and do nothing?’ The eagle answered: ‘Sure, why not.’  So, the rabbit sat on the ground below the eagle and rested.  All of a sudden, a fox appeared, jumped on the rabbit and ate it.

Moral of the story:
To be sitting and doing nothing, you must be sitting very, very high up.
 
Lesson 5
 
A turkey was chatting with a bull. ‘I would love to be able to get to the top of that tree,’ sighed the turkey, ‘but I haven’t got the energy.’  ‘Well, why don’t you nibble on some of my droppings?’ replied the bull.  They’re packed with nutrients.’  The turkey pecked at a lump of dung, and found it actually gave him enough strength to reach the lowest branch of the tree. The next day, after eating some more dung, he reached the second branch. Finally after a fourth night, the turkey was proudly perched at the top of the tree.  He was promptly spotted by a farmer, who shot him out of the tree.

Moral of the story:
BullShit might get you to the top, but it won’t keep you there.
 
Lesson 6
A little bird was flying south for the winter. It was so cold the bird froze and fell to the ground into a large field.  While he was lying there, a cow came by and dropped some dung on him.
As the frozen bird lay there in the pile of cow dung, he began to realize how warm he was. The dung was actually thawing him out!

He lay there all warm and happy, and soon began to sing for joy.  A passing cat heard the bird singing and came to investigate.  Following the sound, the cat discovered the bird under the pile of cow dung, and promptly dug him out and ate him.

Morals of the story:
(1) Not everyone who shits on you is your enemy
(2) Not everyone who gets you out of shit is your friend
(3) And when you’re in deep shit, it’s best to keep your mouth shut!

 

Anak kecil dan seketul batu

Posted: May 8, 2008 in Personal
Tags:

Something I would like to share with all my frenz outside there 😉

MOGA MENJADI IKTIBAR DAN RENUNGAN KITA BERSAMA….

Seorang Executive muda yang berjaya sedang memandu  disebuah perkampungan di pinggir Bandar. Ia memandu  agak laju dengan sebuah kereta WAJA yang berprestasi  tinggi yang baru sahaja dibelinya. Sambil ia memandu  perlahan-lahan ia sedang memerhatikan seorang anak  kecil dicelah-celah kereta yang diletakkan ditepi  jalan , ia memperlahankan keretanya untuk melihat  sesuatu yang difikirkannya. Seelok-elok sahaja kereta Waja tersebut melintasi  kawasan tersebut ; anak kecil tidak kelihatan tetapi seketul batu dilontarkan tepat mengena pintu disebelah  kanan kereta Waja tersebut. 

Apalagi Executive muda tersebut menekan brek sekuat  hatinya dan berundur ke tempat dimana Anak kecil tadi  berdiri. Dengan marahnya dia keluar dari kereta  terus  meluru ke arah Anak kecil , menarik tangan anak kecil dan menghempasnya ke kereta yang terletak ditepi jalan dan terus memarahi Anak kecil tadi :

” Apa ni ? Siapa awak ? dan apa ke jadahnya awak berada disini ? Itu kereta baru , mahal dan susah nak baiki ? Awak tau tak ? Kenapa awak buat ini semua ?  jerit Executive tersebut.

Anak kecil itu tunduk sedih , sayu dan memohon maaf ; ” Saya meminta maaf Pakcik, Saya tak tahu apa patut saya buat , ia merayu . Saya melontar batu kerana tak  ada orang yang berhenti disini apabila saya panggil”.
Dengan linangan air mata ia menunjukkan ke satu sudut  yang tidak jauh dari situ. “Itu abang saya , ia jatuh dari kerusi roda dari tebing disebelah dan tak ada orang yang dapat mengangkatnya kembali. Boleh tak Pakcik menolong saya , ia cedera dan ia terlalu berat untuk saya. Dengan rasa terharu,Executive muda tersebut melepaskan anak kecil tersebut dan terus mengangkat abangnya dan meletakkannya kembali ke kerusi roda.

Terima kasih , pakcik, Saya doakan pakcik selamat dunia dan akhirat.

Tak dapat digambarkan dengan perkataan , Executive  muda hanya melihat dengan sayu, Anak kecil  tersebut menyorong abangnya yang cacat dan cedera pulang menuju ke rumahnya. Anak sekecil itu boleh mendoakannya akan kesejahteraan hidupnya.  Executive muda tersebut berjalan perlahan ke arah kereta , WAJA kemek teruk tetapi ia membiarkan saja tanpa dibaiki. Ia mengigatkannya bahawa kita tidak perlu berkejar-kejar dalam kehidupan ini sehinggakan seseorang melontar batu hanya kerana hendakkan perhatian .
 

Pengajaran
Tuhan tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah, bersuka-ria tanpa kesedihan, Panas tanpa hujan tetapi  ia memberi kita kekuatan, menenangkan kita semasa  kesedihan dan menunjukkan jalan yang sebenar-benarnya. Janganlah kita sombong dengan kelebihan yang sementara.