Balik kampung

Posted: May 24, 2008 in Personal
Tags:

“Perjalanan jauh tak ku rasa..

kerna hati ku melonjak sama..

ingin berjumpa sanak saudara

yang selalu bermain di mata….”

Wahh..girangnya hati aku dapat balik kampung! Segirang2 lagu ‘balik kampung’ dendangan Allahyaraham Sudirman, girang lagi perasaan aku tau..maunye tak hepi, lame giler aku tak balik kg..last balik hari tu masa chinese new year, bulan 2 yg lalu..waaa, lebih kurang 3 bulan tak bersua muka dengan mak, ayah, kakak, adik2 & anak2 sedaraku yg comel itu~~ rindu sudah tahap maksima…sampaikan mak aku sendiri yg bersungut & asyik tanye bile aku nak balik..huhu..nampak sangat aku dah lame x jenguk keluarga di kampung…oh, btw mesti korang tertanye2 kat mane kampung aku nih..haaa, kampung yg ku maksudkan ini adalah Terengganu darul Iman..di situ la tempat aku lahir & membesar hingga jadi org yg berguna..(chewahh, tetibe terpuji diri sendiri plak yek..tapi kire berguna la kan selagi aku tak bunuh orang, merompak bank & tak hisap dadah..betul tak??😛 )

Pada kali ini journey aku ditemani kak waiza, ayue & kak Za..so, tidak la rase keletihan yang biasa aku rasai sebelum ini..dari Putrajaya aku & ayue ke rumah kak waiza di Seri kembangan..seperti firasat aku, maka tersesat la aku mencari rumah kak waiza…adehh, camne la tersilap masuk simpang..last2 jalan mati..nak u-turn lak jalan mati lagi (mase ni dah start dah nak sumpah seranah construction yg suka suki jek baiki jalan tak letak signboard..at least tutup le jalan ke simpang tuh..tader la org masuk..isk3..geram2, menyusahkan org jek)..nak tak nak aku terpakse membuat pusingan illegal secara takutnye..akhirnya aku berjaya patah balik ke main road..ingatkan bila dah masuk jalan besar ade la exit seri kembangan…malangnye tidak juga ku jumpai..ikut le jugak signboard ke kajang dengan confidentnya..sekali sampai ke IOI Resort..erks..apakah??? tuh maknenye aku dah tersasau jauh dr SK..pusing la balik dan try follow signboard puchong..tak sampai 5 minit jumpa exit seri kembangan..huhhh…nasib baik..kalo tak ilang mood nak balik kg..hehe..lepas ambik kak waiza, bermulalah perjalanan balik kampung yg senenar-benarnye..jauh tuh kena merentasi MRR2, Gombak, Karak, bentong dan LPT highway..macam biase, sambil drive sambil bergosip, bergelak ketawa ngan si ayue yg duk sebelah..maklumlah dah le lame tak jumpe, masing2 ade byk story..so, takde la rase bosan sangat & penat..Fis2 aku drive dari Putrajaya sampai ke R&R gambang..selepas short break, ayue lak yg take over jd driver…kak waiza kat belakang tido tak ingat dunia..hahaa..(kasik chance kak waiza tido dulu..nanti kite suh die lak yg drive kat jalan yg byk construction di terengganu..hihih, giler keji)..

dalam kul 2 petang, kitorg dah sampai di sempadan kuala terengganu…mase tuh kak waiza yg drive..Mak aihh, tak siap2 lagi construction kat area chendering tuh upenya..rase cam dah berzaman2, tapi tak jugak siapnye..apa lagi, mule le jalan jem..lencongan sini, lencongan sana..dulu mase balik raya tahun lepas, camni gak gayenye..sampai hari ni cam tader perubahan jek..isk3..bagi kontrak kat company mane ntah nih..(masa ni sesi merungut tak puas hati pasal jalanpun bermula dengan rancak..dari isu jalan tersasur hingga ke unsur politik..hahah!!)..Dalam rancak2 duk bercerita, sedar tak sedar sudah sampai ke destinasinye..kak waiza & ayue lak aku tinggalkan di stesen minyak BP untuk di fetch oleh keluarga masing2..(hihih..skema lak ayat aku kali ni..) Kul 4.30 petang aku selamat sampai ke rumah..Huhh, rase hepi sangat..akhirnya rindu aku terubat juaaa bile berjumpa famili tercinta..ini la wajah2 orang kesayanganku =)

Mesra nye aku bersama alam… puteri with her ‘pei pei’

me with kak Jue, my 2nd sis Kucing kesayangan ayah😉

Me with anak2 sedara.. (syamie, sara & puteri)

Semalam di Masjid Kristal..huhu Mak dengan cucu sulungnye, hanis =)

Sempat lagi b’gambar di karak highway😛 and me with my youngest sis

Jom ke Pantai Timur😉

From left: My lil sis Yana, my niece Hanis, me, my second niece Sara & my fis sister

Ayah & mak with their granddaughters

Isk2..susah nye nak gi Masjid kristal tuh..

Nur Cizilia Maisara

hehe..mane satu kaki aku yek??

Suddenly terjumpe gambar lame..heheh..can u find me??😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s