Archive for September, 2008

Terribly miserable

Posted: September 25, 2008 in Personal
Tags: ,

Dear Diary,

I deeply know Ramadhan is the holy month and we’re not suppose to feel sad and cry for whatever remeh-temeh things..Plus, Hari Raya is just around the corner..I should happy rite?? I’m going back to my hometown this Saturday morning…InsyaAllah

Umm..as much as I want to be strong, as much as I want to prove to others that I’m Ok..that I can manage my life with my own way in my small world..I have to admit, I am not ok at all..Life doesnt always go my way..Yes, I felt terribly miserable now cry..For my sake, I couldn’t reveal my story here..what I could say right now, it is a sorrow moment..yes, it was and it is..Hurt, hurt and hurt! Ouchhh..stop typing yanie!

O Allah,

Please forgive me for everything I committed in the past and those I will commit in the future..If I ever fell into his trap and followed my desire, then sincerely forgive me, for that displays not only my weakness, but Your Greatness as well….Ameen

Last but not least, Happy Eid Al-Fitr Al-Mubarak..God bless..

Nuzul Al-Quran

Posted: September 17, 2008 in Personal
Tags: ,

17 Ramadhan 1429H..

Hari ini merupakan salah satu hari kebesaran dalam Islam iaitu hari “Nuzul Al-Quran” di mana hari diturunkan wahyu Al-Quran kepada Nabi junjungan kita; Nabi Muhammad S.A.W. Sempena hari yg baik, bulan baik eloklah kiranya kite memahami serba sedikit sejarah tentang hari Nuzul Al-Quran.

(Dipetik dari sumber di Internet)

Terdapat dua pendapat mengikut ahli sejarah, termasuk pendapat para ahli hadis, tentang Al-Quran yang diturunkan (diwahyukan) kepada Nabi Muhammad saw.

Pendapat pertama menyatakan bahawa Al-Quran diturunkan pada malam Isnin tanggal 17 Ramadhan, 13 tahun sebelum hijrah (6 Ogos 610 M). Pendapat kedua pula menyatakan bahawa Al-Quran telah diturunkan pada malam Isnin, tanggal 24 Ramadhan (13 Ogos 610 M). Pendapat yang pertama adalah berdasarkan ayat 41 dari Surah Al-Anfaal, manakala pendapat kedua dasarnya adalah ayat 1 Surah Al-Qadr dan ayat 1-4 Surah Ad-Dukhan.

Walaupun tradisi Nuzul Al-Quran telah lazim diperingati pada tanggal 17 Ramadhan, namun sesungguhnya pendapat kedua adalah lebih kuat dan lebih mungkin benarnya. Ini adalah kerana malam Lailatul Qadar yang dipercayai sebagai malam turunnya Al-Quran bukanlah terjadi pada tanggal 17 Ramadhan.

Adapun dalam firman Allah SWT pada ayat 41 surah Al-Anfaal, yaitu: “jika kamu beriman kepada Allah dan apa-apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami (Nabi Muhammad saw) pada hari Furqan, iaitu di hari bertemunya dua pasukan (diperang Badar, antara muslimin dan kafirin)” (TTQ 8 : 41) Ayat tersebut tidak ada sangkut-pautnya dengan Nuzul Al-Quran.

Tetapi sebenarnya ayat tersebut merupakan penjelasan tentang hukum pembahagian harta rampasan perang (seperti yang terdapat pada awal ayat tersebut). ” Ketahuilah sesungguhnya apa saja yang dapat kamu peroleh sebagai rampasan perang, maka sesungguhnya seperlima untuk Allah, RasulNya, kerabat-kerabat (Rasul), anak-anak yatim, orang-orang miskin dan ibnussabil (orang yang sedang dalam perjalanan)” (TTQ 8 : 41).

Dan apabila diteliti dengan lebih lanjut, yakni dengan menghubungkan hadis-hadis tentang turunnya Al-Quran, iaitu pada Lailatul-Qadar dan kelahiran Rasullullah pada hari Isnin serta pada catatan-catatan waktu di dalam takwim, maka akan diperolehi kesimpulan yang lebih tepat, iaitu Al-Quran diturunkan pada hari Isnin, malam 21 bulan Ramadhan, 13 tahun sebelum Rasullulah saw berhijrah ke Madinah.

Menurut para mufassirin, Al-Quran yang diturunkan pada malam “Lailatul Qadar” sebagaimana disebut di atas adalah Al-Quran yang turun sekaligus di “Baitul Izzah” di langit dunia. Sedangkan Al-Quran yang diturunkan ke bumi dan diterima Rasullullah sebagai wahyu terjadi secara beransur-ansur selama sekitar 23 tahun.

Adapun ayat-ayat yang pertama diturunkan (diwahyukan) kepada Nabi Muhammad saw adalah ayat 1-5 surah Al-‘Alaq.

– End –

** Psstt..Today is a public holiday in Selangor. That’s why I’m so free to write new post…”HAPPY HOLIDAY!”

It’s all about “berbuka puasa”

Posted: September 15, 2008 in Personal
Tags: ,

Hari ni dah masuk hari ke 14 belas kite berpuasa..wahh, cepatnye mase berlalu..another 2 weeks, saya akan balik kampung for hari raya…Yeayyy!!! Can’t wait for da day..balik raya la is my favorate journey..i guess u guys pun mesti camni gak kan? 😉

Hopefully it’s not too late for me to wish all muslim and muslimah a happy Fasting day..Have a bless Ramadhan ever..Perbanyakkan lah ape2 yg patut dan tinggalkan lah ape2 yang tak patut..we all semua dah matang untuk menilai mane yang baik dan mana yang buruk…kan?

Hmm..as usual, kalo di bulan puase mesti salah satu topic hot kite adalah “makanan utk berbuka..” Rite?? Jangan tipu lah kalo korang tak pikir..malah maybe ade yg pagi2 lagi pun dah pikir petang nanti nak berbuka ape yek..hehe..sumtimes saya pun camtuh gak 😛

Puase tahun ni Alhamdulilah, saya berbuka dengan bersederhana sahaja..kalo weekdays, after balik keje terus beli makanan kat restoran depan rumah je..cukup lah dengan nasi putih and some lauk..tade kuih-muih pun..cume weekend je lah yg different..saya amik peluang ni utk berbuka puase dgn kawan2..maklumlah hari biase sy selalu berseorangan. why not invite some frens and buat small gathering during weekend..best ape!! Boleh eratkan silaturrahim..hehe..Ok lah, let see di mana saya berbuka puase for past few days..actually malas nak membebel banyak2 di bulan puase ni..letak pic pun enuf la kan??

*Wink*Wink

@t Tropicana Golf & country Resort, Damansara – Free buffet, eat as u can 😛

@t Q-Thai restaurant, Cyberjaya – small gathering with ex-utpian; Rinie, Bush & atie

@t SOHO Restaurant, Bangi – With kak Za

Hmm..incoming breakfasting kat mane plak yek?? 😉

I’m back

Posted: September 8, 2008 in Babbling
Tags: ,

Hello…I’m back! Hmm, 27th August is my last post, meaning that It’s been two weeks I’m not updating anything here..nothing much I could say, i’ve been busy like a bee for few weeks..Thanks to my workload 😦

Actually I don’t know what are the things to be updated here but, again I couldn’t stop my finger to click on new post and start babbling..No mood at all to work and I just thinking..”Besnye kalo dapat tido cam semalam..Haihh, lambat lagi ke nak petang ni??? “..Yes, It’s another Monday guys and dats Monday sindrome too! Haha 😛

My body clock

[0900] – Just arrived..Feel sleepy but still can go through my inbox & surfing

[1000] – Still sleepy but go through my calendar..is got any meeting today? I hate meeting ok? *Sigh~

[1100] – Start working like no more tomorrow (Tipu je tuh) 😛

[1300] – Happy time (Lunch + chit chat with frens)

[1400] – Sleepy again! Working without passion

[1500] – Continue working & feel stress

[1600] – Sometimes feels a bit sad when mind started to think about personal problem..working mood at red level =(

[1700] – Happy again!  another one hour! Yippie~

[1800] – Yeahhh..balik time!! pack all the stuff and out from office *WinkWink~

Dat’s unpredictable of me 🙂