Archive for November, 2008

23 November 2008

Posted: November 23, 2008 in Personal
Tags:

1172270909_happy-birthday

Selamat Hari Lahir buat ayah yang tersayang..Semoga Allah memberkati dan merahmati dirimu sentiasa..Ameen

Advertisements

Struggling…

Posted: November 22, 2008 in Babbling
Tags: ,
1. Northgate Arinso, Menara TH Perdana
2. Panasonic R&D, Cyberjaya
3. i-CiMB, TPM
4. Atos Origin, Cyberjaya
5. Comptel, TPM
6. Experian, Cyberjaya
7. I-Perintis,  Menara Perak
8. Sapura Secured Technology, Wangsa Maju

Wahhh..giler banyak company yg dah aku  gi interview sejak dua menjak nih..tapi satu habuk pun tak dapat feedback..haha!! Apalah nasib 😛 Cuma #7 and #8 tengah waiting for feedback…susah nye nak dapat new job in IT field skang ni..kalo dulu lepas je interview dah leh assume dapat ke tak keje tu..tp skang susah nak expect..bukan stakat interview camtu jek, dibaginye programming test utk kita jawab before jumpa manager..Huhhh, kalo soklan simple2 leh la aku jawab..ni tidak! soklan cam exam masa aku study dulu jek..paling hardcore skali kat Panasonic..bukan takat soklan programming je nak kena pikir, nak jugak dia suh kita jawab 68 soklan apptitude test..Huhh, berat kepala aku nak pikir jawapan dgn masa yg singkat..

Kalo kat Experian plak, lagi dasat! Kebetulan plak hari aku interview kat situ bos diorg yg datang dari Australia yg conduct interview…Huwaaa~~~ cuak takyah cite la aku waktu tuh, ape yg aku mampu buat cuba berlagak confident sb nak hilangkan nervous..Huhhh, seksa betul kalo interview dengan omputih..memang nak kena concentrate gile2 bila dia soal..dah le slang nye bukan main lagi..expectation lak tinggi, mcm2 soklan yg ditanya..kalo aku jawab, cam dia tak puas hati je..langsung suh aku present kat depan dan tulis kat whiteboard supaya dia lagi paham..yg aku takleh terima tuh, dia suh aku write coding time tu jugak…waaaaaa, rase nak nangis je..aku dah almost 1 year tinggalkan Java programming..pasti la aku dah lupa syntax nye camne..inikan plak suh aku write java programming read data from xml file and upload into database time tu jugak..adehhh, memang terketar-ketar la tangan aku duk pegang marker time tuh..iskk, kalo bagi aku masa takpe lah..leh la aku recall balik..huhu~

Sebenarnya byk lagi yg aku nak citer pasal pengalaman interview nih..tuh belum masuk bab kete aku kena clamping kat maju Junction masa gi interview kat Northgate Arinso..RM 150 tau!!! then tentang aku terlupa tarikh interview nye dan mcm2 lagi lah..hahah..tapi mata cam dan mengantuk lak..terpaksa lah aku membatalkan niat suci murni ini yek kengkawan..Ape2 pun aku pikirkan positive..mungkin bukan rezeki aku lagi buat masa skang..ade baiknya jugak kalo pegi interview banyak kali..boleh tambahkan experience & knowledge..So, in future dah boleh agak soklan apa yg akan ditanya dan boleh tahu jawapan ape yg paling best utk diberi..dan yg penting skali jangan sesekali ulang kesilapan yg sama…hehehe

Sape2 yg terbaca blog ni kan, sudi2 lah anda untuk mendoakan kejayaan saya yek! Semoga Tuhan akan membalas budi baik anda..Haihh, tak sabarnya nak tunggu respon dari i-perintis and Sapura..berdebar-debar aku dibuatnya…huhu..bukan ape, excited nak tahu sebab aku hanya ade masa sampai 12 Dec 08 je..kalo aku tak dapat gak offer lepas tarikh tuh, selamat lah aku menjadi warga kerja Satyam…Think like a CEO ok? *Wink

5 Khadijah

Posted: November 18, 2008 in Friends
Tags: , ,

Ermmm..Bile bace SCIPP nye blog..aku tetibe teringat zaman form 4 and form 5 kat skolah tuh dulu2..lalu membuatkan aku merindui kengkawan class 5K..da only class yg amik economic..dak2 clas len semua amik accounting time tuh..So, hari ni aku nak mengupdate dak2 5K yg telah lesap di planet bumi sendiri..seriously aku dah byk lost contact ngan diorang..Ape-ape pun, Mari aku meng introducekan ke lima belas khadijahanz batch 98/99 😉

Dimulai dengan big boss kitorg dulu..

1. Nor Hazlinda Puteri Tengku Zahid
Ketua kelas kami yg cun, bermata kuyu dan slumber giler..hobi si Lin adalah suka tidur di dalam kelas sampaikan ade garis2 meja terlekat di wajah tapi ttp menten cun..hihiks..Mempunyai suara yg  lunak dan mmg sorang ketua kelas yg best & cool!! Hmm, dari ape yg aku tengok kat Frenster, lin keje kat Digi dan dah ade famili sendiri..anak dia pun comel cam dia jugak 😀

2. Nor Hashmira
Dikenali dgn name mira salvatore atau meoww sb dia suke kucing..seorang yg lemah lembut, manja dan suaranye sangat merdu especially bila mengalunkan ayat-ayat suci Al-quran..Mira nih terer subjek biologi, aku selalu gak belajar ngan dia dan dia merupakan pelajar feveret cikgu Junainah..heheh..Haa, satu lagi jgn tak tahu mira ni peminat citer hindustan, kalo dalam class tak heran lah kalo dia duk berduet ngan Farah..Skang ni Mira bahagia bersama suami & anaknye..dulu2, dia lah yg sibuk nak kawen awal..tak sangke memang betul dia kawen cepat..

3. Wan Madihah Wan Abd Rahman
Kami memanggilnye Yaya, dia ni memang otai & slumber giler kalo langgar peraturan..hahah..caya lah Ya, tak pernah ade rasa takut..dia ni salah sorang kawan baik aku gak..kalo bab mengarang, dia memang nombor 1..Pernah menghasilkan sebuah cerpen “Ken Kamilia” untuk bacaan aku dan kwn2 lain..Pernah juga mempunyai skandal dgn seorang guard yg seiras “Anjasmara”..hikss, Skang ni kitorg masih contact ..dia keje kat Jabatan Atom & Nuklear..Hmm juga hidup bahagia bersama suami dan anak nye..

4. Farah Amira Wan Mat
Farah memang bes fren aku sejak masuk skolah pasir puteh..fis day aku kat sane, dah jumpe dgn dia sebab kami satu dorm..mula2 aku ingat dia ni dak Selangor, cakap KL stended gile, tade lgsg slang kelantan nye..skali bile dh lame kenal, mak aihhh..pekat toksah citer la cakapnye..hehehe..parents dia selalu datang visit dan aku lak mesti join skali menumpang..hoho..last month baru aku terserempak dgn Farah kat Alamanda setelah 9 tahun tak jumpa..Isk2, memang kebetulan..Tengah aku duk jejalan, sekali aku ternampak sesorang cam muka Farah..tengah jalan bersama sorang lelaki yg dukung budak pompuan..sempat la bertegur dan chit chat..her dotter cute sgt2..geram nak cubit pipinya..now, Farah duk Dengkil, jd cikgu kat skolah Hulu Langat…nantikan aku di rumah mu yek Farah 😛

5. Ana Rohana Pataniah
Lebih dikenali dgn nama Sofis Ana, pelejar feberet Cikgu Aini..mau taknye, kalo diskas tade muka lain yg tanya soklan..skali dia tanye, Adehhh..gelabah kita nak jawab..dia nih suke tanya soklan yg tersirat dgn ayat2 yg bombastic..Ishh, kalo turn aku present, dah  warning awal-awal kat dia..Sila jangan tanya soklan yg mengarut2 😛 Haha..Haa, ana nih baik ngan dak2 dining hall..pernah kitorg kuar outing secara illegal suh abang dining hall hantar dgn van buruk diorg..hahaha..bile ingat balik, tergelak sorang2 aku..skang ni masih ber YM ngan ana, cuma plan nak jumpa asyik tak jadi je..huhu~ Buat pengetahuan semua, ana sudah lama menjadi isteri orang..pasal kerjaya lak dia jadi tutor dan part time student..

6. Azilawati
Cik La atau Zila..bdk kelantan yg tak pernah hilang lohgat nye dan selalu membuat lawak sehingga kami ketawa tak kering gusi..salah sorang partner in crime aku jugak..dorm die sebelah dorm aku juga, kami berdua kantoi dlm percubaan pertama utk skip solat sujud sejadah & kuliah subuh hari jumaat lalu didenda jalan itik satu hostel..hahha..well, hidup kalo skema tak best sgt kan? At least boleh dikenang kemudian hari 😛 Tapi dalam notty2 nye, dia ni student kesayangan cikgu kamarudin sb terer add math..Haihh, sayangnye dah lost contact ngan zila..last skali aku dengar taun lepas dia kawen..kalo tak silap dia keje kat Kelantan..

7. Elyani Shahida
Elly, sorang yg lembut budi bicara nya..dulu kamceng la gak, tp lepas SPM dah lost contact..huhu..kalo tak silap elly pun jadi cikgu dan mengajar kat Sarawak/Sabah..

8. Maziraini
Haaa, ni best fren aku sebelum aku masuk skolah pasir puteh lagi..dah le duk satu kampung ngan aku..dia ni sorang yg baik, memang jauh panggang dari api le kalo nak compare dgn aku..hihih..dia selalu ke Musolla awal dan salah sorang pelajar yg cerdik dlm kelas 5K..Lepas SPM aku dah jarang jumpa dia, altho duk satu kg, tapi dah lame tak jumpa sebab famili aku dah pindah..still keep in touch dgn dia..last wiken baru dia SMS aku tanya khabar..Mazi dah bertunang dan tengah tunggu hari je kot nak settle down..dia keje kat terengganu skang..

9. Masnizam
Cik Mas amat popular di kalangan kami kerana lawak spontan nye..memang bes la cik mas nih, penyeri kelas 5K..insiden yg aku paling takleh lupe ialah ketika lab kelas biologi cikgu junainah..kerana terlalu mengantuk, cik Mas telah terjatuh dari kerusi lab lalu terlantar di lantai dgn kain nye terangkat..Ya rabbi, aku, ya, Mira, farah, ana ngan Zila yg nampak kejadian tuh memang takleh tahan dari nak ketawa terbahak2..Hahahaha..kelakar toksah citer laa..masa tuh cikgu Junainah tengah duk citer psl topik tumbuhan kot..Terus dia kecik hati merajuk ngan kitorg sb asyik duk ketawa mase dia mengajar..huhu~ Ya Ampun cikgu, bukan sengaja tapi mmg takleh tahan sgt masa tuh..kalo cikgu tengok sendiri pun sure gelak gak 😛 Tak tau lah cik Mas dah kawen ke blum skang ni..

10. Fadzilah Aini
Dilah seorang student yg amat rajin belajar..setiap subjek dia akan buat nota kaki..kalo time nak exam, mesti carik dila utk pinjam nota nye..dia nih satu dorm ngan aku masa form 4..pernah dia menangis sebab nota kaki yg dia buat utk subjek Biologi hilang..adehhh..so sweet! aku ingat dia homesick time tuh..hihi..dan plg aku ingat pasal dia..aku disuruh potong rambutnye yg panjang..dan hasilnya? Oh my god…ahhahah..tak perlulah aku ceritakan macamana output nye..bayangkan seorang yg tak pernah pegang gunting rambut dan cut rambut org secara suka hati..hoho

11. Nor Shazira
Zira, one of my bes fren gak nih..dia pun pandai add math mcm zila gak…dia berkawan baik dgn Dilah sb diorg satu negeri dan skolah same ke ape ntah sebelum ni..aku tak bape sure sgt..Thanks God, aku masih keep in touch dgn Zira tru Frenster..Zira pun dah ikut jejak langkah Farah ngan elly..dia skang tengah kursus kpli kat Sarawak..Ujung tahun ni dia balik Semenanjung..Haa, zira masih lagi single seperti saya..ahakss

12. Juliana
Juju, satu-satunye budak negeri Perak dlm kelas 5K..aku suke dengar dia cakap..sedap je bunyinye..heheh..juju slalu geng ngan yaya and dak 5F kot..tak sure sangat sb dah lame dah..lepas SPM mmg tak pernah jumpa juju, cuma lately dah bersua kembali tru facebook..dari situ lah we all contact balik..juju pun masih single 🙂

13. Aini Fazlinda
Si cantik Aini nih datang dari Kuantan..Haa, dia nih memang chinese look..dia pun suka tido secara slumber gak dalam kelas..hihih..papepun Aini mmg seorang kawan & naqibah yg baik..selalu bagi nasihat kat aku..Hmm, ape citer aini skang yek? Aku dah lost contact ngan dia..kali terakhir kitorg surat-menyurat nih masa dia study kat MMU..masa tuh dia, cik La ngan elly satu kampus..

14. Yuzita
Ita si comel nih berkawan baik dgn Aini..dia pun naqibah dan  rasenye dia ni satu geng ngan dak2 5 hajar..si ita ni pun slumber gak..jenis otai cam yaya gaks..skang ni tatau la ape jd ngan ita..last skali aku terjumpe die mase kat UITM S.alam tahun 2003..dah lame dah tuh, skang tak tahu lah life nye camne..maybe ita pun dah kawen cam kwn2 yg lain..

Dan yg ke 15 pasti la aku..hoho..nothing interested pun pasal aku..tidak seglemer org lain, dulu aku mmg kamceng ngan Farah, ana & yaya..kemana2 mesti bersama..sebenarnya aku pun dulu kuat tido gak dlm kelas (bes je duk ngata kat org lain tadi..Hahhaha)! Aku plg suke kumpul poster dan pernah kantoi dgn ustaz Rahim sb aku balut buku sejarah guna poster the Moffats..kena perli tak hingat! Haha..Sekarang aku masih lagi single dan alhamdulilah kerjaya aku baik2 aje..Syukur di atas rahmat Tuhan 🙂

Hmmm, bila dah update budak2 kelas aku..teringin lak nak jumpa diorg balik..huhu..kalo ikutkan tader jauh mane pun jarak antara kitorg, tapi tuh laa..kalo tade yg mulakan dulu..memang tader nye nak jumpe balik..Tengoklah camne nanti, aku akan try buat reunion 5K laks..gwe kangen same kamu semua! 😀

Di pagi Ahad…

Posted: November 16, 2008 in Babbling
Tags: ,

Good morning Yanie!!! (Haaa, tau tak tuh la kate2 yg aku ucap kat diri sendiri tiap2 pagi bile bangun tido…kesian, tader org nak tlg ckpkan..hihi)

Hari ni hari Ahad..masih mood wiken tp dah berkurang sebab esok nye dah Isnin..huhhh, giler demotivated dah aku nak keje skang ni…bukan sb nak kena pindah company ‘S’ tapi ntah laa..kdg2 pernah gak terpikir, keje ape yg sesuai utk aku?? Almost dah nak masuk 3 years aku keje in IT field, tapi makin lame makin kurang minatnye..isk3, worse nye aku sampai terpikir camni.. 😦

Ayuh imbas kembali detik2 aku memasuki alam pekerjaan…jeng jeng jeng saspen laks..

Nak dijadikan citer..After graduated, aku ada la dapat few offer..tapi yg aku accept nye offer sbg Java developer dari Alfacom kat Damansara Intan..Huhh, sengsara nye aku kat sini, nasib baik 2 bulan je..masa tuh aku stay kat Kota Damansara and at that time aku tader kete lagi..so, nak gi keje kena naik Metro bas yg sesak macam sardin itu..(selama 2 bulan tuh dua kali je aku dapat seat, hari2 len berdiri la sampai abis skali ngan mat2 bangla)..nak gi bus stop lak kena jalan kaki dalam 15 minit dari umah..Aduhh bukan tu je, kena plak naik bas mini utk ke ofis aku..Sebabnye bas metro tu tak lalu Damansara Intan, so terpaksa berenti kat Uptown damansara dan tunggu kedatangan bas yg suka suki ikut time diorg je beroperasi..working hours lak start 9.30 – 6.30..aku kuar umah kul 8 pagi sebab takut jalan jem dan sampai umah balik keje lak paling awal kul 8 depends pada bas..uhukss penat toksah citer laa, balik keje, mandi2 terus aku tido..Hmm, ade satu insiden yg takkan aku lupa sampai bile2..pernah skali dah kul 7 lebih aku tunggu tapi bas tak datang2..masa tuh hari dan nak gelap dan aku sorang2 je duk kat bus stop..sebelah bus stop tu umah chinese, anjing dia slalu menyalak membuatkan aku gelisah tak tenteram..then ade sorang dak laki chinese datang tunggu bas gak..rasa lega sikit sb aku tak keseorangan..5 minit pastu tetibe aje ade seekor anjing yg dtg dari arah mane ntah menjelma kt sebelah aku..Ya Rabbi, tuhan sorang je tahu perasaan takut aku masa tu..aku dah la fobia dgn haiwan ni sb aku pernah dikejar anjing..skali anjing tu menyalak2 tengok kat aku…huwaaaaaaaa!!! Ape korang wat kalo jadi aku masa tu?? Aku yg dah ade bad experience dgn haiwan ni..ape lagi, terus je aku menjerit dan meluru ke arah lelaki chinese yg duk tunggu bas skali ngan aku dan pegang tangan dia sambil mintak tolong suh halau anjing..huhuhu..

“Don’t worry..dun be scare! It wont hurt you..” Tuh la kate dak chinese tu sambil gelak2 kat aku.. (boleh la ko duk gelak2 sb anjing tuh cam kucing je bg korang..huhu)

Huhh, tuh la saat yg paling cemas & memalukan dalam hidup aku..tapi bile teringat balik, mesti aku gelak sorang2. 😛 hmm, tuh psl transportation issue..nih pasal environment keje laks..haa, jgn tak tahu aku da only Malay kat Alfacom tuh..adehhh, betapa sukarnye environment camni..mulut aku jd penat sebab jarang bercakap..yer la, dah diorg asyik duk cakap Mandarin je sesame diorg..nak sampuk camne nye?? Time lunch laks aku memang tak folo diorg makan la..kat situ ade satu je restoran yg halal..harga takyah cakap lah camne, Damansara sme bende high cost..aku lupe dah ape namenye tp yg pastinye western nye restaurant..masa tu kan baru kerja, duit pun x byk..seriously mmg kurus le aku time tuh..then, kat ujung bangunan tu lak ade satu pub..isk3..Pastu kalo dah environment camtuh..culture pun camtu la gak..yg aku paling takleh nak accept skali toilet nye hanya ade satu dan di share oleh semua jantina..Huhh, sabar aje lah! aku pun tak tahu lah macam mana kesabaran aku amat tinggi masa tuh..maybe excited nak rase working life kot..sebab tu aku amat bersyukur bile dapat offer dari company lain…cuma aku sayang nk tinggalkan life kat Damansara..memang happening duk situ..the curve, cineleisure, ikea, uptown an ect..semuanye tmpt yg aku suke pegi..I wish to stay there in future 🙂

Second job aku kat ON Semiconductor, N9 adalah maintain & support Finance System utk dept Finance buat closing and etc..Java, JSP, Oracle PL/SQl, Internet programming and ade VB macro sikit2 which is aku suka la gak..tapi aku hanya bertahan selama setahun 2 bulan sahaja sb tak tahan dgn pressure kat sana..bos strict giler..pantang lewat sikit aje dah bising duk tanye2, aku nak apply leave balik kg pun mesti tanye keje siap ke tak, lunch kuar lame sikit cam org lain?? (Huhh, jgn harap aku boleh camni..) kalo dia review weekly report aku masa weekly meeting dan tak byk sgt progress nye, siap la aku utk dimarah..(bukan aku sengaja tak buat good progress, tp ye la kdg2 keje tu susah..so, takes time la nak siapkan..aku nih fresh grad, dia lak duk high expectation..panas tinger aku duk dengar bebelan nye yg kate aku tak productive la, ape la and etc)..garang woo bos aku tuh..kalo tanye satu ofis IT kat sana, semua org tak suke dia..dak2 dept Finance kalo ade problem sure refer aku dulu sb takut kena marah di bos aku..haa, kalo end of month time closing, aku takleh balik selagi dept Finance tak siapkan closing account..*Sob, sob..pernah aku kena datang keje balik kul 10 malam sebab system ade error…time tuh gak nak kena fix nye..pastu lak, environment manufacturing itu..Ohh, aku tak gemar ok?? Takleh nak melawa sangat since kena pakai kasut cam org keje kilang tu..reasonnye utk avoid dari segala kotor2 dari luar masuk ke production..kilang cip ni mmg kena camni, too sensitive..then life kat Senawang laks asyik membuatkan aku miserable..kawan2 semua kat KL, slalu kena tinggal sensorang kat umah..penat aku every wiken travel dari Senawang ke KL..uhukss..tuh la ended up dgn resign gak…

Third company od cos la Motorola..yg bakal ended up jugak..masih ingat this entry? bezanye kali ni bukan aku yg resign walaupun ade hati utk resign gak..sebabnye aku tak suke buat keje aku skang..ingatkan software testing nih best..skali bile dah involve, Huhh..tak tahu lah camne lagi nak explain, hanya org2 yg satu team dgn aku je yg memahami..maybe testing kat telco company je kot yg tak best..aku tade idea nak cakap camna company lain nye testing…maybe different dgn ape yg aku buat skang or maybe same..

Ehhh, dah kul 10 lebey ke?? Hihih..kejap le plak mase berlalu..ape la yg aku duk membebel di pagi hari ni..ingat nak gi shoping jap lagi..mau beli baju and seluar baru di Niichi~~ Lame dah tak reward diri sendiri…Jom shopping jom!! *Wink

Sekian bebelan utk hari ni..Have a great day!!

Dari semalam lg aku nak luahkan isi hati aku kat sini, tp tak terluah-luah..although kena ‘jual’ pun, kerja still on..huhu..nih yg aku tak syok ni..kalo ikutkan hati & perasaan, dah malas aku nak buat keje..dah le jual employee kat orang lain, tapi ada hati nak suh continue wat keje secara workoholic nye..isk2, memang tak patut hala…(jauh di sudut hati, aku masih bersyukur kerana berpeluang dpt offer kerja kt tempat lain, kalo dibuatnye semua kena VSS..mati aku..sape nak bayar semua utang piutang)

Haaa, semalam aku dah dapat offer letter dari ‘S’..gementar gak nak masuk bilik jumpa diorg..semua ’03’ beb..meeting room kat third floor dah jadi cam company ‘S’ dah..penuh banner diorg..

“Welcome Madam..have a seat here..” (Begitu sopan en Mukun berbicara)

Setelah berkomunikasi selama 5 minit, diorang pun bagi lah offer letter kat aku..

“If you have any concern, please raise ur question to our HR at ground floor..” (aku tak ingat dah nama yg bercakap nih..yg aku kenal cuma Mukun, sebab apa dia glemer?? Haa, side burn dia tuh cam elvis presley..hihih)

Balik cubical je, aku terus baca offer letter..portion yg aku tengok fis2 skali adalah annual income yg diorg offer..(memang dasar mata duitan tul..hahah)..

“Wowwwww…” Tuh la impression aku bile calculate montly salary…

Aku baca lagi dan lagi..

“Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…” Macam tuh plak respon aku kali ni..uhuksss..

Annual leave 10 hari jer??? Isk3..aku ingat Motorola la yg paling kedekut bagi 12 hari AL, skali ade lagi company yg lagi worse tang cutinye..sikit giler!! Aku nih kalo dah nak raya puasa, maunye 5 hari nak apply leave..then raya cina lak mesti nak 2 3 hari lagi..tuh tak termasuk lagi perayaan lain2..huhu..gi mana dong??? Pastu, no marriage leave??? Haihhhh, walaupun aku tade plan nak kawen buat masa terdekat, nih kes berat nih..giler ape nak kena deduct dari AL yg ciput itu??? dan ini lah salah satu hot topic dikalangan Motorolan yg masih single..ahaksss!!

Aku go through lagi agreement tuh…

Erksss…2 months notice??? Adehhhh, susah nyer nak resign camni..dengan zaman kemelesetan ekonomi skang, susah company nak tunggu lame2 kalo nak hire orang baru..huhu..bagi aku, nih la issue yg paling aku concern..Hmmmm…

The rest cam okey lah..some benefit yg diorg offer ade lagi better dari Motorola..

15 Dec 2008, officially jadi Satyamite kalo sign offer letter…

Ade mase lebey kurang sebulan je lagi, kalo aku tak dapat offer dari company lain, nak tak nak..secara sukarela nye aku turunkan tandatangan..*Sob..Sob

Oh, btw…ade berita hot!!!(Perasaan gatal dah datang dah..hahahha)

Ade sorang HR guy yg hensem..muka cam melayu, cakap bahasa kita fluent giler…macam sengaja je dia datang kat group kitorg tadi utk borak2..

“Ada v9 nye charger tak??”

“handphone ape??” Kitorg tanye..

“Henset Motorola..” Dia jawab..

Wahhh..guna handphone motorola gak upenye yek..hihih..Kitorg jwb ngan slumber yg tader charger tuh..sekali die lak kate..

“Ehh..korang tak pakai henset motorola ke?? ”

Heheh..aku ade je satu henset motorola, tapi tak bawak lak charger nye..

Dalam 10 – 15 minutes gak kitorg duk sembang2 ngan HR tuh..dia duk bercerita la pasal company ‘S’ dan mententeramkan hati kami yg sedang gundah gulana… (tak tahu la kitorg terpengaruh ke tak dgn ape yg dia cakapkan tuh..pandai giler bercakap, patut la leh jadi HR :P)

Masa lunch tadi pun, HR guy yg kitorg kate hensem tuh jadi topik perbualan..hahah.. kuat tul penangan orang ni..skali ade sorang ofismate aku cakap, HR tu indian guy sebab cam tertengok nama dia..Isk2 (terus stop perasaan kami utk mengusha :P)

Haaa, kalo la Lisa ade terbace entry ni..akak nak tanye..

“India ke melayu ek HR tu??? ” ahakssss!!!! (Ini soalan general yek..jangan sesekali anda berfikir ia mempunyai unsur-unsur ke’flirtan’ :P)

10 November 2008..

Who knows, the town hall by Brian today is changing everything..No more Motorola Cyberjaya after this!! *Sob..sob 😦

There’s nothing I could say rite now..the fact is, I’m so sad this happen to us..Although I keep mumbling about Motorola..why like this, why like that..deep inside my heart, I love working at Motorola (please excuse the workload ok?)..Frankly speaking, working environment & culture is the best ever so far..Wearing jeans to office, flexible hours (sometimes at 9 am, still at bedroom..ahaks!), working from home program (laying on the bed with pyjama is well known scenario..lalalala~~), flirting around using Motorola Instant Messenger, yoga classes,  playing fussball, gedix moment at gym, privacy cubical (Nak bukak facebook ke or ape2 site yg lagho pun tader hal sb org takkan nampak), having chit chat at pantry with milo & biscuits suatu kemestian, friendly & cool colleagues and managers, freedom & etc (so many things to tell you but no point oredi..huhu)..and Oh, I’m pretty sure I’m gonna miss all of this.. 😦

Hardly can’t believed that..

After this, my email xxx@motorola.com will change to xxx@satyam.com, erksss??? Then have to say Goodbye to casual attire (Huhh, shopping definitely must be main agenda..pokai la aku nanti nak kena beli formal attire), new place, new people, new challenge & the most important is..we don’t know what will happen to us in future??? We’ll still be servicing Mot as a client for the same CDMA stuff. But in the long run, who knows..Adehh, macam kena jual plak rasenye..huhu 😦

Motorola and Satyam Sign Strategic Transaction in Malaysia

Satyam to absorb Motorola’s Malaysia Software Development Center
Move will increase synergies and competitiveness for both companies

KUALA LUMPUR, Malaysia – November 10, 2008 – Motorola and Satyam, a leading global consulting and information technology services provider, announced today that Satyam has acquired 128 employees of Motorola. This acquisition will create synergies and boost their competitiveness in Malaysia and throughout Asia-Pacific region. Motorola will divest from its software development center (SDC) in Cyberjaya. All 128 employees – along with the unit’s assets – will shift to Satyam.

Note:

Should I consider “Desperately looking for a new job” is under my priority task??

A wedding wish

Posted: November 10, 2008 in Personal
Tags: ,

dsc02318

I would like to take this opportunity to wish my beloved friend, Akis & Ambad a “Happy married life!”..

“I pray and wish happiness for both of you and hope you are the ones from the story that says – Happily Ever After” 🙂