Struggling…

Posted: November 22, 2008 in Babbling
Tags: ,

1. Northgate Arinso, Menara TH Perdana
2. Panasonic R&D, Cyberjaya
3. i-CiMB, TPM
4. Atos Origin, Cyberjaya
5. Comptel, TPM
6. Experian, Cyberjaya
7. I-Perintis,  Menara Perak
8. Sapura Secured Technology, Wangsa Maju

Wahhh..giler banyak company yg dah aku  gi interview sejak dua menjak nih..tapi satu habuk pun tak dapat feedback..haha!! Apalah nasib😛 Cuma #7 and #8 tengah waiting for feedback…susah nye nak dapat new job in IT field skang ni..kalo dulu lepas je interview dah leh assume dapat ke tak keje tu..tp skang susah nak expect..bukan stakat interview camtu jek, dibaginye programming test utk kita jawab before jumpa manager..Huhhh, kalo soklan simple2 leh la aku jawab..ni tidak! soklan cam exam masa aku study dulu jek..paling hardcore skali kat Panasonic..bukan takat soklan programming je nak kena pikir, nak jugak dia suh kita jawab 68 soklan apptitude test..Huhh, berat kepala aku nak pikir jawapan dgn masa yg singkat..

Kalo kat Experian plak, lagi dasat! Kebetulan plak hari aku interview kat situ bos diorg yg datang dari Australia yg conduct interview…Huwaaa~~~ cuak takyah cite la aku waktu tuh, ape yg aku mampu buat cuba berlagak confident sb nak hilangkan nervous..Huhhh, seksa betul kalo interview dengan omputih..memang nak kena concentrate gile2 bila dia soal..dah le slang nye bukan main lagi..expectation lak tinggi, mcm2 soklan yg ditanya..kalo aku jawab, cam dia tak puas hati je..langsung suh aku present kat depan dan tulis kat whiteboard supaya dia lagi paham..yg aku takleh terima tuh, dia suh aku write coding time tu jugak…waaaaaa, rase nak nangis je..aku dah almost 1 year tinggalkan Java programming..pasti la aku dah lupa syntax nye camne..inikan plak suh aku write java programming read data from xml file and upload into database time tu jugak..adehhh, memang terketar-ketar la tangan aku duk pegang marker time tuh..iskk, kalo bagi aku masa takpe lah..leh la aku recall balik..huhu~

Sebenarnya byk lagi yg aku nak citer pasal pengalaman interview nih..tuh belum masuk bab kete aku kena clamping kat maju Junction masa gi interview kat Northgate Arinso..RM 150 tau!!! then tentang aku terlupa tarikh interview nye dan mcm2 lagi lah..hahah..tapi mata cam dan mengantuk lak..terpaksa lah aku membatalkan niat suci murni ini yek kengkawan..Ape2 pun aku pikirkan positive..mungkin bukan rezeki aku lagi buat masa skang..ade baiknya jugak kalo pegi interview banyak kali..boleh tambahkan experience & knowledge..So, in future dah boleh agak soklan apa yg akan ditanya dan boleh tahu jawapan ape yg paling best utk diberi..dan yg penting skali jangan sesekali ulang kesilapan yg sama…hehehe

Sape2 yg terbaca blog ni kan, sudi2 lah anda untuk mendoakan kejayaan saya yek! Semoga Tuhan akan membalas budi baik anda..Haihh, tak sabarnya nak tunggu respon dari i-perintis and Sapura..berdebar-debar aku dibuatnya…huhu..bukan ape, excited nak tahu sebab aku hanya ade masa sampai 12 Dec 08 je..kalo aku tak dapat gak offer lepas tarikh tuh, selamat lah aku menjadi warga kerja Satyam…Think like a CEO ok? *Wink

Comments
  1. Yun says:

    aku doakan..u’ll got wat you want..yupp xpe pgei jek interbiu even 100company..sbb sume 2 akan mematangkan kite dlm alam pekerjaan 2…if dah mmg rezeki..ko xreti jawab pon org 2 akan amik ko bekerja jugak..betul x?

  2. Thanks Yun🙂 Betul, skang ni aku pk positive..jika aku tak berjaya dlm interview, aku assume rezeki aku bukan di situ..might be somewhere else..Hmm, semuanye telah ditetapkan, dan Tuhan aje yg tahu ape yg terbaik utk kite..dan ape yg dpt itulah aku terima dgn redha…

  3. penggangur says:

    memang dasat experian interview.. ape cerita comtel and iCimb?

  4. irdawati says:

    So hows the exam interview at the Panasonic R&D, any hints?

  5. pengganggur: sorry for late response..comtel tuh yg terlupa hari intebiunye..huhu..then iCimb lak interview ok je sme, gaya manager nye mcm dh nak hire tp tak dpt2 jawapan..hampeh tul..tp takpe, skang sy dh keje tmpt len dah..

    Irdawati: huhu..sori dh lame..tak ingat dah psl soklan nye..ape2 pun all d best k🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s