Archive for September, 2010

‘‘Daripada jumlah keseluruhan 1.6 juta peminjam, hanya 42 peratus atau 600,000 peminjam yang membayar balik pinjaman..”

Menyirap nye aku bace headline & statement kat atas ni..

Cam $%*&&&### jee..bukan kat ptptn nih aku nak marah..kat peminjam liat nak bayar hutang..aku nih bukan la kategori suka sgt nak hulur duit kat ptptn tiap2 bulan..tapi itukan hutang..bila dah kita berhutang, wajib la kita membayarnya..aku sedar, dari duit pinjaman ptptn itu lah aku mampu belajar di universiti..grad dgn cemerlang (cemerlang ke? second class upper je padahal :P) dan dapat keje elok..aku syukur sangat2..kalo nak bergantung duit parents memang setakat sekolah menengah je lah education aku ni..mak bapak aku bukan org senang..terima kasih wahai ptptn~ tanpa kamu, di mana lah tahap aku sekarang yek..

ok..tuh je bab aku nak puji ptptn nye..jom cite pasal interest & admin fees yg menyakitkan hati pulak..oh ye aku mmg byk hutang dgn ptptn ni..pendek kata leh beli kete vios sebiji kot secara cash..jadi byk lah aku kena bayar tiap2 bulan..tp aku bayar setakat mana yg aku mampu je..dah tulis surat kat ptptn dulu2..tiap kali aku bayar balik pinjaman ptptpn, aku tengok mcm tak berubah je hutang aku..sangat la menyedihkan..wahai ptptn, kenapa ko seksa kami sgt yek?? dah macam along dah interestnyaa..sampai tua pun takkan abis kalo cam ni..sob3~

pasal wajibkan potongan gaji tu aku kurang setuju..bukan apa, aku bayar tiap2 bulan ikut kemampuan aku je..kadang2 RM300, kadang2 RM200, kalo lebih sikit kadang2 RM500..kalo sengkek gile aku bayar RM50 pun ada..jadi bila dah wajibkan potongan gaji ni, konfem la kena bayar ikut perkiraan yg betul..tatau la mampu ke tak nih..dah la byk lg hutang lain nak kena bayar.. 😦 Ya Allah, kau permudahkanlah urusan hambamu ini..Amin..

Mengidam

Posted: September 19, 2010 in Babbling
Tags: , , ,

Seriously I’m craving for Lemang, chicken curry & Rendang 😦

During last Raya at kampung, I just taste few pieces of Lemang with chicken curry made by my mum..It was superb and now I feel so guilty to the max not  “menketedarah” all those foods!  sob sob..

I don’t know why this year not getting any Open House Raya invitation just like previous years..Is that means I have been forgotten? huwaaa~

Oh I need to think positive way..maybe people stop to “open” their house for Raya due to budget constraint..

argh..wateva it is..i don’t care..right now I just want to eat lemang & rendang..nampak gayanya sampai abes Syawal la mengidam aku nih..

Luahan Hati

Posted: September 7, 2010 in Babbling
Tags: , , ,

Ingatkan yg ini https://elixadexelia.wordpress.com/2010/09/06/menjelang-hari-raya/ dah last post utk hari ni..tapi tidak upenya..tetibe aku begitu rajin utk mengupdate..kalo ikutkan takde la aku ni rajin sgt tapi disebabkan hati yg sakit..maka kena luahkan kat sini jugak so that hati aku tenang tanpa memendam sebarang perasaan tidak enak di sepanjang percutian raya nanti..adoi..panjang pulak muqaddimah nya..

ok..kembali ke point asal..kenapa aku rasa sakit hati? kenapa aku stress? kenapa aku puasa tapi tak rasa lapar?

Arghhhh…nih semua pasal

WILLIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (sila baca dengan nada bertempik yek..)

korang, ni bukan william corner tau..ini project manager dari China yg sgt sarcastic..since August aku involve projek nih dan sejak itu juga lah beban keje aku lebih hangat dari yg biasa..dia nih buat keje sesuka hati dia je..promise dgn client ikut waktu dia tanpa discuss dengan aku & PM aku kat sini dulu..last minute baru inform..nak siap hari ni tp bagitau pun hari ni?..dia ingat senang mcm eja ABC ke keje aku ni?? .sekali buat ada error..dua kali buat dapat error lain pulak..tiga kali buat error solved tapi requirement pulak nak kena tukar..dah la bahasa mandarin..SQL Developer pun bahasa mandarin..input file pun bahasa mandarin..sampaikan emel utk aku pun ditulis kot bahasa mandarin kadang2..Isk2 apa depa ingat aku ni cina ke?? even chinese kat ofis aku pun tak reti nak baca chinese character..inikan pulak aku yg melayu tulen..maka bertambah 2 kali ganda la kesukaran aku..dengan itu, aku melantik Encik Google Translate menjadi rakan karibku..Huh, bagai nak gile aku wat keje..tambah2 bulan puasa ni..dari pagi sampai petang melekat atas kerusi seolah2 ada gam..bangun semata2 nak gi solat je..tak cukup dgn itu, aku kena sambung balik kat umah..weekend pun sama..sampai kul 1 2 tido sebab wat keje..kalo tak wat camtuh konfem keje aku takkan siap on time..jeles gile aku ngan few malay kat ofis aku..datang kul 9 lebih balik sharp kul 5..aku nih kul 9 dah tercongok kat ofis balik pulak kul 6 lebih..nak pi mengulor shopping raya time lunch pun tak sempat..haru biru sungguh~ (patut la aku tak sempat nak beli baju raya & tukar duit raya kan??)

hari ni punya masalah lagi memenatkan..production system down pulak time aku update something kat database..apa lagi..aku lah org yg perlu troubleshoot..dari kul 2.30 sampai kul 6.30..tak juga tahu apa root causenye..dah la connection slow sb guna share desktop nak controll..pastu RDC on top of RDC..lagging toksah kata laaa..ditambah pulak dgn perasaan malas dan takde mood nak keje (ye la..esok aku nak balik kg)..rasa nak nanges jek..last skali senior aku yg kat singapore offer diri utk troubleshoot..dia kesian kat aku kot sebab dah 6.30 tapi belum balik lagi..paham jugak upenya dia pasal bukak puasa..hehe~ thanks senior ku! Jasamu dikenang..May God bless you 🙂

Nih pun aku baru siapkan keje sikit2..update apa yg pending dari side aku..kesian plak ofismate aku kena support & take over keje aku semasa aku cuti..keje dia pun dah berlambak ditambah pulak dgn keje aku..tp takpe nanti bila awak cuti chinese new year, sy pulak yg cover yek..kita kan 1Malaysia..hihi~

eh dah 12.30 dah..harus tido nih..esok mau pulang ke kg..barang belum sempat di packing lagi~~ (padahal memang selalu last minute pun..tak kira ada masa free ke tak) Ngee~

Okie dokie..

I’m off now..dreamland is waiting for me 🙂

Menjelang cuti raya..

mood keje pun tak ada..

teringat kampung tercinta

pastinya indah belaka..

(Sila nyanyi mcm lagu DJDave yek)

Yeay~!! esok InsyaAllah balik kampung..harap2 flite air asia tak delay lagi cam hari tu..huhu..cakap pasal nak balik raya, persiapan aku thn ni mmg cikai abes..baju raya tak sempat tempah..nak pi beli yg dah siap pun tak terbeli sb yg aku berkenan harga cecah RM700++..(gile ke hape aku nak beli??)..duit raya pulak tak tukar lagi..yg nih bukan tak sempat, bank kat bawah je pun..tapi kureng bajet daa..so, no duit raya for you kids!! biaq pi la org nak kata aku kedekut ke apa..janji aku leh survive after raya..lalalala~~ 😛

Mood nak buat keje toksah dok cakap la..kemalasan tahap gunung berapi dah ni..tapi kul 2.15PM japgi aku kena update database la pulak kat production..haish..jasad je duk kat KL tapi minda+otak+pikiran atau yg sewaktu dengannya sudah officially sampai ke terengganu dah malam tadi nih..pada korang yg drive balik kg, SAFE JOURNEY!!! hati-hati tau memandu..sy soakan korang sme selamat sampai ke destinasi..InsyaAllah…

Last but not least, sambutlah Salam Lebaran seribu kemaafan daripada saya.. 🙂

Jerawat oh jerawat~

Posted: September 5, 2010 in Babbling
Tags: ,

Tension nye..tetibe jerawat besaq hinggap kat dagu la pulak..haish wrong timing betul la..time nak raya la dia nak mai..gara-gara facial semalam..diorg duk picit jerawat sampai jadi merah hitam..nampak gaya nya berparut lah aku buat sementara waktu ni sampai hari raya..sob3~

oh by the way, ada sape2 yg ada iklan keropok moni tak? cari kat youtube takde la pulak org upload..aku tak pernah tengok lagi iklan tu..tp sme duk kata menyampah dan benci gile ngan iklan tuh..so, nak jugak aku judge camne..haha~

heran aku..awat lah sme iklan kat mesia ni makin pelik2 sekarang ni yek..

Detik-Detik Pemergian kekasih Allah

Posted: September 5, 2010 in Personal

kawan-kawan, hayatilah video ini..

Hati rasa sayu sgt malah aku ter menangis bila baca bait2 ayat dlm video ini..lihat, betapa sayangnya Rasullullah kepada kita sampaikan bila tengah bertarung dengan sakaratulmaut pun masih risaukan nasib umatnya..huhu~

Bila rindu

Posted: September 5, 2010 in Personal
Tags: , , ,

Tak tahu la pasai apa malam ni aku tetibe terkenang je kat bumi Tronoh..byk sgt pengalaman baru & kenangan bersama teman2 yg takkan aku lupakan seumur hidup..di sinilah aku mengenal erti sahabat, di sinilah aku mengenal dunia teknologi dan di sinilah juga segala memori tercipta..teringin nak ulang balik semuanya..huhu 😦 maka untuk hilangkan rasa rindu tu, aku layan kan video nih..rasanya latest video korporat utk UTP kot..

Ok..

*Reminisce mode is on now*

Urm..Bila tengok familiar faces kt dlm video ni buat aku lagi rindu..sob3~

UTP, semoga kau tetap menjadi pilihan nombor satu dan yg terbaik! InsyaAllah..