Budget trip to Singapore

Posted: January 28, 2011 in Personal, Travelling, Trip
Tags: , , ,

Today rasa rajin pulak nak menaip kat sini..aneh bukan? saya boleh jadi rajin terlampau atau mungkin mengalami kemalasan tahap maxima mengikut keadaan..kalo korang tak caye, tengok la nanti..mesti akan ada sampai berbulan-bulan saya tak update blog..hihi..OK, anyway hari ni nak citer pasal negara kota Singa pulak..pada sape2 yg bercadang nak melawat Singapura mungkin boleh dijadikan panduan untuk percutian anda..anyway flite ke Singapore hari tu sangat lah awal pagi..huhu..tido pun tak cukup..kul 5.30 AM dah boarding time..maklumlah nak tiket murah punye pasal..so, dalam 45 minit dah sampai Changi air port..

Hari pertama

First thing yg kitorg buat bila sampai sana adalah cari tempat makan. Since flite awal sangat, perut pun jadi lapar..so, tempat yg paling sesuai utk breakfast kat airport adalah McD..Tadaaa..sedap, murah & halal..untuk 2 org makan kosnya adalah SGD11.50..

Sementara tunggu check in hostel jam 11.30 pagi, kami pun lepak lah secara lama kat McD sambil merancang jadual perjalanan 3 hari di sini..around 9.30 am kitorg pun terus ke MRT station. .Destinasi kami adalah  Bugis street..haa nak senang ke mana2, beli je tourist pass which is SGD8 per day..boleh naik any public transport (MRT, LRT, Bus) within singapore except sentosa express..so, 3 days pass adalah SGD24 & kena bayar deposit extra SGD10..nanti boleh refund balik deposit nya..dari Changi station ke Bugis station ambik masa lebih kurang 40 minit..Jalan kaki lebih kurang 10 minutes, dah sampai hostel..kali ni malas nak stay kat hotel sb nak bajet..so, nih dia hostel nye..easy as ABC, ABC backpackers namanya..private room per nite is SGD55..memang strategik area..nearby Bugis street, Arab street & Kampung Glam..

After Zohor, next destination adalah Esplanade & Singapore flyers! Ini memang must places to visit in Singapore..Jom tengok apa yg ada kat sini..

anyway sila abaikan photo2 gediks di atas ye..tujuan utama adalah semata-mata nak tunjuk kat korang tempat yg menarik di esplanade..hihi

Hari Kedua

Yeah..Hari yang ditunggu-tunggu iaitu mengexplore sentosa island!! Destinasi kali ni adalah vivo city, Universal Studio & Siloso beach..had so much fun here…tp yg paling aku takleh lupa ialah our first ride “The revenge of the mummy”..Huh demn scary! mula2 memang no idea pasal benda alah ni..nampak ramai je org duk queue..so teringin la jugak nak try.. bila masuk je dah rasa cam kat dunia lain..ala2 dlm pyramid giza yg penuh dengan misteri..hm agak lama la jugak kena berjalan..sampai satu tahap ada satu monitor tertulis..”This is a high speed roller coaster..”..erks..belum abes aku baca ayat tuh, terus rasa menggelabah..aku pandang muka kwn aku, kwn aku pandang aku..dah terlambat utk patah balik..hahaha..rasakan! memang kena naik roller coster..jeng3 roller coster pun bergerak..one row ada 4 org..aku duk tepi belah kanan..sebelah kwn aku ada aci tua dgn anak lelaki nye yg dh besar..mak aih, mula2 slow je gerak..kiri kanan ade tengkorak & mumia & etc yg menakutkan..ibarat kita tengah main game..siap ade effect lagi terkena percikan api or air..tetibe roller coster menghala ke satu pintu gua yg dah nak hampir tertutup..bergerak laju tapi tak sempat nak lalu..”Gangg” tertutup..then satu suara yg kuat dan nyaring..”There’s no way to exit from here..hahahahahaha”.. dan time tu jugak roller coster dengan secara lajunye bergerak ke arah belakang secara tinggi rendah ala2 mencari jalan keluar..pastu jalan tersekat, gerak ke depan balik dengan secara laju jugak, then kebelakang lagi..huwaaaa aku tatau nak gambarkan camne perasaan takut. boleh diibaratkan jantung gugur ke tanah & aku kutip balik..memang kitorg menjerit sepanjang masa sambil tutup mata sebab tak rela tengok mumia yg menakutkan di kiri kanan..sambil2 tuh aku sempat lg dengar aci kat sebelah menjerit gak..anak lelaki dia lak tak abes2 “Amaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”..hahaha..lawak giler..lepas tu bila dah dekat nak sampai jalan keluar..ade suatu suara lagi bercakap “This is only beginning..”..huh time tu aku dah pasrah dah..duk terbayang kat depan tu mcm2 halangan2 mumia lagi..tapi rupa2 nye roller coster dah sampai penghujungnyaa..kasik saspen je diorg ni..keluar je dari roller coster tu aku sgt bersyukur sb masih hidup..kaki pulak shaking..hahah..lepas game tuh, kitorg dah pobia dah nak try game lain..kalo diorg kata “High end roller coaster” konpem tak berani nak masuk..hihi..ok lah malas nak citer panjang just letak gambar je lah ye..Hee

Oh lupa nak bagitau, tiket USS adalah SGD 66, tapi aku dapat half price sebab officemate dari S’pore yg belikan..😉 then, harga tiket singapore flyers adalah SGD 29..

Hari ketiga

Last day di Singapore..since flite petang, masih byk masa lagi utk jalan2..so, hari ke 3 decide nak jalan2 kat Chinatown, Little India & orchard Road..Sebelum tuh, lunch di restoran haji Maimunah kat Jalan Pisang..kedai ni glemer tahu..sedap & murah..tapi takleh lawan masakan malaysia…mmg superb!! hee..time nih memang kaki dah sakit2 sebab penat berjalan..namun destinasi berikutnya harus diteruskan jugak..kalo tak, nyesal tak sudah nanti..so as usual, some pictures taken at Chinatown & orchard road area..

banyak lagi story & picture nak share tapi tak larat dah..mata dah ngantuk..sambung esok la yek..Jom tido Jom..Goodnite uols😀

 

Comments
  1. Miki says:

    HI!
    i plan nk g Universal studio next week, so pas bc your post nih minat nk duk kat hostel ABC tu, kalo dr aiport senang ke nk cari hostel ni? n dari hostel nk ke Universal studio cmne? if kalo boleh yg trip budget cam nek mrt ke?

    • Hi Miki..kalo dari airport, ambik je MRT changi ke Bugis station..tapi otw tu kena tukar train..dari Bugis station dah dekat dah dgn ABC hostel..walking distance je..ur trip bape hari ni? kalo dlm 3 hari, sy suggest beli tourist pass je..senang nak gi mana2..naik bas boleh, naik MRT pun boleh..then kalo dari hostel nak ke USS, kena ambik sentosa express (monorail)..dari Bugis station amik MRT ke HarbourFront..akan ada interchange station gak..bila dah sampai kat vivo city, beli tiket utk sentosa express..ada 4 stop kat situ & USS kat waterfront station..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s