Archive for February, 2011

Cuakking moment

Posted: February 27, 2011 in Babbling
Tags:

Hari ni aku decide nak pi Al-Rajhi bank..dari hari tu lagi asyik tergendala je nak pegi..sebabnya cash deposit machine tak byk branch..semua jauh2 dari umah aku..huhu..yg aku tahu ada di Ampang (KLCC), Bangsar & Puchong tp the only one yg aku tahu jalan nya adalah yg di KLCC..so pagi2 lagi aku dah bangun awal..Around 9.am camtu aku pun heading to KLCC..as usual, aku akan lalu MEX highway and exit dekat tunnel jalan Tun Razak..trafic sangat ok hari ni, maybe sebab weekend kot..kalo weekdays memang jammed tak hingat area nih..dan mengikut kebiasaan aku, kalo nak pi Al-Rajhi bank, aku akan park kereta di parking area sebelah “Lai Meng Chinese School” & aku akan jalan je dari situ..best jugak drive waktu pagi time tak banyak kete sambil dengar lagu di radio..*layan blues* sekali sekala..hehe~

Bila ampai area KLCC aku tengok banyak pulak orang duk berkumpul tepi2 jalan..polis trafik pun ada, polis dengan kereta & van biru pun ada..bukan sorang dua, tapi banyak..heran lah sekejap, pastu aku teka konpem ada event apa2 nih..so, aku pun malas nak peduli..asalkan aku sampai bank dah cukup bagus..so, bila sampai je area parking, aku pun jalan je lah menuju ke Al-Rajhi bank..

Hari ini sangat aneh situasinya..Few groups duduk berkumpul & bersembang di suatu tempat..ada yg lari2 anak..pastu ada kasut kat tepi jalan (seperti dibaling)..then ada abang2 polis & Jurukamera yg tengah busy amik video dan gambar..(ala2 Jurukamera bebas/blogger)…dah la bila aku lalu, depa macam pandang2 je..aku pun rasa pelik..dari rasa hairan bertukar menjadi takut..jeng jeng jeng..aku terus jalan lagi, dah dekat nak sampai dah..pastu aku berhenti kejap sebab macam takde org lalu je..kat depan tu ada bapak polisi je..memanglah aku tak buat salah apa2..tapi cuak lah jugak nak teruskan langkah..aku makin curious nak tahu apa yg sebenarnya terjadi..aku pun tanya lah brother yg tengah duk bersembang dgn 3 org rakan nya..

“Em sorry, what’s happening here??..”

“nak pegi mana tu? ada perhimpunan haram kat sini..” jawab sorang brother.. (cait org melayu upenye..dari sudut tepi macam org cina..sia-sia aku cakap omputih)

“erks..saya nak pegi Al-Rajhi bank..macam pelik bila tengok banyak polis & orang ramai..takut pulak nak pi bank”

“takde apa-apa, pegi je lah bank..polis tak tangkap nye org kulit putih..diorg tangkap kulit hitam ja..hehe” Jawab brother tu berseloroh..

Bila aku dengar ayat “perhimpunan haram” tuh, berderau je rasa darah..adoi wrong timing nih..memang wrong timing aku pi bank hari ni..takut toksah hingat la..aku tetibe teringat news dari radio semalam pasal perhimpunan hindraf..adakah ini yg dimaksudkan?? huhu..

Dengan cepat2 aku berjalan ke Al-Rajhi bank..malas nak peduli org2 sekitar..dah alang2 aku datang sini, baik aku settlekan seme urusan aku..lepas je selamat masukkan duit, aku pun cepat2 blah dari situ..lagi skali, time nak balik orang duk pandang2..memang lah agak pelik..sebab aku seorang diri je pastu mendekati lokasi perhimpunan haram..*giler nampak cam berani* (padahal kalo korang nak tahu hati aku dah jadi kecik cam semut dah sebab ketakutan)..tetiba ada suatu suara yg aku sempat dengar bila aku lalu satu group abang2 polis & orang awam yg sedang meronda..

“hai dik, nak pegi mana tu?? tak takut ke..”

aku malas nak layan, cepat2 pi tempat parking kete dan blah..haih saat yang mencemaskan..biasanya aku tengok berita perhimpunan haram kat tv je, takpun dengar radio..hari ni secara live la pulak..

Sampai je umah, aku ‘on’ kan laptop..tetibe terbaca status kawan kat twitter pasal “Perhimpunan Hindraf” kat ibu kota..aku pun try google..yeah memang betul..itu perhimpunan haram HINDRAF sebab kontroversi novel “Interlok”..menurut sumber yg aku baca, polis dah tahan pengasas Hindraf pagi ini menjelang perhimpunan haram yang dirancang untuk diadakan di kawasan Kuala Lumpur City Centre (KLCC)..mungkin yg ramai2 tadi adalah pengikutnya..adeh tak paham..sikit2 nak demo, sikit2 ada solidariti..

so, kawan-kawan yg sedang membaca..

Moral of the story:

Harus peka dengan isu semasa & always update dengan whateva news yg berlaku di dalam negara malah di luar negara..kalauhlah aku tahu ada perhimpunan hindraf di ibu kota pagi ni, tidak lah aku gediks nak pi sana..hihi..walau apa pun, ini adalah suatu pengalaman yg aku takkan lupa.. 😉

 

Mari berkaraoke

Posted: February 26, 2011 in Fun
Tags:

Salam Hari Sabtu kawan-kawan 🙂

Kat bukit Jalil baru nak hujan..guruh sudah berbunyi..angin sudah kuat bertiup..kejap lagi akan turunlah mutiara membasahi bumi..hehe..saya tengah layan lagu Bintang 14 Hari ni..best la lagu ni..Jom layan sesama ;))

Ok, I’m smiling

Posted: February 24, 2011 in Babbling

I’m so tired 😦

Lately I’ve been working like crazy..looks like it’s gonna be tough! yeah, I don’t understand their language, I don’t understand their requirements (the docs provided by them are sucks), I need to crack my head to program the code, I need to figure out the most effective way to represent the data & I have to think the impact  for future maintenance as well and the list goes on..all need to be done perfectly within timeline (which is sometimes really ridiculous schedule) nah, who dare to say being “Technical Consultant” is an easy job?? Tell me dude, it wasn’t easy at all!

This time really bad you know. It’s killing me 10 times..

But again, I need to look on the bright side. Everything happens for a reason (:) Yes, I’m smiling now)..I guess I shouldn’t be stress too much. The more you stress, the more you feel tired. That’s why chocolate almost overloaded in my tummy now..haha~! Thanks to our colleague from US who courier all the lovely goodies with flowers as a sweet thanks for the project accomplishment…

 

Ok peeps, I’m off now…

 

 

Kisah skodeng

Posted: February 23, 2011 in Babbling
Tags: ,

“Oit korang..cepat2 datang sini..line clear..ashraf tengah berlatih kawad…” jerit member aku dari pintu tingkap kolej..

“Haih..hensem la mamat nih..dah la leftenan..kalo dia boyfren aku kan syok..ashraf!!!!!!!!!!!! I love u!! ..” sorang lagi menjerit..lepas jerit cepat2 sembunyi bawah tingkap..

“Woit..diam lah..dia pandang sini..karang dia tahu pulak kita skodeng..dah la bilik aku yg tepi skali ni..hampeh la korang” kata kawan aku sorang lagi..

Haaa kalo korang nak tahu, lebih kurang macam gitu lah situasi dan perbualan aku dan kawan-kawan 10 tahun lepas..haha..sangatlah kebudak-budak kan..time ni  aku belajar kat uitm..maklumlah umur baru lepas spm..masing2 gediks tak hingat..hahaha..oh yek, leftenan yg kami panggil ashraf tu adalah senior course DIA dan boleh dikatakan budak PALAPES paling hensem kot time tuh..tinggi, putih & macho..yer lah, kalo nak banding dak2 palapes lain, banyak yg gelap..dah la berpangkat leftenan..jadi, dia lah antara feberet kami semua..iaitu feveret utk diskodeng..hihih~ kebetulan kolej aku opposite dengan kolej budak ROTU..waktu petang diorg akan berlatih kawad sepanjang jalan laluan kolej..bila tengah study, memang akan dapat dengar diorg praktis..kalo pura-pura tanak dengar pun takleh sebab akan ternampak jugak..jadi, apa lagi kan..perfect time to skodeng..multitasking lah kata orang, study sambil cuci mata 😛

Dan dua hari lepas aku saje je tweet kat ashraf ni ala2 rindu nak tengok dia berlatih kawad & raging dak2 ROTU..sekali dia reply tweet aku sambil tergelak..oh my god, tak sangka dia balas..kembali angau pulak aku setelah sekian lama aku tinggalkan kisah ashraf & palapes..hahaha..oh ye kalo korang nak tahu, dia lah ashraf yg aku maksudkan…

ashraf muslim 🙂

(Pic credit to budiey.com)

Lately aku malas sangat nak menaip, aku malas sangat nak click on new post, aku malas sangat nak story..aku nak jadi secretive person..aku nak jadi lone ranger..aku nak lari jauh-jauh kat tempat yg takde orang..

Erm..banyak je benda nak share, tapi tak tahu lah pasal apa, rasa mcm moody je..

Tetiba terkenang-kenang bunyi suara ombak di Pantai Cherating sabtu lepas..

Indahnya ciptaan Ilahi..sesungguhnya aku rasa tenang bila tengok laut.. secara automatik otak yg berat dgn masalah jadi  kosong tetiba..walaupun sekejap je spend masa kat sini, tapi cukup utk aku bermeditasi..well, this is  a sign! tunggu lah bila aku dah free sikit dari keje, aku nak pi bercuti kat pantai pulak..InsyaAllah 🙂

 

“Kakak, come here..why u look so different today?? Hari ni nampak bertamadun.. :P”

“Cik ‘Y- – – -e’, first time i tengok u pakai baju kurung..tak pernah pakai kan before this..so nice~!! haa kenapa hari ni lain?? ada pape ke?? “

“Hye..u wear baju kurung today..biasa rugged je..hari ni macam Perempuan Melayu terakhir la..cantik! Haa nape tak pakai kebaya..i rasa pasti lagi nice sb kebaya ada curve sket kan..”

“Ooo..u ada date ye hari ni..pakai cantik-cantik..i terkejut tengok bila u datang ofis tadi..look so different lah..”

jeling-jeling..pandang-pandang atas bawah tak berkelip bila aku lalu..ini pulak feedback mat salleh kat ofis aku.. 

Adoyai..tengok lah korang perangai budak2 ofis aku nih..pantang aku pakai lain skit, depa duk sebuk menyakat..itu la aku malas nak pakai baju kurung nih.. malu sih kat ofis smalam, seme duk tengok & tegur pasal appearance aku..padahal reason nya aku bangun pagi lambat & tak sempat nak iron kemeja..kebetulan baju kurung ni tak perlu nak iron..jadi sarung je lah..hahaha 😛

**dan semalam jugak sorang ofismate tanya soklan maut kat aku..”Just wondering, why muslim cannot celebrate Valentine day? Must be a reason rite ..curious nak tahu”..speechless sekejap aku dibuatnya..

 

..adoi..

Posted: February 13, 2011 in Babbling
Tags:

Urgh, dari sabtu mlm lg aku takleh connect ke maxis broadband..bkn masalah bb ye kwn2 tp setting dlm laptop aku yg prob nye..network adapter rasanya..tuh pun setelah menanya pakcik google..haa cube korang tgk err msg ni kot2 penah mengalaminye..

Error 720: A connection to the remote computer could not be establish. You might need to change the network setting for this connection

… maka aku tidak dpt la bermaharajalela di dunia IT..sgt lah tensen sb aku masih belum tgk lg latest ep my princess kt epdrama..(oh, ini reason yg plg ke belakang ye, yg utama harus lah psl keje ok..sila pecaye dgn kata2 ini wahai teman2 ku)..:P ok sape yg bleh solve prob ni akan ku belanja mcflurry oreo..nyum3