Tetiba teringat..

Posted: February 10, 2011 in Babbling
Tags:

Di sebuah Restoran muslim, Xinjiang di Guangzhou

Bila aku order 1 set “BBQ lamb” (order bagi isyarat tangan ye sambil tunjuk menu) sebab depa tak paham english..last skali apa yg aku dapat??? satu cucuk sate BBQ lamb je dia bagi..hahahaha..serious, yg ni aku mmg rasa lawak giler..korang bayangkan bekas sate tu punyer la besar, tapi ade secucuk je sate nye..kalo ikutkan menu, satu bekas tu ada 6 cucuk sate kot..tapi sebab aku tunjuk 1 jari je masa order tadi, diorg ingat aku nak satu je..kah3..terkebil2 mata aku & kawan aku bila depa hidang atas meja kami..tak pasal-pasal kena share satu cucuk sate..aku rasa mesti diorg kata aku ni kedekut sebab order satu cucuk je..LOL

Lepas tu kawan aku mintak la tisu, last skali dia bagi bill..

Adoi..kami belum abis makan lagi laa..then aku pulak try mintak..sekali dia bawak menu..

Haish, salah lagi..

Pastu aku buat isyarat tangan (letak tangan kat mulut)..haaa baru dia paham..hahaha..

Ini lah jadinya bila ayam & itik bercakap😛

Di suatu kedai lain..

Masih di Guangzhou ye kwn2, teh susu dihidangkan sekali utk dinner..aku punyer la excited sebab dapat gak rasa minuman yg sama mcm di Malaysia..rindu tau sb hari2 duk minum chinese tea je kaedahnya..hehe..

Rupa teh susu nye mirip dgn teh susu di Malaysia, cuma gelas je yg berbeza (ala-ala bekas org arab)..aku minum seteguk lalu telan..Hmm rasa masin..aku minum sekali lagi kot2 lah tekak aku yang ber problem..

Masin lagi..

Aku pun tanya lah kawan2..kenapa yek air susu ni a bit salty?? pastu kawan aku cakap..”bukan a bit salty dah ni..memang salty abes”..hahahah..

Sekali org China tu cakap..susu tu memang fresh milk dari Goat..

Erksss.?????

Aku macam tatau nak cakap apa dah..tetibe rasa kembang je tekak nih..patut la rasa masin je..

adoi laaa..aku ni dah la tak makan daging kambing, makan BBQ lamb pun first time..inikan pulak minum susu segar dari kambing..😛

Haa satu lagi insiden yg aku tetiba teringat, back to uni life..

First year kot time tuh, bilik aku dah area hujung dekat dgn toilet..satu hari, ada sorang member (Indonesian) aku nak pi washroom..dia bawak lah something kat tangan dia selain barang2 mandi..aku dengan ramah tamahnya bertanya lah..

“eh..manda bawak apa tu??”

“Bawak CD” katanye..

“Uiks..kenapa bawak CD pegi bilik air???”*muka hairan*

“Oh iya..CD tu bukan CD music..di Jakarta dipanggil celana dalam..” LOL

“Oh..hihi”

Tergelak sakan aku dibuatnye bila tahu..

Haish..memang pengalaman yg tidak dapat dilupakan..

Comments
  1. nyomel says:

    hahaha.. tuh laa.. akibat tak mkn kambing.. hambek kooo.. sume kambing ko dpt aritu.. kehkehkeh.. lawak btul laaa..😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s