Cuakking moment

Posted: February 27, 2011 in Babbling
Tags:

Hari ni aku decide nak pi Al-Rajhi bank..dari hari tu lagi asyik tergendala je nak pegi..sebabnya cash deposit machine tak byk branch..semua jauh2 dari umah aku..huhu..yg aku tahu ada di Ampang (KLCC), Bangsar & Puchong tp the only one yg aku tahu jalan nya adalah yg di KLCC..so pagi2 lagi aku dah bangun awal..Around 9.am camtu aku pun heading to KLCC..as usual, aku akan lalu MEX highway and exit dekat tunnel jalan Tun Razak..trafic sangat ok hari ni, maybe sebab weekend kot..kalo weekdays memang jammed tak hingat area nih..dan mengikut kebiasaan aku, kalo nak pi Al-Rajhi bank, aku akan park kereta di parking area sebelah “Lai Meng Chinese School” & aku akan jalan je dari situ..best jugak drive waktu pagi time tak banyak kete sambil dengar lagu di radio..*layan blues* sekali sekala..hehe~

Bila ampai area KLCC aku tengok banyak pulak orang duk berkumpul tepi2 jalan..polis trafik pun ada, polis dengan kereta & van biru pun ada..bukan sorang dua, tapi banyak..heran lah sekejap, pastu aku teka konpem ada event apa2 nih..so, aku pun malas nak peduli..asalkan aku sampai bank dah cukup bagus..so, bila sampai je area parking, aku pun jalan je lah menuju ke Al-Rajhi bank..

Hari ini sangat aneh situasinya..Few groups duduk berkumpul & bersembang di suatu tempat..ada yg lari2 anak..pastu ada kasut kat tepi jalan (seperti dibaling)..then ada abang2 polis & Jurukamera yg tengah busy amik video dan gambar..(ala2 Jurukamera bebas/blogger)…dah la bila aku lalu, depa macam pandang2 je..aku pun rasa pelik..dari rasa hairan bertukar menjadi takut..jeng jeng jeng..aku terus jalan lagi, dah dekat nak sampai dah..pastu aku berhenti kejap sebab macam takde org lalu je..kat depan tu ada bapak polisi je..memanglah aku tak buat salah apa2..tapi cuak lah jugak nak teruskan langkah..aku makin curious nak tahu apa yg sebenarnya terjadi..aku pun tanya lah brother yg tengah duk bersembang dgn 3 org rakan nya..

“Em sorry, what’s happening here??..”

“nak pegi mana tu? ada perhimpunan haram kat sini..” jawab sorang brother.. (cait org melayu upenye..dari sudut tepi macam org cina..sia-sia aku cakap omputih)

“erks..saya nak pegi Al-Rajhi bank..macam pelik bila tengok banyak polis & orang ramai..takut pulak nak pi bank”

“takde apa-apa, pegi je lah bank..polis tak tangkap nye org kulit putih..diorg tangkap kulit hitam ja..hehe” Jawab brother tu berseloroh..

Bila aku dengar ayat “perhimpunan haram” tuh, berderau je rasa darah..adoi wrong timing nih..memang wrong timing aku pi bank hari ni..takut toksah hingat la..aku tetibe teringat news dari radio semalam pasal perhimpunan hindraf..adakah ini yg dimaksudkan?? huhu..

Dengan cepat2 aku berjalan ke Al-Rajhi bank..malas nak peduli org2 sekitar..dah alang2 aku datang sini, baik aku settlekan seme urusan aku..lepas je selamat masukkan duit, aku pun cepat2 blah dari situ..lagi skali, time nak balik orang duk pandang2..memang lah agak pelik..sebab aku seorang diri je pastu mendekati lokasi perhimpunan haram..*giler nampak cam berani* (padahal kalo korang nak tahu hati aku dah jadi kecik cam semut dah sebab ketakutan)..tetiba ada suatu suara yg aku sempat dengar bila aku lalu satu group abang2 polis & orang awam yg sedang meronda..

“hai dik, nak pegi mana tu?? tak takut ke..”

aku malas nak layan, cepat2 pi tempat parking kete dan blah..haih saat yang mencemaskan..biasanya aku tengok berita perhimpunan haram kat tv je, takpun dengar radio..hari ni secara live la pulak..

Sampai je umah, aku ‘on’ kan laptop..tetibe terbaca status kawan kat twitter pasal “Perhimpunan Hindraf” kat ibu kota..aku pun try google..yeah memang betul..itu perhimpunan haram HINDRAF sebab kontroversi novel “Interlok”..menurut sumber yg aku baca, polis dah tahan pengasas Hindraf pagi ini menjelang perhimpunan haram yang dirancang untuk diadakan di kawasan Kuala Lumpur City Centre (KLCC)..mungkin yg ramai2 tadi adalah pengikutnya..adeh tak paham..sikit2 nak demo, sikit2 ada solidariti..

so, kawan-kawan yg sedang membaca..

Moral of the story:

Harus peka dengan isu semasa & always update dengan whateva news yg berlaku di dalam negara malah di luar negara..kalauhlah aku tahu ada perhimpunan hindraf di ibu kota pagi ni, tidak lah aku gediks nak pi sana..hihi..walau apa pun, ini adalah suatu pengalaman yg aku takkan lupa..😉

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s