Archive for June, 2012

It’s been about 3 weeks since my trip to South Korea but the feeling of excitement and pleasure are still fresh..the weather, environment, people, language & places..ah frankly speaking I miss everything about Korea!

Oppa, saranghae!!!”

“Chincha? Otoke..”

Eh tetiba pulak..haha..sorry for the gediks there..please give me a second to memorize all this sweet thing.. 😛  Well, if any readers plan to visit this country, you are lucky enough then..today I will share our budget trip to Korea for 7 days and 6 nights..believe me, the cost is less than RM2,000..are you ready? 😉

Ok..Let’s start with the airplane ticket…

Everyone knows about Airasia awesome sale..so just grab this chance to get a cheap ticket. So, here we go our ticket price!  Anyway you can get cheaper than this if you are lucky..

After 6 hours journey, we arrived Inch-eon airport about 6.30 am local time (Finally huh). See my face below?? Muka lapar with tudung senget-benget..haha..what I want at this time only food & drink..LOL..so, we went to Dunkin Donut for breakfast before start the journey to Seoul..


MRT or Subway or whatever they called it is very convenience to use. So, we took AREX from Incheon airport to Seoul   downtown. Basically there are two type of lines, commuter line takes about 53 minutes and express line takes about 43 minutes. The time difference is only 10 minutes. It’s up to you to choose but I would advise to take commuter line, much more cheaper..remember the budget constraint and we have plenty of time before the check in 🙂

 

We stop at Hongik University since our guesthouse is located in Hongdae. This area  known to be its indie spirit lives with urban street arts and underground band musicians. I heard yong hwa (CN Blue) used to perform here before he started his career.  Please google if you want to know more about it, I mean hongdae area ok.. From the station to the guesthouse, we need to walk about 10 minutes. It’s not that far but with my not-so-light luggage plus tired  it was a troublesome..huhu..Luckily we were not sesat getting there. Looks like the map direction that we found in internet quite useful..pheww..so, this is our first guesthouse in Seoul..very nice & cosy. 🙂

Day 1: 3rd Pencil Guesthouse ( www.hostelhongdae.com)
Room Type : Private room (4 Persons)
Rate: KRW100,000

   

The owner is so friendly and they have two malaysian students as a part time worker. I still remember the first conversation with them after I ring the door bell. I heard a voice from the room.

“Booking atas nama siapa ye? “

I was like..”Eh, betul ke apa yang aku dengar ni?? Dia cakap melayu ke aku yang silap dengar? “

Rupanya mamat ni orang Malaysia..so apa lagi, sembang secara bahasa melayu lah..hee~

Ok, enough babbling about that guy. While waiting for 2.00 pm, we decided to explore the Hongdae area. With one map provided by the guesthouse owner, we just walked along the mapo-gu street. Oh, sangat best sebab penuh dengan kedai baju, kedai makan, kedai kosmetik & banyak lagi..(all about fashion..whee..rambang mata ok) and siap ada live street performance lagi..haa korang tahu cite The 1st Shop of Coffee Prince? The coffee shop is located here and sempat jugak kitorg visit 3D eyes museum sekali..if you wanna see more you can browse my previous post. I’ve uploaded some pictures about this museum. After few hours lepaking, we felt so tired and hungry. Our lunch was simple and easy. My friend bawak  Rendang/serunding..mama dia masak khas dari Padang, Indonesia..So we just bought instant steam rice at family mart and back to the hostel. 2 minit je masak nasi ni dalam microwave and then ready to serve..sangat mudah bukan? Yang penting sedap & halal..kan?? 😉 Hari pertama kat sana tak jln byk sgt..just explore area Hongdae je..sebab nya? sangat penat & esok nya will be a challenging day for us..wee are going to Busan!!  yeahhh~ so day 2 tunggu next post je lah ye..malas dah nak continue sini.. 😛

Mari menjadi cantik

Posted: June 25, 2012 in Babbling
Tags:

Haa ini lah dia my current addiction..Kinohimitsu J’Pan UV Bright drink..hari ni baru hari kedua minum..harap2 kali ni aku berdisiplin dan komited tak seperti minum Innershine..lol..baca review pasal produk ni mcm bagus, that’s why aku nak try jugak..ada sesapa yg minum produk ni? Care to share? 😉

Braces & Ulcer

Posted: June 23, 2012 in Babbling
Tags: ,

Kalau orang2 tua kata “irama dan lagu memang tak dapat dipisahkah”..aku pulak nak kata braces dan ulcer memang tak dapat dipisahkan..huhu..baik belah kanan, belah kiri pulak yang datang..time belah bawah dah nak baik,  belah atas pulak datang bertandang..huwaa seksanya duk tahan sakit dan seksa nya nak makan..beginikah nasib yg aku harus tempuhi selama 2 tahun? sob2..

Anyway ada  sesiapa tahu tak camana nak avoid dari terkena ulcer?? huhu~

 

 

 

image

Heran sungguh..virus apa la yg melanda kuala Lumpur ni..kalau dulu satu je traffic light berbentuk love tapi sekarang most of the traffic light at Sri Petaling & Bukit Jalil dah tukar bentuk love..apakah maksud tersirat sebalik simbol hati ini ye? Ada mesej tersembunyikah? Jatuh cinta atau patah hati? Atau mesej dari kerajaan supaya sayangi kuala lumpur..hehe..Korang pernah nampak tak? Kalo terjumpa kat area lain share lah dengan saya 🙂

Okay, ini blog bukan tahap bersawang lagi dah malah sudah tahap rumah nenek kebayan yg ditinggalkan beberapa purnama. Sepi. Kosong. Tiada Penghuni. hehe. Stended aku lah kan, menulis bila time rajin je..Ha cuba korang tengok gambar di bawah..Ini lah sungai Menam Chao Praya yg femes masa kita belajar subjek Geograpfi dulu2..sungai terpanjang dan terpenting di Thailand.

Well, bukan kisah sejarah yg aku nak citer kat sini. Tadi tengah browsing pic lama tertengok lah gambar ni..dan ketika itu juga lah teringat satu pengalaman yg tidak dapat dilupakan. Pendek kata kalo aku masih form 5, mesti aku buat citer ni kalo ada karangan “Pengalaman yang tidak dapat saya lupakan” masuk exam.. 😛

Hari itu hari Sabtu. Cuaca kat Bangkok just nice untuk jalan2. So aku apa lagi kan, amik peluang untuk explore bangkok city. Yeah, berbekalkan peta Bangkok di tangan, aku pun memulakan perjalanan secara single..travelling kat sini tak susah, MRT nye sangat convenience. Every stop ada tempat menarik utk dikunjungi. First stop adalah Siam Paragon..tak byk nak cite kat sini, just a high class shopping mall..aku x shopping apa2 pun, just explore & masuk ke Siam Oceanm world je..

Lepas ke Siam Paragon, aku decide nak pi Wat Arun temple atau dikenali dgn nama Temple of Dawn…So, dari MRT siam paragon aku pun berhenti lah di satu station..tak ingat dah nama apa sebab tuh setahun yg lalu, tapi dari situ kena ambik Chaophraya River Express ferry..Fuh, masa tu perasaan takut tu ada la jugak sebab aku sorang2..dah la tak tahu sangat nak berenti kat stop mana..tambah pulak time tu mcm tak ramai tourist..bila dah naik boat tu, aku usha la sekeliling..ada sorang couple mat salleh & the rest penuh dgn org Thai golongan makcik pakcik je..huhu..dlm hati aku masa tu dh terdetik..(kalo aku cakap omputih konpem diorg ni tak paham)..so boat tu pun bergerak dgn laju..setiap kali sampai di station, mesti ada bunyi mcm wisel..masa tu belum turn aku utk turun, so aku wat dek je lah..just rekod video sebab sgt nice view dari sungai tu..after few station stop aku masih merekod video sampailah aku ternampak wat arun temple di sebelah kiri..uik? aku macam dah cuak..aku patut turun tadi ke?? Isk..couple mat salleh yg dlm boat tadi pun dah takde..huwaaaaaaaaaaaa…aku memang dah terlepas stesen dan aku tatau ke mana hala tuju boat ni..Bila di tanya semua orang tak paham.. 😦 cuak toksah kira lah..aku sesat di sungai siam!! masa tu aku siap terpikir boat ni sampai ke sempadan daerah luar Bangkok…haha~

Dalam duk tanya2 orang lagi kot2 ada yg paham, ada lah sorang pompuan Thai yg respon..dia boleh paham sikit2 english nya walaupun agak susah aku nak paham..ah, thanks God!!

“You have to stop and take another boat the opposite way to back to the MRT station… This boat will go to the end of the Chao praya river..far from Bangkok city”

Ternyata aku betul..boat ni akan pegi jauh lagi..huhu..aku apa lagi,  bila boat tu berenti je kat next stop, aku pun turun dan carik boat untuk patah balik ke tempat aku naik mula2 tadi..memang agak jauh dah sebab lebih kurang sejam lebih kot aku dalam boat..so, niat untuk ke Wat Arun temple terhenti di situ aje..misi utama adalah untuk selamat sampai ke stesen MRT supaya aku boleh balik ke Hotel..haha..what a memory~

By the way, nih video yg aku sempat record masa on the way nak balik to the first station..

I went to this museum in Hongdae when I was in Seoul..It was fun and 3D pics were amazing! The entrance fee is KRW13,000 for adult and here some info about the place if you want to pay a visit.. 😉

Trick Eye Museum

B2 Seogyo Plaza, Seogyodong 357-1, Mapo-gu, Seoul
82-2-3144-6300
http://www.trickeye.com
Hours: 10am-10pm

How to get there??

Hongik University Station (Line #2), Exit #9
From Exit #9, walk straight and turn left at VIPs restaurant. Walk until you arrive at Starbucks, then cross the street into the pedestrian road on the right (there are two).  A purple sign that reads “Trick Eye Museum” will be on your right.

And now..let’s pictures do the talking…