Okay, ini blog bukan tahap bersawang lagi dah malah sudah tahap rumah nenek kebayan yg ditinggalkan beberapa purnama. Sepi. Kosong. Tiada Penghuni. hehe. Stended aku lah kan, menulis bila time rajin je..Ha cuba korang tengok gambar di bawah..Ini lah sungai Menam Chao Praya yg femes masa kita belajar subjek Geograpfi dulu2..sungai terpanjang dan terpenting di Thailand.

Well, bukan kisah sejarah yg aku nak citer kat sini. Tadi tengah browsing pic lama tertengok lah gambar ni..dan ketika itu juga lah teringat satu pengalaman yg tidak dapat dilupakan. Pendek kata kalo aku masih form 5, mesti aku buat citer ni kalo ada karangan “Pengalaman yang tidak dapat saya lupakan” masuk exam..😛

Hari itu hari Sabtu. Cuaca kat Bangkok just nice untuk jalan2. So aku apa lagi kan, amik peluang untuk explore bangkok city. Yeah, berbekalkan peta Bangkok di tangan, aku pun memulakan perjalanan secara single..travelling kat sini tak susah, MRT nye sangat convenience. Every stop ada tempat menarik utk dikunjungi. First stop adalah Siam Paragon..tak byk nak cite kat sini, just a high class shopping mall..aku x shopping apa2 pun, just explore & masuk ke Siam Oceanm world je..

Lepas ke Siam Paragon, aku decide nak pi Wat Arun temple atau dikenali dgn nama Temple of Dawn…So, dari MRT siam paragon aku pun berhenti lah di satu station..tak ingat dah nama apa sebab tuh setahun yg lalu, tapi dari situ kena ambik Chaophraya River Express ferry..Fuh, masa tu perasaan takut tu ada la jugak sebab aku sorang2..dah la tak tahu sangat nak berenti kat stop mana..tambah pulak time tu mcm tak ramai tourist..bila dah naik boat tu, aku usha la sekeliling..ada sorang couple mat salleh & the rest penuh dgn org Thai golongan makcik pakcik je..huhu..dlm hati aku masa tu dh terdetik..(kalo aku cakap omputih konpem diorg ni tak paham)..so boat tu pun bergerak dgn laju..setiap kali sampai di station, mesti ada bunyi mcm wisel..masa tu belum turn aku utk turun, so aku wat dek je lah..just rekod video sebab sgt nice view dari sungai tu..after few station stop aku masih merekod video sampailah aku ternampak wat arun temple di sebelah kiri..uik? aku macam dah cuak..aku patut turun tadi ke?? Isk..couple mat salleh yg dlm boat tadi pun dah takde..huwaaaaaaaaaaaa…aku memang dah terlepas stesen dan aku tatau ke mana hala tuju boat ni..Bila di tanya semua orang tak paham..😦 cuak toksah kira lah..aku sesat di sungai siam!! masa tu aku siap terpikir boat ni sampai ke sempadan daerah luar Bangkok…haha~

Dalam duk tanya2 orang lagi kot2 ada yg paham, ada lah sorang pompuan Thai yg respon..dia boleh paham sikit2 english nya walaupun agak susah aku nak paham..ah, thanks God!!

“You have to stop and take another boat the opposite way to back to the MRT station… This boat will go to the end of the Chao praya river..far from Bangkok city”

Ternyata aku betul..boat ni akan pegi jauh lagi..huhu..aku apa lagi,  bila boat tu berenti je kat next stop, aku pun turun dan carik boat untuk patah balik ke tempat aku naik mula2 tadi..memang agak jauh dah sebab lebih kurang sejam lebih kot aku dalam boat..so, niat untuk ke Wat Arun temple terhenti di situ aje..misi utama adalah untuk selamat sampai ke stesen MRT supaya aku boleh balik ke Hotel..haha..what a memory~

By the way, nih video yg aku sempat record masa on the way nak balik to the first station..

Comments
  1. Kyu's gf says:

    hahahahaha…. tu la, asyik record video je..terlepas station nya..:P kata papa nita “follow orang depan” je.. klo follow mat salle tu mesti sampai kan.. hahaha..kelakar la cite ni..

    • amboi nick name nita bukan main lagi yek??? Kyu’s gf???? Noonaa tuh nita..haha😛 Itu lah kan, kelakar bila ingat balik. Tapi teori papa nita boleh dipakai untuk kes yanie nih..kalo follow mat salleh tuh sure boleh sampai Wat Arun..hiks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s