Archive for September, 2012

Yeah..seperti yg dijanjikan mari kita tengok aktiviti hari kedua saya di Korea..lama gile ok peram entry ni..huhu

Seawal 4.30 pagi dah kena bangun sebab departure time KTV dari Seoul station  jam 7.30 pagi..*tak cukup tido* sob2..jadi, kitorg amik chance utk tido je dlm train yg selama 6 jam tu..sangat selesa kt dalam tu & around 12.30 pm kami sampai di Busan station..oh sebelum terlupa tambang train dari Seoul ke Busan adalah KRW 28,000 per person..(pandai2 korang lah convert to RM yek)..

Seperti dalam drama korea yg aku tengok, Busan sangat indah & nyaman tempat nya..sepanjang perjalanan boleh nampak kawasan gunung dan tempat pertanian..ala2 kampung gitu..wah gini rupanya tempat kelahiran yong hwa CN Blue. so, from Busan station kitorg kena ambik subway ke Samyeon station..perkara yg sgt mencabar di kala ini adalah berjalan menuruni anak tangga yg tinggi dengan luggage yg besar & berat..uhukss sangatlah diluar batasan tapi dengan semangat yang tinggi kami akhirnya sampai jugak di station subway yg betul..dah la 2 – 3 kali jugak la salah arah sebab orang salah bagi direction..adeh (moral of the story kat sini: Jangan bawak beg besar & berat ye..aku sendiri pun tak tahu nape beg aku berat tp biasalah org pompuan kan?? semua benda nak bawak..yg bestnye beg kwn aku lg berat dan besar dari aku..aku sendiri lagi hairan apa yg dibawak nya..haha :P)..by the way  tak adalah jauh sangat backpackers yg kitorg nak stay tuh..tak sampai setengah jam dah sampai di Samyeon station..dari situ nak kena jalan kaki dalam 5-7 minit..kali ni sebab kepenatan yg amat, kitorg ambik cab je..tambang dalam KRW2,200..senang cite kan, cepat sampai & tak penat..hehe~ Dari jauh dah boleh nampak Blue Backpackers sebab cat bangunan nya colour biru..sesuai dengan nama nya kan..cuba korang tengok pic kat website nya http://www.bluebackpackers.com/ 😀

Day 2: Blue Backpackers (  http://www.bluebackpackers.com/)
Room Type : Family room (4 Persons)
Rate: KRW 90,000 (Free breakfast)

Well, personally aku suka stay kat sini. Room nya sangat comel & owner nya Jin & famili sangatlah friendly..service pun bagus..* Thumbs up* 🙂

Agenda pertama di Busan adalah mencari makanan..lapar yang amat sebab tak makan dgn teratur sejak semalam & seperti yg dijangkakan, susah sikit nak cari halal food kat sini..so we go for seafood/fish based restaurant. Owner backpackers suggest makan kat satu restoran yang jual fish soup. Dia sangat baik ok, siap call restoran tu dan bagitau menu siap2 yang kitorg tak boleh makan pork or whatever meet kat situ & siap tulis kat kertas dlm bahasa hangul 😀 Sebaik je sampai kat kedai tu, 2-3 staff greeting kat kitorg dlm bahasa korea..auww sangat comel ok..ayat tu selalu sgt aku dengar dlm drama korea..nak tulis tak reti so korang paham2 sendiri lah yek..pastu ada ajuhma & ajasshi yang nak bergambar dgn kitorg..terasa glemer la pulak..hihi..cuba korang tengok dish kat bawah ni, banyak kan? kitorg order fish soup utk setiap orang tapi tradisi kat sini mmg banyak side dish..ada nasi, kimchi, seafood pancake & few sayur yg aku tak tahu apa..well tatau lah diorg masak camana tapi sup nya sedap tau..tak rasa hanyir pun & rasa nya secukup rasa..i like tapi aku tengah menderita dengan ulcer di waktu ni..jadi nak makan pun sakit.. *sigh*..after meal diorg bagi satu mangkuk mcm desert gitu..aku serius tak tahu apa tapi rasanya macam air beras campur gula, ada rasa manis masam-masam sikit..aku minum seteguk je saje try..haish harap2 itu bukan soju or whatever yg haram untuk diminum..huhu

Next activity lepas makan adalah berjalan-jalan di sekitar Bandar Busan & sebelah malam nya pulak kitorg pi lepak kat Gwangalli Beach & Gwangan Bridge..view sangat nice kat situ tapi sayang nya kamera setting tak berapa okay..sob2..tambah2 muka sensorang dah nampak lesu..mau nya tak letih..the whole day asyik merayap je..so malam tu dalam jam 10.30 balik hostel & plan untuk agenda esok nya..

Day 2 in Busan…

Well seperti biasa harus bangun awal. Dah la kat sini dah start summer, cepat je dah pagi & waktu Subuh nya dalam 3.45 pagi..dalam mengantuk kitorg bangun untuk solat subuh lepas tu sambung tido kejap..after breakfast kitorg pun start our journey..destinasi pertama adalah Yonggungsa Temple..sedikit info pasal temple ni ye..

The motto of Haedong Yonggung temple is “At least one of your wishes will be answered here through your heartful prayers.” The sea has been with human-being in history from long time ago. It was very calm sometimes while furious sometimes. The Haedong Yonggung temple is situated near the sea unlike other temples located in mountains, therefore it’s quite reasonable to call this temple an aquatic Buddhist sanctum. They say that the Great Goddess Buddha of mercy in the sea lives alone at a solitary near the sea and appears on the back of a dragon. That’s why the Korean’s worship of the Great Goddess Buddha was formed near the sea or on the island, and this Haedong Yonggung temple is one of 3 Sacred Places related to the Goddess Buddha.

source: http://www.yongkungsa.or.kr/en/

 How to get there

Take subway and get off at Haeundae station (Busan subway line2), exit 7
Take bus 181 and get off at ‘Yonggungsa Temple’

Fuh, kalo di KL punya lah aku elak xmo naik bas tapi di Busan terpaksa naik sebab this is the only way to get there..haha padan muka aku. tapi sangat lah exciting ok..berdiri dengan ramai orang..bas pulak tak ada sign english, semua tulisan bulat2..jadi pandai2 sendiri lah kitorg bajet destinasi nya. Lagipun banyak tourist lain jugak dalam bas & most of them memang nak pegi temple..jadi bila orang ramai-ramai turun kitorg pun sibuk2 lah turun jugak..

Haa nih dia Yonggungsa temple..view nya sangat cantik..betul2 tepi laut..

Kebetulan masa yg kitorg pegi tu Hari Perayaan Buddha apa ntah..so ramai gile org Korea yg pegi sana untuk sembahyang..pastu siap ada makan free lagi..dasat jugak diorg ni ye..yang kelakar nye diorg semua asyik pandang kat kitorang..yer lah pasti aneh bila tengok few ladies yg berhijab..dah la keje kitorg asyik camwhore je..:D Balik dari temple pulak kitorg pegi Islam centre di daerah Busan..solat di Masjid dan cari makanan halal 🙂

Ini dia kedai makanan halal…Turkish restaurant..not bad jugak food kat situ tapi agak mahal..huhu

Busan tower dan Jalgachi market adalah next destination di malam terakhir di Busan..Walaupun tak segah Seoul Tower tapi agak menarik jugak view nya..ramai orang dating kat situ..so bolehla cuci2 mata sambil menikmati keindahan bandar Busan dari top hill..dan jangan lupa shopping di nite market..Hee..

Oklah jom tengok gambar je..malas dah nak story mory..

 

Hola everyone =)

Pictures of the day. Taken in Singapore last weekend when I was there for weekend getaway. That was a short trip but of course amazing! The only thing that frustrated me was this ….

Did you see that??

“Merlion on a Holiday”

Duh..Peristiwa lama berulang kembali..I was there last year, “Merlion is taking shower” at that time..and now on holiday mode pulak..sesungguhnya saya dan Merlion tidak berjodoh..tak dapat buat pose wajib yg biasa org buat dengan Merlion..haha 😛

Anyway, that’s OK. I had so much fun especially at Singapore Zoo & Safari Night. I know I’m not kid anymore but it was awesome dapat tengok animals secara dekat especially at night time. Malas dah nak story, the rest let the pictures do the talking. Hee 😀


                                                                                                                                                                                            

 



I love this drama so much =)

Why??

Reason 1: Ariel Lin is so pretty+fashionable and her acting is superb!

Reason 2: A good story plot..it just not about love but it is more than that..you better watch it 🙂

Reason 3: I love the dialogue, the quotes about “The sign of growing old” and “13th charm of a mature woman”..so meaningful!

Here’s the list of 50 signs of growing old that I would like to share with all..

01. Next to the pillow, on the side of computer’s keyboard, will have a bunch of heat rub, White Flower Embrocation oil, green oil essence and other essential oils for refreshing.
02. Once sit down, there is a puddle of meat at belly.
03. Somehow wake up early in the morning.
04. Start the sleep after lying on the sofa watching prime-time series for 30 minutes.
05. Hate the long-winding meeting with no conclusion.
06. Feel that going to be drowned by a bunch of passwords.
07. Very bothered by the matter that young people does not give up their seats.
08. There is no worry to say goodbye, goodbye, goodbye to people with wrong magnetic field.
09. Do not know how to sing the top ranking songs in KTV.
10. Used to be able to sing KTV until dawn, now if just stay up late for one day, will be tired for a week.
11. Eager to join network activities like Facebook to avoid being abandoned by the young.
12. If not muttering to oneself, his mind will be knotted.
13. The nearer the things the more easy to forget, but the older the things happened the more easy to remember instead.
14. Feel that t-shirt at Wufenpu and street vendors are for cardboard people.
15. Used to trouble about acne, now worry about fine wrinkles.
16. Unless participating morning exercise of ShuaiShou martial art or temple monastery activities, it’s hard to find a gathering with people older than oneself.
17. Feel that the words of “can we be friend?” of unfamiliar net friend is stupid and not patience.
18. The rate and chance of meeting new friends gradually passivated.
19. Getting more and more aware that experts’ sayings are rotten bluff.
20. Feel the body is strange if not eating green vegetables for one day.
21. Gradually have no patience for settling trouble for friends.
22. Getting more and more dislike to change “habits that have been accustomed to.”
23. Hate to overnight outside, as have to bring a lot of things.
24. Unwittingly, bring along warm water bottle and floss.
25. The reason for lazy to make new friends is that lazy to introduce own life from start all over again.
26. Finally understand that “God is really busy!”
27. Every time see a certain singer or a certain movie star passes away, will sigh again, our time has passed.
28. Always put the “important stuff” at “important area”, but then complete forgotten about the “important area.”.
29. When saying you have watched “Tokyo Love Story,” and know about Rika and Kanji, there is an uproar.
30. Friends’ divorce (quantity / year) starts to surpass marriage (quantity / year).
31. No longer interested in constellation, fortune, astrology, Tarot, gender experts and inspirational book.
32. The chance to participate in the memorial is more than the wedding, opportunity for package “white packet” is greater than package “red packet.”
33. No longer feel that young sexy girls or handsome guys are a type of happiness fallen from sky.
34. Ruin the body previously, now ruined by the body.
35. Begin to pay attention to medical news, such as whether Ginkgo biloba can prevent Alzheimer’s disease or not.
36. Begin to feel impatient towards cell phone ring tone.
37. Begin to care about product ingredients, manufacturers, and good fo period.
38. I have something to tell you recently, but I forget all about it once I see you.
39. Very critical of army of questionnaire interviewers on the street side.
40. Begin to have fighting power to deal with fraudsters.
41. Gradually like to buy food at traditional market.
42. Most hate to hear “if you don’t like this, then you cannot like this” threat.
43. Cannot sleep on bed, but once up from bed to watch TV will snore and sleep on sofa.
44. Will not give up remembering the name that has been forgotten.
45. Do not have any good feeling towards RAP.
46. A bunch of people calling you as XX sister, XX brother, but you just want to ask them – shut up!
47. Hate to celebrate birthday.
48. Between “embarrassed” and “fighting for better value”, gradually turned to the latter.
49. Totally not interested in the point collection reward programs of retail chain store.
50. Suspicious of perfect, convince fully on not perfect

If you having more than 5 of above symptoms, definitely you are old. LOL  😛

And here are 13th charm of a mature woman..I love all of them =)

1st Charm of a mature woman: You finally learn how to throw a wicked and beautiful punch as we tread beautifully in our high heeled shoes.

2nd Charm of a mature woman: Use her own money to buy her own bag to create her own story.

3rd Charm of a mature woman: Having a good friend who will grieve with you for your broken heart

4th Charm of a mature woman: With laughter you can overcome your enemies and yourself.

5th Charm of a mature woman: Aren’t be a bookmark, but a book worth reading again and again.

6th Charm of a mature woman: The thing that makes you shine is not a diamond, but your eyes after you cry.

7th Charm of a mature woman: With your basics, no matter where, you can bloom again.

8th Charm of a mature woman: Drink plenty of water. Purify your life, your love, and the concealed.

9th Charm of a mature woman: Bravely tell yourself that this isn’t mine.

10th Charm of a mature woman: No one can ever determine the length of a mature woman’s hair.

11th Charm of a mature woman: You realize there is always a new generation of Sailor Moon that you can look up to.

12th Charm of a mature woman: Have at least two passbooks (bank accounts). Save one for wealth and one for an old friend.

13th Charm of a mature woman: Have a job you love, a home you cherish and have him..

So, how many charm do you have?? 🙂

(Source: http://www.epdrama.com/drama/in-time-with-you/)