Yeah..seperti yg dijanjikan mari kita tengok aktiviti hari kedua saya di Korea..lama gile ok peram entry ni..huhu

Seawal 4.30 pagi dah kena bangun sebab departure time KTV dari Seoul station  jam 7.30 pagi..*tak cukup tido* sob2..jadi, kitorg amik chance utk tido je dlm train yg selama 6 jam tu..sangat selesa kt dalam tu & around 12.30 pm kami sampai di Busan station..oh sebelum terlupa tambang train dari Seoul ke Busan adalah KRW 28,000 per person..(pandai2 korang lah convert to RM yek)..

Seperti dalam drama korea yg aku tengok, Busan sangat indah & nyaman tempat nya..sepanjang perjalanan boleh nampak kawasan gunung dan tempat pertanian..ala2 kampung gitu..wah gini rupanya tempat kelahiran yong hwa CN Blue. so, from Busan station kitorg kena ambik subway ke Samyeon station..perkara yg sgt mencabar di kala ini adalah berjalan menuruni anak tangga yg tinggi dengan luggage yg besar & berat..uhukss sangatlah diluar batasan tapi dengan semangat yang tinggi kami akhirnya sampai jugak di station subway yg betul..dah la 2 – 3 kali jugak la salah arah sebab orang salah bagi direction..adeh (moral of the story kat sini: Jangan bawak beg besar & berat ye..aku sendiri pun tak tahu nape beg aku berat tp biasalah org pompuan kan?? semua benda nak bawak..yg bestnye beg kwn aku lg berat dan besar dari aku..aku sendiri lagi hairan apa yg dibawak nya..haha :P)..by the way  tak adalah jauh sangat backpackers yg kitorg nak stay tuh..tak sampai setengah jam dah sampai di Samyeon station..dari situ nak kena jalan kaki dalam 5-7 minit..kali ni sebab kepenatan yg amat, kitorg ambik cab je..tambang dalam KRW2,200..senang cite kan, cepat sampai & tak penat..hehe~ Dari jauh dah boleh nampak Blue Backpackers sebab cat bangunan nya colour biru..sesuai dengan nama nya kan..cuba korang tengok pic kat website nya http://www.bluebackpackers.com/ :D

Day 2: Blue Backpackers (  http://www.bluebackpackers.com/)
Room Type : Family room (4 Persons)
Rate: KRW 90,000 (Free breakfast)

Well, personally aku suka stay kat sini. Room nya sangat comel & owner nya Jin & famili sangatlah friendly..service pun bagus..* Thumbs up*🙂

Agenda pertama di Busan adalah mencari makanan..lapar yang amat sebab tak makan dgn teratur sejak semalam & seperti yg dijangkakan, susah sikit nak cari halal food kat sini..so we go for seafood/fish based restaurant. Owner backpackers suggest makan kat satu restoran yang jual fish soup. Dia sangat baik ok, siap call restoran tu dan bagitau menu siap2 yang kitorg tak boleh makan pork or whatever meet kat situ & siap tulis kat kertas dlm bahasa hangul😀 Sebaik je sampai kat kedai tu, 2-3 staff greeting kat kitorg dlm bahasa korea..auww sangat comel ok..ayat tu selalu sgt aku dengar dlm drama korea..nak tulis tak reti so korang paham2 sendiri lah yek..pastu ada ajuhma & ajasshi yang nak bergambar dgn kitorg..terasa glemer la pulak..hihi..cuba korang tengok dish kat bawah ni, banyak kan? kitorg order fish soup utk setiap orang tapi tradisi kat sini mmg banyak side dish..ada nasi, kimchi, seafood pancake & few sayur yg aku tak tahu apa..well tatau lah diorg masak camana tapi sup nya sedap tau..tak rasa hanyir pun & rasa nya secukup rasa..i like tapi aku tengah menderita dengan ulcer di waktu ni..jadi nak makan pun sakit.. *sigh*..after meal diorg bagi satu mangkuk mcm desert gitu..aku serius tak tahu apa tapi rasanya macam air beras campur gula, ada rasa manis masam-masam sikit..aku minum seteguk je saje try..haish harap2 itu bukan soju or whatever yg haram untuk diminum..huhu

Next activity lepas makan adalah berjalan-jalan di sekitar Bandar Busan & sebelah malam nya pulak kitorg pi lepak kat Gwangalli Beach & Gwangan Bridge..view sangat nice kat situ tapi sayang nya kamera setting tak berapa okay..sob2..tambah2 muka sensorang dah nampak lesu..mau nya tak letih..the whole day asyik merayap je..so malam tu dalam jam 10.30 balik hostel & plan untuk agenda esok nya..

Day 2 in Busan…

Well seperti biasa harus bangun awal. Dah la kat sini dah start summer, cepat je dah pagi & waktu Subuh nya dalam 3.45 pagi..dalam mengantuk kitorg bangun untuk solat subuh lepas tu sambung tido kejap..after breakfast kitorg pun start our journey..destinasi pertama adalah Yonggungsa Temple..sedikit info pasal temple ni ye..

The motto of Haedong Yonggung temple is “At least one of your wishes will be answered here through your heartful prayers.” The sea has been with human-being in history from long time ago. It was very calm sometimes while furious sometimes. The Haedong Yonggung temple is situated near the sea unlike other temples located in mountains, therefore it’s quite reasonable to call this temple an aquatic Buddhist sanctum. They say that the Great Goddess Buddha of mercy in the sea lives alone at a solitary near the sea and appears on the back of a dragon. That’s why the Korean’s worship of the Great Goddess Buddha was formed near the sea or on the island, and this Haedong Yonggung temple is one of 3 Sacred Places related to the Goddess Buddha.

source: http://www.yongkungsa.or.kr/en/

 How to get there

Take subway and get off at Haeundae station (Busan subway line2), exit 7
Take bus 181 and get off at ‘Yonggungsa Temple’

Fuh, kalo di KL punya lah aku elak xmo naik bas tapi di Busan terpaksa naik sebab this is the only way to get there..haha padan muka aku. tapi sangat lah exciting ok..berdiri dengan ramai orang..bas pulak tak ada sign english, semua tulisan bulat2..jadi pandai2 sendiri lah kitorg bajet destinasi nya. Lagipun banyak tourist lain jugak dalam bas & most of them memang nak pegi temple..jadi bila orang ramai-ramai turun kitorg pun sibuk2 lah turun jugak..

Haa nih dia Yonggungsa temple..view nya sangat cantik..betul2 tepi laut..

Kebetulan masa yg kitorg pegi tu Hari Perayaan Buddha apa ntah..so ramai gile org Korea yg pegi sana untuk sembahyang..pastu siap ada makan free lagi..dasat jugak diorg ni ye..yang kelakar nye diorg semua asyik pandang kat kitorang..yer lah pasti aneh bila tengok few ladies yg berhijab..dah la keje kitorg asyik camwhore je..:D Balik dari temple pulak kitorg pegi Islam centre di daerah Busan..solat di Masjid dan cari makanan halal🙂

Ini dia kedai makanan halal…Turkish restaurant..not bad jugak food kat situ tapi agak mahal..huhu

Busan tower dan Jalgachi market adalah next destination di malam terakhir di Busan..Walaupun tak segah Seoul Tower tapi agak menarik jugak view nya..ramai orang dating kat situ..so bolehla cuci2 mata sambil menikmati keindahan bandar Busan dari top hill..dan jangan lupa shopping di nite market..Hee..

Oklah jom tengok gambar je..malas dah nak story mory..

 

Comments
  1. irintyaa says:

    Reblogged this on 이게 뭐야 ? ...

  2. […] pertama kitorg stay di Seoul. The next day we went to Busan for 2 days. Boleh refer entry ni pulak https://elixadexelia.wordpress.com/2012/09/12/budget-trip-to-korea-busan/ . So lepas balik dari Busan we back to Seoul again. Yeahh!! That’s the […]

  3. Laila says:

    Boleh taw tak range price seafood resturant kat Busan tue?
    Plan nak makan kat Jagalchi Market tapi restaurant nampak ok. Hehe. Tenkiu 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s