Archive for March, 2013

Legoland Malaysia is a theme park that has opened in Nusajaya, Johor, Malaysia on September 15, 2012 with over 40 interactive rides, shows and attractions. It is the first Legoland theme park in Asia upon its establishment. The official opening of Legoland Malaysia was made by Sultan Ibrahim Ismail, Sultan of Johor on September 22, 2012.[2] It is the centrepiece of a 5,500,000 sq ft (510,000 m2) integrated complex in the Nusa Cemerlang industrial park, within the Iskandar Malaysia economic region, consisting of a lifestyle retail centre, offices, hotels, service apartments and residential units. (Source: Wikipedia)

More details on Legoland, please click here 😉 http://www.legoland.com.my/

Advertisements

Yeah finally dapat jugak kitorg ke I City Shah Alam. Dah lama kot nak pegi tapi tak terpergi. Mungkin sebab kemalasan yang asyik melanda tapi sejak dah ada kamera baru nih wah, jadi rajin pulak nak ke mana-mana. Hihi. Motif utama nya biasalah, photo hunting! *wink* Setelah sesat dalam sejam, kitorg sampai kat I-City around 3.30 PM. Geram betul jalan2 kat shah alam ni, sikit-sikit nak roundabout. Pening kejap tak tahu nak ambik jalan mana. Dah la bila sampai-sampai je kat sana kitrg macam kecewa sikit. I City tu macam biasa je kot, pastu tak ramai orang pun. Cuma ada pekerja-pekerja diorg je yg duk lepak2. Tetiba teringat kata kawan saya..”Kalo nak rasa bahang panas, pegi la tengah hari. Tapi kalo nak tengok lampu, pegi la malam..hehe”..Memang betul pun. Mak aih punya la panas suhu kat sana. Sweating gila2 kot. Sebab tu bila terpandang je snow walk, tanpa pikir panjang terus beli tiket & masuk situ. Seronok masuk situ sebab boleh rasa sendiri suhu di musim sejuk! 😉

Lepas masuk snow walk, kitrg masuk plak ke Trick Art Museum. Ha nih best nih, macam Trick Eye Museum kat Seoul yg pernah saya cerita kat sini dulu https://elixadexelia.wordpress.com/2012/06/10/3d-trick-eye-museum/

Cukup giler tak gambar kitorg? Penuh dengan aksi. Hehe..syok sangat bergambar kat sini sampai tak sedar hari dah gelap. Keluar je dari tempat tuh dah boleh nampak cahaya yg warna-warni. Fuh amazing colors! Baru lah happening tempat ni. Beza sangat siang dan malam nya..Ok lah saya dah malas nak cerita, letak gambar pun jadi lah ye..

So kalau korang tak pernah pegi lagi ke I-City, boleh la menjejak kaki ke sana. Banyak jugak yg menarik kat sini macam kat peta di bawah ni..

DSC_0355

2011-12-01 20.44.40

The building ranked officially as the world’s tallest from 2004 until the opening of the Burj Khalifa in Dubai in 2010 – wikipedia

Tetibe jadi rindu dengan tempat ini 🙂 Taipei 101 kelihatan gah dan cantik di waktu malam. Teringat masa kat Taipei dulu, selama kat sana tiap-tiap hari lepak kat sini sebab suka tengok lampu-lampu dan gelagat manusia yang dating kat situ. Dah la suhu waktu tuh around 12°c, sangat best untuk night walk..lagipun hotel dekat je dengan tempat ni. 😉 Yang paling best jalan-jalan seorang diri di Taipei adalah sangat safe walaupun tengah malam. Saya selamba je jam 12 – 1 pagi duk jalan2 kat luar. Hohoho..kalo kat KL tak berani gwe!! lol

Seperti biasa, saya sorang2 jugak masa kat sini. So, takde sangat gambar nya melainkan gambar-gambar bangunan dan pemandangan..huhu

By the way sempat jugak saya mintak tolong tourist lain utk snap pic saya..macam kat bawah ni, one of my favorite pic sebab ada LOVE..hiks

Image01

Love sucks! NO?

Oh ya, hotel yg company booking untuk saya adalah Tango Hotel kat area Xin Yi..For details boleh tengok kat sini http://www.tango-hotels.com/ . For me, quite nice bilik nya sangat cantik, luas & bersih. Lokasi strategik & memang design biliknya sesuai untuk org yg business trip. Cuba korang tengok nih..junior suite..

Cakap pasal hotel, ada satu kisah lucu berlaku kat sini. Malu la jugak nak cerita tapi biarlah, nak share jugak. Past is past lah kan. Hihi..cuba korang tengok gambar kat atas ni..pada yang tak tahu namanya jakuzi. Selama ni saya biasa dengar je pasal jakuzi tapi tak pernah ada pengalaman. So kiranya firs timer lah for me. Nak dijadikan cerita, hari tu hari Jumaat. Since esok nya adalah weekend, malam tu plan saya adalah nak spend masa kat Jakuzi sambil layan drama Korea. Waktu tuh tengah hot cerita “Glory Jane”. Sangat menarik bukan idea tu? So, apa lagi saya pun letak la laptop kesayangan kat tepi Jakuzi tuh ala2 standby. Lepas tu mula lah pasang paip nye sambil menyanyi kecil. (Excited. Bajet pandai la konon nk guna jakuzi ni padahal tak penah guna pun). Sangat cantik I tell you, lighting nya dah macam ala2 hard Rock Cafe dah, selang seli bertukar warna. Jakun sekejap. Haha..tengah asyik duk layan lampu nye yang cantik, tup2 air nye memancut tinggi ke atas lalu membasahi syiling dan lantai malah tempias nye terkena pada laptop kat tepi jakuzi..hahahaha..kaget sekejap tak tahu nak buat apa. Kelakar siot. Mana lah aku tahu ada limit paras air kat dalam Jakuzi tuh. Nasib baik lah tak ada CCTV kalo tidak malu nya mana nak letak muka..cepat2 aku pegi ambik towel dan lap semua tempat yang basah..Glory Jane ntah ke mana, yg pasti terhegeh2 aku duk lap air kat laptop. Cuak la jugak takut tak boleh nak on ke apa. Dah la laptop office. Semua keje ada kat situ. Hehe.. tergendala sekejap plan nak menikmati jakuzi. Nasib baiklah semuanya ok..Tapi selepas tuh kan aku dah tahu dah camane nak guna jakuzi..dah expert dah 😛

Ok, sila berhenti ketawa. Sekarang saya nak share pasal makanan halal di Taipei pula 😉 Siapa sangka kat sini ada restoran halal yg pelayan nya siap pandai cakap melayu lagi..mengikut akak tu, dia org Myanmar, tapi dah lama stay kat Taipei. Nama kedai tu Thai Food Garden, terletak di Beining Road berhampiran dengan Stadium. Deret dgn kedai tu ada few muslim restaurant lagi tapi yg saya try yang ni je. Jom tengok gambar sekitar kedai nya..

Food yang diorg serve not bad. Harga pun menarik. Kalo makan tengah hari kat situ saya siap take away untuk dinner terus sebab area hotel tak ada makanan halal. Nak datang kedai ni agak jauh la jugak, kena ambik cab lagi. Oklah saya malas dah nak cerita, tengok gambar je lah..hehe~

Anyway masa flite pulang dari Taipei ke KL, seat saya dah diupgrade ke Business class. Masa tengah saya beratur nak check in, sorang pramugari tanya camni..

“Miss Mohamad, do you mind If we upgrade you to business class? We have no more available seat in economic class..”

Oh of course I don’t mind! Haha..Fuh merasa jugak duk kabin kelas business..memang best! Makan sedap, tempat selesa, orang kat sebelah pun hensem2.. 😛 tips nye korang cuba check in lambat sikit. Bila dah penuh seat economy, sure diorg no choice untuk upgrade seat korang..Selamat mencuba! hiks

Are you looking for a place for weekend getaway? I think you should consider this place in your list too. Colmar Tropicale Berjaya Hills in Bukit Tinggi. Suitable place for rest, relax and chilling. This resort is located in Pahang about 45 minutes drive from Kuala Lumpur. It is a french theme-resort with amazing architecture. The pleasant weather, clear blue skies, less humidity and attractive building..what a perfect location for photography 🙂 Here are some photos taken in Berjaya Hills, Bukit Tinggi last weekend. Feast your eyes! 🙂