Archive for the ‘Babbling’ Category

Farewell 2015

Posted: January 1, 2016 in Babbling, Life, Personal

Dear lovely readers 🙂

How are you? Yeah I’m back after 2 years in silent mode. Phewww (bersarang sudah blog saya).. *sigh*

Anyway Happy new year everyone! 2015 is now history 🙂 Welcome 2016. Wish joys and happiness on this new year bloom in your life as flowers in a garden 🙂

Hopefully I will be writing again this year. (azam baru? kikiki)

Okay ciao~

 

 

I’m done with Venice‘s pictures. Now let’s move to the next one, Paris the city of love!! Hee 😀

I was there last month for 2 days and it wasn’t enough at all. Nak pergi lagi please! (Pray hard)

To my future husband, please take note! A must go place in our honeymoon list ok?? 😛

I’m not in mood of “membebel” today..so, let pictures do the talking yah..hehe~

_DSC0007

Hello peeps! Greeting from Venice 😉

OK, Just kidding. I’m back in KL now. Hihi. It’s been a month since my trip to Europe. Arghh..the feeling still great! I would like to share some photos taken in Venice. Enjoy 😀

 

Setahun yg lepas patutnya entry ni tapi baru ada chance nak post. Maklumlah penyakit malas asyik menyinggah. Cerita pun sudah basi kan, tapi tak apa lah janji korang boleh buat reference kalo nak pergi Korea nanti. Haha

Sedikit recap. Maybe boleh baca entry ni dulu https://elixadexelia.wordpress.com/2012/06/27/budget-trip-to-korea-day-1/ . Dalam post ni saya cerita pasal hari pertama kitorg stay di Seoul. The next day we went to Busan for 2 days. Boleh refer entry ni pulak https://elixadexelia.wordpress.com/2012/09/12/budget-trip-to-korea-busan/ . So lepas balik dari Busan we back to Seoul again. Yeahh!! That’s the plan.

Sampai je Seoul pagi tuh, we all terus ke Zaza Backpackers, our guesthouse for the remaining days in Korea. Boleh check website nya http://zazabackpackers.com/ for the details. I super love this guesthouse!! It is an easy walk to Seoul’s most famous attractions like Namsan TowerMyeong dongDongdaemun Market and many more. Dan yang paling best a cute & clean house with affordable price & friendly staff (The guy staff is cute too!). *wink*

Lepas simpan our luggage dalam bilik kitrg terus keluar untuk ke next destination. Mana lagi kalo bukan Menara cinta Seoul, Namsan Tower! Hehe. A must visit place in Seoul. Before that kami singgah kat Paris Baguette Cafe dulu untuk brunch. Lapar sangat tapi kat situ boleh makan roti & kek je. Tuh pun korang kena pandai-pandai pilih takut terpilih yg ada cik ba.. haa korang sambung la sendiri perkataan tu 😛

Fotor070710477Lepas makan kenyang2, kitrg pun terus ke Namsan tower. Dekat je dari guesthouse tapi agak penat la jugak sebab jalan nak ke sana berbukit-bukit & banyak tangga pulak tuh..kalo korang nak tahu di Korea ni memang banyak jalan berbukit-bukit camni, rumah pun banyak on the top hill. Kalo ikutkan stamina orang Korea ni boleh tahan la kan. Cuba tengok dlm drama, asyik jalan & berlari je diorg ni..hehe..

Penat-penat pun kitorg berjaya jugak sampai ke Seoul Tower. Agak luas jugak area Namsan tower nih.Memang macam dalam drama lagi sekali view sangat cantik kat sini. Arghh tak boleh nak describe tapi feeling nya lain tau. Dapat jugak kitrg tengok sendiri love locks tree, museum bear & cultural performance. Happy sangat! 😀

Fotor0707115123

Lepas Namsan tower, kitorang balik ke Zaza backpackers untuk makan & solat. Makan macam biasa lah, rendang dan serunding yang kitrg bawak masih ada. Nasi pulak boleh beli kat family mart atau 7 eleven. Tak pun stok maggi masih ada. 😉 Lebih kurang 2 jam lepas tu pulak, kitorang dah ready untuk ke next destination. Myeong dong night market, Hello Kitty Cafe & jalan-jalan sekitar Hongdae. Jom tengok gambar je, tak larat nak cerita dah..lol

Fotor0707131634Day 5 tunggu di lain entry pulak ye dan tak tahu lah bila boleh post lagi. Maklumlah Mim Alif Lam Sim. Haha

Finally sampai jugak di JakartaSuppose nita came with me but dia kena pergi London la pulak.. So, only me with another friend je yang pergi. Sampai je di airport terus amik gambar sambil menunggu pak supir datang pick up. lol

IMG_20130612_222339

Sebelum ni dengar cerita je dari nita pasal traffic jam yang teruk di Jakarta tapi hari tuh dapat tengok sendiri! When I was in Bangkok, I felt KL’s traffic jam is nothing compare to Bangkok’s traffic-jam but this time, Jakarta’s traffic is heavier than Bangkok! Serius macet banget. The day we landed soekarno hatta international airport was a legend. Dari bandara nak ke Ancol took few hours. Jam yang tak bergerak atau ayat Jakarta nya, macet total. Hihi

Sampai je Ancol, kitorang makan siang dulu. Lapar gila sebab dari pagi tak makan. Bila di Jakarta, semestinya kena try makanan orang sana dan teh botol jangan dilupa ya. For me, rasanya tasty! Enak di minum tambah2 tengah cuaca panas 🙂 Di ancol, kitorang just jalan2, foto, masuk seaworld Indonesia & naik gondola Ancol to see the view from the top.

Fotor0706144656

Lepas berseronok di Ancol, kitorg gerak ke hotel yg terletak di Kemang, Jakarta selatan. Macet lagi sekali sebab time tuh orang pulang dari kerja dan suprisingly area kemang tu antara area yg agak macet! Dah la waktu tu gerimis. Kesian pak supir jam satu pagi kalo tak silap dia sampai rumah selepas hantar kitrg malam tu. haha. Anyway ni hotel yang kita stay kt Kemang. I like this area, memang happening ala2 Bukit Bintang walk kalo di KL 😉

Fotor0706152713

Actually ada reason why we choose Kemang area. Sebab nya kita nak try makanan kat restoran Baim Wong & restoran Dude Harlino 😛 Walking distance je dari hotel but we have no luck. Both Baim Wong & Teuku Wisnu tak ada pulak. Tapi tak apa lah, janji food nya sedap. Nih food yg kita order kat Publo restoran. Bukan nak memuji lebih-lebih sebab pemiliknya artis tapi serius makanan kat sini sedap. Hehe

img1373090882948

Esoknya pulak pegi ke Tanah Abang, Taman Mini Indonesia, ronda2 kat shopping mall, Monumen Nasional (MONAS) & malam nya pulak singgah di restoran Miya81 sushi steak house di area hotel. Pemiliknya adalah pelakon sinetron Dude Harlino & the gang..So unlucky, dia pun tak ada kat restoren nya sebab sibuk shooting di area lain. Sebelum balik, sempat kitorg sembang dengan pekerja-pekerja kat situ..siap suruh kirim salam dari Kuala Lumpur buat teuku wisnu..haha..anyway nih antara makanan yang kitrg order kat Miyabi restoren. Thumbsup memang sedap. Kalo korang pergi Jakarta jangan lupa singgah restoran ni tau..Selain di Kemang Jakarta Selatan, ada lagi branch lain di Jakarta Barat kalo tak silap. For me next time kalo pegi Jakarta memang nak pergi lagi sini 🙂

Fotor070615001

Dan nih gambar-gambar sekitar Jakarta. Tak ada banyak sgt pun sebab sibuk bershopping. Malas nak ambik gambar. Hehe..

Fotor070615388

Till we meet again in the next post! Have a nice weekend peeps.

Every time I check the site stats, the visitor numbers are above my threshold. That’s good enough for me but I wonder who are they? I mean I did not publicize my posts. I know my blog is nothing, dull and boring. You tell me. 😉

Well It just my babbling when I felt down or maybe some experience that I would like to share with people outside there. But hye, whoever read this whether you’re a silent reader or stalker, I appreciate it very much! Thanks for dropping by my page.

May Allah bless you 🙂

Recently I managed to visit the original floating market in Thailand. Damnoen Saduak Floating Market is located in Ratchaburi about 109 kilometres south of Bangkok or approximately 2 hours drive. The Floating Market is routinely crowded with hundreds of vendors and purchasers floating in their small rowing boats selling and buying or exchanging their goods. We arrived there quite early around 9 am. So it wasn’t too crowded at that time. Well, it was an unique and unforgettable experience, more or less how I expected it to be. Sitting in a boat around the market, watching people selling goods while capture every single moment with my Nikon. How amazing the old ladies still can rowing the boats. Not an empty boat people but a boat full with a group of tourist. You just imagine, they are awesome. I salute them 😉 Anyway, everything is expensive here and you don’t want to shop unless you speak their language. Try to bargain if you can but seriously it’s not that easy. I still remember when one of my friend wanted to buy something with an old lady. She started to bargain but the old lady replied her like this.

“Madam, screw me. This is Thai silk. Cheaper already. No discount madam. screw me.”

OMG. We were laughing out loud. How on earth this screw word came? Hahahahaha…

Trust me, this is a beautiful of travelling. There’s always a funny story behind the scene. 🙂

I better stop talking now. Please allow me to post some valuable photos of scenery at Damnoen Saduak floating market.

So, if you come to Thailand don’t miss out this place! Come here and experience the uniqueness of floating market.