Archive for the ‘Friends’ Category

I’m done with Venice‘s pictures. Now let’s move to the next one, Paris the city of love!! Hee 😀

I was there last month for 2 days and it wasn’t enough at all. Nak pergi lagi please! (Pray hard)

To my future husband, please take note! A must go place in our honeymoon list ok?? 😛

I’m not in mood of “membebel” today..so, let pictures do the talking yah..hehe~

Advertisements

Yeah finally dapat jugak kitorg ke I City Shah Alam. Dah lama kot nak pegi tapi tak terpergi. Mungkin sebab kemalasan yang asyik melanda tapi sejak dah ada kamera baru nih wah, jadi rajin pulak nak ke mana-mana. Hihi. Motif utama nya biasalah, photo hunting! *wink* Setelah sesat dalam sejam, kitorg sampai kat I-City around 3.30 PM. Geram betul jalan2 kat shah alam ni, sikit-sikit nak roundabout. Pening kejap tak tahu nak ambik jalan mana. Dah la bila sampai-sampai je kat sana kitrg macam kecewa sikit. I City tu macam biasa je kot, pastu tak ramai orang pun. Cuma ada pekerja-pekerja diorg je yg duk lepak2. Tetiba teringat kata kawan saya..”Kalo nak rasa bahang panas, pegi la tengah hari. Tapi kalo nak tengok lampu, pegi la malam..hehe”..Memang betul pun. Mak aih punya la panas suhu kat sana. Sweating gila2 kot. Sebab tu bila terpandang je snow walk, tanpa pikir panjang terus beli tiket & masuk situ. Seronok masuk situ sebab boleh rasa sendiri suhu di musim sejuk! 😉

Lepas masuk snow walk, kitrg masuk plak ke Trick Art Museum. Ha nih best nih, macam Trick Eye Museum kat Seoul yg pernah saya cerita kat sini dulu https://elixadexelia.wordpress.com/2012/06/10/3d-trick-eye-museum/

Cukup giler tak gambar kitorg? Penuh dengan aksi. Hehe..syok sangat bergambar kat sini sampai tak sedar hari dah gelap. Keluar je dari tempat tuh dah boleh nampak cahaya yg warna-warni. Fuh amazing colors! Baru lah happening tempat ni. Beza sangat siang dan malam nya..Ok lah saya dah malas nak cerita, letak gambar pun jadi lah ye..

So kalau korang tak pernah pegi lagi ke I-City, boleh la menjejak kaki ke sana. Banyak jugak yg menarik kat sini macam kat peta di bawah ni..

DSC_0355

Are you looking for a place for weekend getaway? I think you should consider this place in your list too. Colmar Tropicale Berjaya Hills in Bukit Tinggi. Suitable place for rest, relax and chilling. This resort is located in Pahang about 45 minutes drive from Kuala Lumpur. It is a french theme-resort with amazing architecture. The pleasant weather, clear blue skies, less humidity and attractive building..what a perfect location for photography 🙂 Here are some photos taken in Berjaya Hills, Bukit Tinggi last weekend. Feast your eyes! 🙂

FRIENDS

Posted: October 6, 2012 in Friends
Tags: ,

image

“Friendship is like a precious flower..ready to bloom every hour..It may stop growing or keep on flowing but you’ll still have it forever..”

Yeah..seperti yg dijanjikan mari kita tengok aktiviti hari kedua saya di Korea..lama gile ok peram entry ni..huhu

Seawal 4.30 pagi dah kena bangun sebab departure time KTV dari Seoul station  jam 7.30 pagi..*tak cukup tido* sob2..jadi, kitorg amik chance utk tido je dlm train yg selama 6 jam tu..sangat selesa kt dalam tu & around 12.30 pm kami sampai di Busan station..oh sebelum terlupa tambang train dari Seoul ke Busan adalah KRW 28,000 per person..(pandai2 korang lah convert to RM yek)..

Seperti dalam drama korea yg aku tengok, Busan sangat indah & nyaman tempat nya..sepanjang perjalanan boleh nampak kawasan gunung dan tempat pertanian..ala2 kampung gitu..wah gini rupanya tempat kelahiran yong hwa CN Blue. so, from Busan station kitorg kena ambik subway ke Samyeon station..perkara yg sgt mencabar di kala ini adalah berjalan menuruni anak tangga yg tinggi dengan luggage yg besar & berat..uhukss sangatlah diluar batasan tapi dengan semangat yang tinggi kami akhirnya sampai jugak di station subway yg betul..dah la 2 – 3 kali jugak la salah arah sebab orang salah bagi direction..adeh (moral of the story kat sini: Jangan bawak beg besar & berat ye..aku sendiri pun tak tahu nape beg aku berat tp biasalah org pompuan kan?? semua benda nak bawak..yg bestnye beg kwn aku lg berat dan besar dari aku..aku sendiri lagi hairan apa yg dibawak nya..haha :P)..by the way  tak adalah jauh sangat backpackers yg kitorg nak stay tuh..tak sampai setengah jam dah sampai di Samyeon station..dari situ nak kena jalan kaki dalam 5-7 minit..kali ni sebab kepenatan yg amat, kitorg ambik cab je..tambang dalam KRW2,200..senang cite kan, cepat sampai & tak penat..hehe~ Dari jauh dah boleh nampak Blue Backpackers sebab cat bangunan nya colour biru..sesuai dengan nama nya kan..cuba korang tengok pic kat website nya http://www.bluebackpackers.com/ 😀

Day 2: Blue Backpackers (  http://www.bluebackpackers.com/)
Room Type : Family room (4 Persons)
Rate: KRW 90,000 (Free breakfast)

Well, personally aku suka stay kat sini. Room nya sangat comel & owner nya Jin & famili sangatlah friendly..service pun bagus..* Thumbs up* 🙂

Agenda pertama di Busan adalah mencari makanan..lapar yang amat sebab tak makan dgn teratur sejak semalam & seperti yg dijangkakan, susah sikit nak cari halal food kat sini..so we go for seafood/fish based restaurant. Owner backpackers suggest makan kat satu restoran yang jual fish soup. Dia sangat baik ok, siap call restoran tu dan bagitau menu siap2 yang kitorg tak boleh makan pork or whatever meet kat situ & siap tulis kat kertas dlm bahasa hangul 😀 Sebaik je sampai kat kedai tu, 2-3 staff greeting kat kitorg dlm bahasa korea..auww sangat comel ok..ayat tu selalu sgt aku dengar dlm drama korea..nak tulis tak reti so korang paham2 sendiri lah yek..pastu ada ajuhma & ajasshi yang nak bergambar dgn kitorg..terasa glemer la pulak..hihi..cuba korang tengok dish kat bawah ni, banyak kan? kitorg order fish soup utk setiap orang tapi tradisi kat sini mmg banyak side dish..ada nasi, kimchi, seafood pancake & few sayur yg aku tak tahu apa..well tatau lah diorg masak camana tapi sup nya sedap tau..tak rasa hanyir pun & rasa nya secukup rasa..i like tapi aku tengah menderita dengan ulcer di waktu ni..jadi nak makan pun sakit.. *sigh*..after meal diorg bagi satu mangkuk mcm desert gitu..aku serius tak tahu apa tapi rasanya macam air beras campur gula, ada rasa manis masam-masam sikit..aku minum seteguk je saje try..haish harap2 itu bukan soju or whatever yg haram untuk diminum..huhu

Next activity lepas makan adalah berjalan-jalan di sekitar Bandar Busan & sebelah malam nya pulak kitorg pi lepak kat Gwangalli Beach & Gwangan Bridge..view sangat nice kat situ tapi sayang nya kamera setting tak berapa okay..sob2..tambah2 muka sensorang dah nampak lesu..mau nya tak letih..the whole day asyik merayap je..so malam tu dalam jam 10.30 balik hostel & plan untuk agenda esok nya..

Day 2 in Busan…

Well seperti biasa harus bangun awal. Dah la kat sini dah start summer, cepat je dah pagi & waktu Subuh nya dalam 3.45 pagi..dalam mengantuk kitorg bangun untuk solat subuh lepas tu sambung tido kejap..after breakfast kitorg pun start our journey..destinasi pertama adalah Yonggungsa Temple..sedikit info pasal temple ni ye..

The motto of Haedong Yonggung temple is “At least one of your wishes will be answered here through your heartful prayers.” The sea has been with human-being in history from long time ago. It was very calm sometimes while furious sometimes. The Haedong Yonggung temple is situated near the sea unlike other temples located in mountains, therefore it’s quite reasonable to call this temple an aquatic Buddhist sanctum. They say that the Great Goddess Buddha of mercy in the sea lives alone at a solitary near the sea and appears on the back of a dragon. That’s why the Korean’s worship of the Great Goddess Buddha was formed near the sea or on the island, and this Haedong Yonggung temple is one of 3 Sacred Places related to the Goddess Buddha.

source: http://www.yongkungsa.or.kr/en/

 How to get there

Take subway and get off at Haeundae station (Busan subway line2), exit 7
Take bus 181 and get off at ‘Yonggungsa Temple’

Fuh, kalo di KL punya lah aku elak xmo naik bas tapi di Busan terpaksa naik sebab this is the only way to get there..haha padan muka aku. tapi sangat lah exciting ok..berdiri dengan ramai orang..bas pulak tak ada sign english, semua tulisan bulat2..jadi pandai2 sendiri lah kitorg bajet destinasi nya. Lagipun banyak tourist lain jugak dalam bas & most of them memang nak pegi temple..jadi bila orang ramai-ramai turun kitorg pun sibuk2 lah turun jugak..

Haa nih dia Yonggungsa temple..view nya sangat cantik..betul2 tepi laut..

Kebetulan masa yg kitorg pegi tu Hari Perayaan Buddha apa ntah..so ramai gile org Korea yg pegi sana untuk sembahyang..pastu siap ada makan free lagi..dasat jugak diorg ni ye..yang kelakar nye diorg semua asyik pandang kat kitorang..yer lah pasti aneh bila tengok few ladies yg berhijab..dah la keje kitorg asyik camwhore je..:D Balik dari temple pulak kitorg pegi Islam centre di daerah Busan..solat di Masjid dan cari makanan halal 🙂

Ini dia kedai makanan halal…Turkish restaurant..not bad jugak food kat situ tapi agak mahal..huhu

Busan tower dan Jalgachi market adalah next destination di malam terakhir di Busan..Walaupun tak segah Seoul Tower tapi agak menarik jugak view nya..ramai orang dating kat situ..so bolehla cuci2 mata sambil menikmati keindahan bandar Busan dari top hill..dan jangan lupa shopping di nite market..Hee..

Oklah jom tengok gambar je..malas dah nak story mory..

 

It’s been about 3 weeks since my trip to South Korea but the feeling of excitement and pleasure are still fresh..the weather, environment, people, language & places..ah frankly speaking I miss everything about Korea!

Oppa, saranghae!!!”

“Chincha? Otoke..”

Eh tetiba pulak..haha..sorry for the gediks there..please give me a second to memorize all this sweet thing.. 😛  Well, if any readers plan to visit this country, you are lucky enough then..today I will share our budget trip to Korea for 7 days and 6 nights..believe me, the cost is less than RM2,000..are you ready? 😉

Ok..Let’s start with the airplane ticket…

Everyone knows about Airasia awesome sale..so just grab this chance to get a cheap ticket. So, here we go our ticket price!  Anyway you can get cheaper than this if you are lucky..

After 6 hours journey, we arrived Inch-eon airport about 6.30 am local time (Finally huh). See my face below?? Muka lapar with tudung senget-benget..haha..what I want at this time only food & drink..LOL..so, we went to Dunkin Donut for breakfast before start the journey to Seoul..


MRT or Subway or whatever they called it is very convenience to use. So, we took AREX from Incheon airport to Seoul   downtown. Basically there are two type of lines, commuter line takes about 53 minutes and express line takes about 43 minutes. The time difference is only 10 minutes. It’s up to you to choose but I would advise to take commuter line, much more cheaper..remember the budget constraint and we have plenty of time before the check in 🙂

 

We stop at Hongik University since our guesthouse is located in Hongdae. This area  known to be its indie spirit lives with urban street arts and underground band musicians. I heard yong hwa (CN Blue) used to perform here before he started his career.  Please google if you want to know more about it, I mean hongdae area ok.. From the station to the guesthouse, we need to walk about 10 minutes. It’s not that far but with my not-so-light luggage plus tired  it was a troublesome..huhu..Luckily we were not sesat getting there. Looks like the map direction that we found in internet quite useful..pheww..so, this is our first guesthouse in Seoul..very nice & cosy. 🙂

Day 1: 3rd Pencil Guesthouse ( www.hostelhongdae.com)
Room Type : Private room (4 Persons)
Rate: KRW100,000

   

The owner is so friendly and they have two malaysian students as a part time worker. I still remember the first conversation with them after I ring the door bell. I heard a voice from the room.

“Booking atas nama siapa ye? “

I was like..”Eh, betul ke apa yang aku dengar ni?? Dia cakap melayu ke aku yang silap dengar? “

Rupanya mamat ni orang Malaysia..so apa lagi, sembang secara bahasa melayu lah..hee~

Ok, enough babbling about that guy. While waiting for 2.00 pm, we decided to explore the Hongdae area. With one map provided by the guesthouse owner, we just walked along the mapo-gu street. Oh, sangat best sebab penuh dengan kedai baju, kedai makan, kedai kosmetik & banyak lagi..(all about fashion..whee..rambang mata ok) and siap ada live street performance lagi..haa korang tahu cite The 1st Shop of Coffee Prince? The coffee shop is located here and sempat jugak kitorg visit 3D eyes museum sekali..if you wanna see more you can browse my previous post. I’ve uploaded some pictures about this museum. After few hours lepaking, we felt so tired and hungry. Our lunch was simple and easy. My friend bawak  Rendang/serunding..mama dia masak khas dari Padang, Indonesia..So we just bought instant steam rice at family mart and back to the hostel. 2 minit je masak nasi ni dalam microwave and then ready to serve..sangat mudah bukan? Yang penting sedap & halal..kan?? 😉 Hari pertama kat sana tak jln byk sgt..just explore area Hongdae je..sebab nya? sangat penat & esok nya will be a challenging day for us..wee are going to Busan!!  yeahhh~ so day 2 tunggu next post je lah ye..malas dah nak continue sini.. 😛

I went to this museum in Hongdae when I was in Seoul..It was fun and 3D pics were amazing! The entrance fee is KRW13,000 for adult and here some info about the place if you want to pay a visit.. 😉

Trick Eye Museum

B2 Seogyo Plaza, Seogyodong 357-1, Mapo-gu, Seoul
82-2-3144-6300
http://www.trickeye.com
Hours: 10am-10pm

How to get there??

Hongik University Station (Line #2), Exit #9
From Exit #9, walk straight and turn left at VIPs restaurant. Walk until you arrive at Starbucks, then cross the street into the pedestrian road on the right (there are two).  A purple sign that reads “Trick Eye Museum” will be on your right.

And now..let’s pictures do the talking…