Archive for the ‘Life’ Category

Farewell 2015

Posted: January 1, 2016 in Babbling, Life, Personal

Dear lovely readers 🙂

How are you? Yeah I’m back after 2 years in silent mode. Phewww (bersarang sudah blog saya).. *sigh*

Anyway Happy new year everyone! 2015 is now history 🙂 Welcome 2016. Wish joys and happiness on this new year bloom in your life as flowers in a garden 🙂

Hopefully I will be writing again this year. (azam baru? kikiki)

Okay ciao~

 

 

Advertisements

“kau x keje lg? kau grad setahun awal dari aku kan..”

“belajar tinggi-tinggi, pakai kete sama je macam aku yang belaja setakat sijil ni..”

“gaji besar tapi aku lagi mewah..ape la kau ni..”

“kau ni bila nak kawin? tengok aku dah masuk anak kedua. kite sebaya kan..”

“aku kawin kemudian dari kau, tapi aku beranak dulu. kau xnak anak ke..”

 

Biasa tak dengar ayat-ayat di atas?

Mengapa perlu kita bertanya soalan-soalan sebegitu?

Adakah si penjawab tahu apa yang akan terjadi dalam hidup dia?

Siapa tahu masalah di sebalik setiap yang berlaku pada si penjawab?

Mungkin dia sedang menjaga kedua ibu bapanya yang sakit. maka sebab itu dia masih tidak bekerja.

Mungkin dia sedang membantu adik-adiknya meneruskan pelajaran. maka sebab itu dia berkereta dan berbelanja setaraf orang yang sederhana hidupnya walau gajinya jauh lebih tinggi.

Mungkin dia sedang melawan penyakit yang memungkinkan dia tidak mampu beroleh anak, maka sebab itu dia tangguhkan niat untuk memiliki anak.

Buat si penjawab yang menghadapi soalan sebegini, tenanglah. dan jangan bersedih. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Dia telah mengatur setiap sesuatu dengan bijaksana.

Mungkin kita memiliki rezeki yang sedikit berbanding orang yang memiliki rezeki yang lebih banyak dari kita. Jangan bersedih kerana rezeki itu luas pandangannya.

Mungkin agak kasar pandangan ini, tapi sebagai manusia, perbandingan juga kadang-kala boleh memberi kekuatan dalam melawan nafsu dan bisikan syaitan terutama bagi orang yang lemah imannya.

Ingatlah,
mungkin kamu tidak bergaji besar, tapi kamu mungkin memperoleh kebahagiaan yang lebih.
mungkin kamu berkereta sama seperti mereka yang bergaji lebih kecil dari kamu, tapi mungkin kereta kamu tidak banyak mempunyai masalah berbanding kereta mereka.
mungkin kamu lewat mendapat jodoh, tapi mungkin juga hubunganmu dengan jodohmu itu lebih panjang.
mungkin juga kamu lewat mendapat anak, tapi mungkin juga anakmu itu lebih membawa kegembiraan satu hari nanti.

Allah lebihkan seseorang itu di satu bahagian, dan mengurangkan kamu di satu bahagian. Tapi Allah juga melebihkan kamu di satu bahagian lain, dan mengurangi seseorang itu dengan satu bahagian lain. Itulah keadilan Allah yang sering kita lupakan lantaran sering melihat kelebihan orang lain dan melupakan kelebihan yang Allah berikan pada diri sendiri.

Tanamkan dalam minda, Allah itu Maha Adil, dia memberikan kamu apa yang kamu perlukan, bukan apa yang kamu inginkan. Setiap hamba-Nya punyai bahagian masing-masing.

Di saat kamu di lontarkan soalan sebegini, atau di saat jiwa kamu sendiri yang bertanyakannya, pejamlah matamu..tarik dan hembus nafas perlahan-lahan sehingga kamu beroleh kusyuk lalu sebutlah Allah..Allah.. Insyaallah kamu akan tenang. Jika orang yang bertanya berada di hadapanmu, jawablah Allah lebih mengetahui segala perancangan untuk hambanya.

~Hamba Allah~

Saya terbaca petikan ini di newsfeed facebook apabila ada seorang kawan yang share. Ya, ini memang betul-betul terjadi dalam hidup kita. Bagi saya orang-orang yang suka bertanya begini adalah orang yang mementingkan diri sendiri dan merasakan hidupnya sempurna tanpa cacat cela. Mungkin ada yang bertanya secara berseloroh tetapi pernahkah kamu berfikir dahulu tentang perasaan orang yg ditanya itu?

Bolehkah mereka menerima soalan itu dengan hati terbuka dan senyuman di bibir?

Apakah si penjawab soalan itu gembira dengan pertanyaan sebegini? Tidak terusik kah emosi nya?

Adakah kamu rasa mereka itu tidak berusaha untuk memiliki apa yang kamu miliki?

Apabila dihujani soalah sebegini, jangan bersedih wahai kawan. Ingatlah janji Allah itu pasti.

Surah al-Baqarah ayat 216 :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”.

Huraian:
Sseungguhnya sesuatu perkara itu hakikat sebenarnya Allah Maha Mengetahui. Baik atau buruk sesuatu perkara itu ianya adalah di dalam ilmu Allah. Yakinilah jika sesuatu doa atau hajat tidak ditunaikan-Nya ada sesuatu yang lebih baik akan diberi Allah S.W.T. sebagai penganti apa yang kita hajatkan. Jika tidak dapat di dunia, nanti di hari akhirat Dia akan memberkannya kepada kita, oleh itu berbaik sangkalah kepada-Nya

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Setahun yg lepas patutnya entry ni tapi baru ada chance nak post. Maklumlah penyakit malas asyik menyinggah. Cerita pun sudah basi kan, tapi tak apa lah janji korang boleh buat reference kalo nak pergi Korea nanti. Haha

Sedikit recap. Maybe boleh baca entry ni dulu https://elixadexelia.wordpress.com/2012/06/27/budget-trip-to-korea-day-1/ . Dalam post ni saya cerita pasal hari pertama kitorg stay di Seoul. The next day we went to Busan for 2 days. Boleh refer entry ni pulak https://elixadexelia.wordpress.com/2012/09/12/budget-trip-to-korea-busan/ . So lepas balik dari Busan we back to Seoul again. Yeahh!! That’s the plan.

Sampai je Seoul pagi tuh, we all terus ke Zaza Backpackers, our guesthouse for the remaining days in Korea. Boleh check website nya http://zazabackpackers.com/ for the details. I super love this guesthouse!! It is an easy walk to Seoul’s most famous attractions like Namsan TowerMyeong dongDongdaemun Market and many more. Dan yang paling best a cute & clean house with affordable price & friendly staff (The guy staff is cute too!). *wink*

Lepas simpan our luggage dalam bilik kitrg terus keluar untuk ke next destination. Mana lagi kalo bukan Menara cinta Seoul, Namsan Tower! Hehe. A must visit place in Seoul. Before that kami singgah kat Paris Baguette Cafe dulu untuk brunch. Lapar sangat tapi kat situ boleh makan roti & kek je. Tuh pun korang kena pandai-pandai pilih takut terpilih yg ada cik ba.. haa korang sambung la sendiri perkataan tu 😛

Fotor070710477Lepas makan kenyang2, kitrg pun terus ke Namsan tower. Dekat je dari guesthouse tapi agak penat la jugak sebab jalan nak ke sana berbukit-bukit & banyak tangga pulak tuh..kalo korang nak tahu di Korea ni memang banyak jalan berbukit-bukit camni, rumah pun banyak on the top hill. Kalo ikutkan stamina orang Korea ni boleh tahan la kan. Cuba tengok dlm drama, asyik jalan & berlari je diorg ni..hehe..

Penat-penat pun kitorg berjaya jugak sampai ke Seoul Tower. Agak luas jugak area Namsan tower nih.Memang macam dalam drama lagi sekali view sangat cantik kat sini. Arghh tak boleh nak describe tapi feeling nya lain tau. Dapat jugak kitrg tengok sendiri love locks tree, museum bear & cultural performance. Happy sangat! 😀

Fotor0707115123

Lepas Namsan tower, kitorang balik ke Zaza backpackers untuk makan & solat. Makan macam biasa lah, rendang dan serunding yang kitrg bawak masih ada. Nasi pulak boleh beli kat family mart atau 7 eleven. Tak pun stok maggi masih ada. 😉 Lebih kurang 2 jam lepas tu pulak, kitorang dah ready untuk ke next destination. Myeong dong night market, Hello Kitty Cafe & jalan-jalan sekitar Hongdae. Jom tengok gambar je, tak larat nak cerita dah..lol

Fotor0707131634Day 5 tunggu di lain entry pulak ye dan tak tahu lah bila boleh post lagi. Maklumlah Mim Alif Lam Sim. Haha

Finally sampai jugak di JakartaSuppose nita came with me but dia kena pergi London la pulak.. So, only me with another friend je yang pergi. Sampai je di airport terus amik gambar sambil menunggu pak supir datang pick up. lol

IMG_20130612_222339

Sebelum ni dengar cerita je dari nita pasal traffic jam yang teruk di Jakarta tapi hari tuh dapat tengok sendiri! When I was in Bangkok, I felt KL’s traffic jam is nothing compare to Bangkok’s traffic-jam but this time, Jakarta’s traffic is heavier than Bangkok! Serius macet banget. The day we landed soekarno hatta international airport was a legend. Dari bandara nak ke Ancol took few hours. Jam yang tak bergerak atau ayat Jakarta nya, macet total. Hihi

Sampai je Ancol, kitorang makan siang dulu. Lapar gila sebab dari pagi tak makan. Bila di Jakarta, semestinya kena try makanan orang sana dan teh botol jangan dilupa ya. For me, rasanya tasty! Enak di minum tambah2 tengah cuaca panas 🙂 Di ancol, kitorang just jalan2, foto, masuk seaworld Indonesia & naik gondola Ancol to see the view from the top.

Fotor0706144656

Lepas berseronok di Ancol, kitorg gerak ke hotel yg terletak di Kemang, Jakarta selatan. Macet lagi sekali sebab time tuh orang pulang dari kerja dan suprisingly area kemang tu antara area yg agak macet! Dah la waktu tu gerimis. Kesian pak supir jam satu pagi kalo tak silap dia sampai rumah selepas hantar kitrg malam tu. haha. Anyway ni hotel yang kita stay kt Kemang. I like this area, memang happening ala2 Bukit Bintang walk kalo di KL 😉

Fotor0706152713

Actually ada reason why we choose Kemang area. Sebab nya kita nak try makanan kat restoran Baim Wong & restoran Dude Harlino 😛 Walking distance je dari hotel but we have no luck. Both Baim Wong & Teuku Wisnu tak ada pulak. Tapi tak apa lah, janji food nya sedap. Nih food yg kita order kat Publo restoran. Bukan nak memuji lebih-lebih sebab pemiliknya artis tapi serius makanan kat sini sedap. Hehe

img1373090882948

Esoknya pulak pegi ke Tanah Abang, Taman Mini Indonesia, ronda2 kat shopping mall, Monumen Nasional (MONAS) & malam nya pulak singgah di restoran Miya81 sushi steak house di area hotel. Pemiliknya adalah pelakon sinetron Dude Harlino & the gang..So unlucky, dia pun tak ada kat restoren nya sebab sibuk shooting di area lain. Sebelum balik, sempat kitorg sembang dengan pekerja-pekerja kat situ..siap suruh kirim salam dari Kuala Lumpur buat teuku wisnu..haha..anyway nih antara makanan yang kitrg order kat Miyabi restoren. Thumbsup memang sedap. Kalo korang pergi Jakarta jangan lupa singgah restoran ni tau..Selain di Kemang Jakarta Selatan, ada lagi branch lain di Jakarta Barat kalo tak silap. For me next time kalo pegi Jakarta memang nak pergi lagi sini 🙂

Fotor070615001

Dan nih gambar-gambar sekitar Jakarta. Tak ada banyak sgt pun sebab sibuk bershopping. Malas nak ambik gambar. Hehe..

Fotor070615388

Till we meet again in the next post! Have a nice weekend peeps.

Every time I check the site stats, the visitor numbers are above my threshold. That’s good enough for me but I wonder who are they? I mean I did not publicize my posts. I know my blog is nothing, dull and boring. You tell me. 😉

Well It just my babbling when I felt down or maybe some experience that I would like to share with people outside there. But hye, whoever read this whether you’re a silent reader or stalker, I appreciate it very much! Thanks for dropping by my page.

May Allah bless you 🙂

Well..this is my first post in June 2013. *clap clap clap*

Long time no blog huh..Does anyone miss me here? 😛  Okay, let’s talk about things to do in Bandung. I was in Indonesia last month for holidays and now would like to share some pictures. If you have a plan to visit Bandung, here are the must-go-places that you should put into your list 😉

1) Tangkuban Parahu, the amazing volcano in west Java. Go early morning since this place quite far from the town (About 2 hours driving). It’s beautiful. Just enjoy the view and cold weather here.

Tips: There are some people with tag will approaching you and willing to help to take pictures, give explanation and bla bla bla. Avoid them if possible. They are not helping you for free! At the end, they will ask you to buy some stuff from them and I tell you what, it’s expensive!


2) Warung Nasi Saung Pengkolan 2. You will see this restaurant on the way back from Tangkuban Parahu. Nice sunda food & the price is so cheap. Must try! And you will enjoying the view of tea garden at the back of restaurant.

3) Ciater hotspring. A good place to relax after a long journey. If you love sports and outdoor activities, maybe can try flying fox, ATV go kart, camping site, elephant riding and etc. For person like me, I just enjoying the hotspring!

Tips: An ice cream seller will approaching you once you arrived here. He will explain and show you all the places in Ciater hot spring. He did for free just at the end of tour, he will ask you whether want to buy the ice cream. No harm if you help him. Having an ice cream would be lovely too!  *Kesian pakcik tu tau 😦 *

And do not forget, try the horse riding. Only Rp 20000 for one round.

DSC_0901DSC_0873DSC_0925

4) Pasar Baru Trade Center. A shopping heaven, wide range of products ranging from textile, garments, shoes to souvenirs, food and locally produced decor items. Beware of the pick pocket. Too many people here!

2013-05-09 16.04.44

5) Cihampelas Walk a.k.a CiWalk. I like this place! Many factory outlet along the road and you can see superheroes everywhere here. I mean this (Please refer below picture). Hiks

IMG_20130628_000711

6) Heritage Factory Outlet (Jl.Banda), Factory Outlet (Dago), Grande Factory Outlet (Jalan Cipaganti) & Rumah Mode. Bandung is really a shopping heaven. I just can’t stop myself from shopping & shopping. Haha. Bring more money if you come here please!

DSC_0024

Ouch, my eyes getting tired. Time to sleep peep. I’ll see yo soon here!

Hello my reader =)

Have a great day! Seems like I’m so free to update my not-so-famous-blog. I was away from office since an uninvited visitor came to me. Yes, I was sick for 3 days because of this influenza virus. It started with running nose on my last day in Bangkok and the night flight back to KL was terrible. Pressure terlalu tinggi sampai telinga rasa macam nak pecah . Then the next day which is the day I suppose back to work I officially sick. Time for MC right? 😛

OK enough about sick. Now I’m so excited to share my first experience riding an elephant!! Tadaaaa look at our faces. Happy mak mak 🙂

DSC_0071

Above picture taken in Nong Nooch Village, Pattaya. We paid THB 400 per person for this riding and I tell you what, it was awesome! Definitely an unforgettable experience. Some fact about elephants. They can live to be over 70 years and our elephant is about 40 years old (Right side). Wow quiet old actually. Huhu. Thinking of how they trained the elephant made me heartbreaking 😦 I just read somewhere about a long-time tradition in the Thai culture. The Phajaan or crush, is the training method elephants undergo to become a part of the tourism industry. As young elephants, they are torn from their mothers and entrapped in a small confine, then ritualistically abused with bullhooks and bamboo sticks spiked with nails, as well as starved, deprived of sleep and worse, to crush their spirits and become submissive to humans. Oh man, this is horrible 😦

Anyway for those who love travelling, come and visit Nong Nooch Garden, it’s an experience you’ll never forget. More shows such as Thai cultural & dance show, the amazing elephant show, sports car collection and botanical gardens are waiting for you here.

Click on their official website http://www.nongnoochgarden.com/ for more details.