Posts Tagged ‘Budget Trip’

Well..this is my first post in June 2013. *clap clap clap*

Long time no blog huh..Does anyone miss me here? 😛  Okay, let’s talk about things to do in Bandung. I was in Indonesia last month for holidays and now would like to share some pictures. If you have a plan to visit Bandung, here are the must-go-places that you should put into your list 😉

1) Tangkuban Parahu, the amazing volcano in west Java. Go early morning since this place quite far from the town (About 2 hours driving). It’s beautiful. Just enjoy the view and cold weather here.

Tips: There are some people with tag will approaching you and willing to help to take pictures, give explanation and bla bla bla. Avoid them if possible. They are not helping you for free! At the end, they will ask you to buy some stuff from them and I tell you what, it’s expensive!


2) Warung Nasi Saung Pengkolan 2. You will see this restaurant on the way back from Tangkuban Parahu. Nice sunda food & the price is so cheap. Must try! And you will enjoying the view of tea garden at the back of restaurant.

3) Ciater hotspring. A good place to relax after a long journey. If you love sports and outdoor activities, maybe can try flying fox, ATV go kart, camping site, elephant riding and etc. For person like me, I just enjoying the hotspring!

Tips: An ice cream seller will approaching you once you arrived here. He will explain and show you all the places in Ciater hot spring. He did for free just at the end of tour, he will ask you whether want to buy the ice cream. No harm if you help him. Having an ice cream would be lovely too!  *Kesian pakcik tu tau 😦 *

And do not forget, try the horse riding. Only Rp 20000 for one round.

DSC_0901DSC_0873DSC_0925

4) Pasar Baru Trade Center. A shopping heaven, wide range of products ranging from textile, garments, shoes to souvenirs, food and locally produced decor items. Beware of the pick pocket. Too many people here!

2013-05-09 16.04.44

5) Cihampelas Walk a.k.a CiWalk. I like this place! Many factory outlet along the road and you can see superheroes everywhere here. I mean this (Please refer below picture). Hiks

IMG_20130628_000711

6) Heritage Factory Outlet (Jl.Banda), Factory Outlet (Dago), Grande Factory Outlet (Jalan Cipaganti) & Rumah Mode. Bandung is really a shopping heaven. I just can’t stop myself from shopping & shopping. Haha. Bring more money if you come here please!

DSC_0024

Ouch, my eyes getting tired. Time to sleep peep. I’ll see yo soon here!

Advertisements

I went to this museum in Hongdae when I was in Seoul..It was fun and 3D pics were amazing! The entrance fee is KRW13,000 for adult and here some info about the place if you want to pay a visit.. 😉

Trick Eye Museum

B2 Seogyo Plaza, Seogyodong 357-1, Mapo-gu, Seoul
82-2-3144-6300
http://www.trickeye.com
Hours: 10am-10pm

How to get there??

Hongik University Station (Line #2), Exit #9
From Exit #9, walk straight and turn left at VIPs restaurant. Walk until you arrive at Starbucks, then cross the street into the pedestrian road on the right (there are two).  A purple sign that reads “Trick Eye Museum” will be on your right.

And now..let’s pictures do the talking…

Today rasa rajin pulak nak menaip kat sini..aneh bukan? saya boleh jadi rajin terlampau atau mungkin mengalami kemalasan tahap maxima mengikut keadaan..kalo korang tak caye, tengok la nanti..mesti akan ada sampai berbulan-bulan saya tak update blog..hihi..OK, anyway hari ni nak citer pasal negara kota Singa pulak..pada sape2 yg bercadang nak melawat Singapura mungkin boleh dijadikan panduan untuk percutian anda..anyway flite ke Singapore hari tu sangat lah awal pagi..huhu..tido pun tak cukup..kul 5.30 AM dah boarding time..maklumlah nak tiket murah punye pasal..so, dalam 45 minit dah sampai Changi air port..

Hari pertama

First thing yg kitorg buat bila sampai sana adalah cari tempat makan. Since flite awal sangat, perut pun jadi lapar..so, tempat yg paling sesuai utk breakfast kat airport adalah McD..Tadaaa..sedap, murah & halal..untuk 2 org makan kosnya adalah SGD11.50..

Sementara tunggu check in hostel jam 11.30 pagi, kami pun lepak lah secara lama kat McD sambil merancang jadual perjalanan 3 hari di sini..around 9.30 am kitorg pun terus ke MRT station. .Destinasi kami adalah  Bugis street..haa nak senang ke mana2, beli je tourist pass which is SGD8 per day..boleh naik any public transport (MRT, LRT, Bus) within singapore except sentosa express..so, 3 days pass adalah SGD24 & kena bayar deposit extra SGD10..nanti boleh refund balik deposit nya..dari Changi station ke Bugis station ambik masa lebih kurang 40 minit..Jalan kaki lebih kurang 10 minutes, dah sampai hostel..kali ni malas nak stay kat hotel sb nak bajet..so, nih dia hostel nye..easy as ABC, ABC backpackers namanya..private room per nite is SGD55..memang strategik area..nearby Bugis street, Arab street & Kampung Glam..

After Zohor, next destination adalah Esplanade & Singapore flyers! Ini memang must places to visit in Singapore..Jom tengok apa yg ada kat sini..

anyway sila abaikan photo2 gediks di atas ye..tujuan utama adalah semata-mata nak tunjuk kat korang tempat yg menarik di esplanade..hihi

Hari Kedua

Yeah..Hari yang ditunggu-tunggu iaitu mengexplore sentosa island!! Destinasi kali ni adalah vivo city, Universal Studio & Siloso beach..had so much fun here…tp yg paling aku takleh lupa ialah our first ride “The revenge of the mummy”..Huh demn scary! mula2 memang no idea pasal benda alah ni..nampak ramai je org duk queue..so teringin la jugak nak try.. bila masuk je dah rasa cam kat dunia lain..ala2 dlm pyramid giza yg penuh dengan misteri..hm agak lama la jugak kena berjalan..sampai satu tahap ada satu monitor tertulis..”This is a high speed roller coaster..”..erks..belum abes aku baca ayat tuh, terus rasa menggelabah..aku pandang muka kwn aku, kwn aku pandang aku..dah terlambat utk patah balik..hahaha..rasakan! memang kena naik roller coster..jeng3 roller coster pun bergerak..one row ada 4 org..aku duk tepi belah kanan..sebelah kwn aku ada aci tua dgn anak lelaki nye yg dh besar..mak aih, mula2 slow je gerak..kiri kanan ade tengkorak & mumia & etc yg menakutkan..ibarat kita tengah main game..siap ade effect lagi terkena percikan api or air..tetibe roller coster menghala ke satu pintu gua yg dah nak hampir tertutup..bergerak laju tapi tak sempat nak lalu..”Gangg” tertutup..then satu suara yg kuat dan nyaring..”There’s no way to exit from here..hahahahahaha”.. dan time tu jugak roller coster dengan secara lajunye bergerak ke arah belakang secara tinggi rendah ala2 mencari jalan keluar..pastu jalan tersekat, gerak ke depan balik dengan secara laju jugak, then kebelakang lagi..huwaaaa aku tatau nak gambarkan camne perasaan takut. boleh diibaratkan jantung gugur ke tanah & aku kutip balik..memang kitorg menjerit sepanjang masa sambil tutup mata sebab tak rela tengok mumia yg menakutkan di kiri kanan..sambil2 tuh aku sempat lg dengar aci kat sebelah menjerit gak..anak lelaki dia lak tak abes2 “Amaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”..hahaha..lawak giler..lepas tu bila dah dekat nak sampai jalan keluar..ade suatu suara lagi bercakap “This is only beginning..”..huh time tu aku dah pasrah dah..duk terbayang kat depan tu mcm2 halangan2 mumia lagi..tapi rupa2 nye roller coster dah sampai penghujungnyaa..kasik saspen je diorg ni..keluar je dari roller coster tu aku sgt bersyukur sb masih hidup..kaki pulak shaking..hahah..lepas game tuh, kitorg dah pobia dah nak try game lain..kalo diorg kata “High end roller coaster” konpem tak berani nak masuk..hihi..ok lah malas nak citer panjang just letak gambar je lah ye..Hee

Oh lupa nak bagitau, tiket USS adalah SGD 66, tapi aku dapat half price sebab officemate dari S’pore yg belikan.. 😉 then, harga tiket singapore flyers adalah SGD 29..

Hari ketiga

Last day di Singapore..since flite petang, masih byk masa lagi utk jalan2..so, hari ke 3 decide nak jalan2 kat Chinatown, Little India & orchard Road..Sebelum tuh, lunch di restoran haji Maimunah kat Jalan Pisang..kedai ni glemer tahu..sedap & murah..tapi takleh lawan masakan malaysia…mmg superb!! hee..time nih memang kaki dah sakit2 sebab penat berjalan..namun destinasi berikutnya harus diteruskan jugak..kalo tak, nyesal tak sudah nanti..so as usual, some pictures taken at Chinatown & orchard road area..

banyak lagi story & picture nak share tapi tak larat dah..mata dah ngantuk..sambung esok la yek..Jom tido Jom..Goodnite uols 😀