Posts Tagged ‘Travelling’

_DSC0007

Hello peeps! Greeting from Venice 😉

OK, Just kidding. I’m back in KL now. Hihi. It’s been a month since my trip to Europe. Arghh..the feeling still great! I would like to share some photos taken in Venice. Enjoy 😀

 

Advertisements

Setahun yg lepas patutnya entry ni tapi baru ada chance nak post. Maklumlah penyakit malas asyik menyinggah. Cerita pun sudah basi kan, tapi tak apa lah janji korang boleh buat reference kalo nak pergi Korea nanti. Haha

Sedikit recap. Maybe boleh baca entry ni dulu https://elixadexelia.wordpress.com/2012/06/27/budget-trip-to-korea-day-1/ . Dalam post ni saya cerita pasal hari pertama kitorg stay di Seoul. The next day we went to Busan for 2 days. Boleh refer entry ni pulak https://elixadexelia.wordpress.com/2012/09/12/budget-trip-to-korea-busan/ . So lepas balik dari Busan we back to Seoul again. Yeahh!! That’s the plan.

Sampai je Seoul pagi tuh, we all terus ke Zaza Backpackers, our guesthouse for the remaining days in Korea. Boleh check website nya http://zazabackpackers.com/ for the details. I super love this guesthouse!! It is an easy walk to Seoul’s most famous attractions like Namsan TowerMyeong dongDongdaemun Market and many more. Dan yang paling best a cute & clean house with affordable price & friendly staff (The guy staff is cute too!). *wink*

Lepas simpan our luggage dalam bilik kitrg terus keluar untuk ke next destination. Mana lagi kalo bukan Menara cinta Seoul, Namsan Tower! Hehe. A must visit place in Seoul. Before that kami singgah kat Paris Baguette Cafe dulu untuk brunch. Lapar sangat tapi kat situ boleh makan roti & kek je. Tuh pun korang kena pandai-pandai pilih takut terpilih yg ada cik ba.. haa korang sambung la sendiri perkataan tu 😛

Fotor070710477Lepas makan kenyang2, kitrg pun terus ke Namsan tower. Dekat je dari guesthouse tapi agak penat la jugak sebab jalan nak ke sana berbukit-bukit & banyak tangga pulak tuh..kalo korang nak tahu di Korea ni memang banyak jalan berbukit-bukit camni, rumah pun banyak on the top hill. Kalo ikutkan stamina orang Korea ni boleh tahan la kan. Cuba tengok dlm drama, asyik jalan & berlari je diorg ni..hehe..

Penat-penat pun kitorg berjaya jugak sampai ke Seoul Tower. Agak luas jugak area Namsan tower nih.Memang macam dalam drama lagi sekali view sangat cantik kat sini. Arghh tak boleh nak describe tapi feeling nya lain tau. Dapat jugak kitrg tengok sendiri love locks tree, museum bear & cultural performance. Happy sangat! 😀

Fotor0707115123

Lepas Namsan tower, kitorang balik ke Zaza backpackers untuk makan & solat. Makan macam biasa lah, rendang dan serunding yang kitrg bawak masih ada. Nasi pulak boleh beli kat family mart atau 7 eleven. Tak pun stok maggi masih ada. 😉 Lebih kurang 2 jam lepas tu pulak, kitorang dah ready untuk ke next destination. Myeong dong night market, Hello Kitty Cafe & jalan-jalan sekitar Hongdae. Jom tengok gambar je, tak larat nak cerita dah..lol

Fotor0707131634Day 5 tunggu di lain entry pulak ye dan tak tahu lah bila boleh post lagi. Maklumlah Mim Alif Lam Sim. Haha

Well..this is my first post in June 2013. *clap clap clap*

Long time no blog huh..Does anyone miss me here? 😛  Okay, let’s talk about things to do in Bandung. I was in Indonesia last month for holidays and now would like to share some pictures. If you have a plan to visit Bandung, here are the must-go-places that you should put into your list 😉

1) Tangkuban Parahu, the amazing volcano in west Java. Go early morning since this place quite far from the town (About 2 hours driving). It’s beautiful. Just enjoy the view and cold weather here.

Tips: There are some people with tag will approaching you and willing to help to take pictures, give explanation and bla bla bla. Avoid them if possible. They are not helping you for free! At the end, they will ask you to buy some stuff from them and I tell you what, it’s expensive!


2) Warung Nasi Saung Pengkolan 2. You will see this restaurant on the way back from Tangkuban Parahu. Nice sunda food & the price is so cheap. Must try! And you will enjoying the view of tea garden at the back of restaurant.

3) Ciater hotspring. A good place to relax after a long journey. If you love sports and outdoor activities, maybe can try flying fox, ATV go kart, camping site, elephant riding and etc. For person like me, I just enjoying the hotspring!

Tips: An ice cream seller will approaching you once you arrived here. He will explain and show you all the places in Ciater hot spring. He did for free just at the end of tour, he will ask you whether want to buy the ice cream. No harm if you help him. Having an ice cream would be lovely too!  *Kesian pakcik tu tau 😦 *

And do not forget, try the horse riding. Only Rp 20000 for one round.

DSC_0901DSC_0873DSC_0925

4) Pasar Baru Trade Center. A shopping heaven, wide range of products ranging from textile, garments, shoes to souvenirs, food and locally produced decor items. Beware of the pick pocket. Too many people here!

2013-05-09 16.04.44

5) Cihampelas Walk a.k.a CiWalk. I like this place! Many factory outlet along the road and you can see superheroes everywhere here. I mean this (Please refer below picture). Hiks

IMG_20130628_000711

6) Heritage Factory Outlet (Jl.Banda), Factory Outlet (Dago), Grande Factory Outlet (Jalan Cipaganti) & Rumah Mode. Bandung is really a shopping heaven. I just can’t stop myself from shopping & shopping. Haha. Bring more money if you come here please!

DSC_0024

Ouch, my eyes getting tired. Time to sleep peep. I’ll see yo soon here!

Hello my reader =)

Have a great day! Seems like I’m so free to update my not-so-famous-blog. I was away from office since an uninvited visitor came to me. Yes, I was sick for 3 days because of this influenza virus. It started with running nose on my last day in Bangkok and the night flight back to KL was terrible. Pressure terlalu tinggi sampai telinga rasa macam nak pecah . Then the next day which is the day I suppose back to work I officially sick. Time for MC right? 😛

OK enough about sick. Now I’m so excited to share my first experience riding an elephant!! Tadaaaa look at our faces. Happy mak mak 🙂

DSC_0071

Above picture taken in Nong Nooch Village, Pattaya. We paid THB 400 per person for this riding and I tell you what, it was awesome! Definitely an unforgettable experience. Some fact about elephants. They can live to be over 70 years and our elephant is about 40 years old (Right side). Wow quiet old actually. Huhu. Thinking of how they trained the elephant made me heartbreaking 😦 I just read somewhere about a long-time tradition in the Thai culture. The Phajaan or crush, is the training method elephants undergo to become a part of the tourism industry. As young elephants, they are torn from their mothers and entrapped in a small confine, then ritualistically abused with bullhooks and bamboo sticks spiked with nails, as well as starved, deprived of sleep and worse, to crush their spirits and become submissive to humans. Oh man, this is horrible 😦

Anyway for those who love travelling, come and visit Nong Nooch Garden, it’s an experience you’ll never forget. More shows such as Thai cultural & dance show, the amazing elephant show, sports car collection and botanical gardens are waiting for you here.

Click on their official website http://www.nongnoochgarden.com/ for more details.

Last week masa ke Pattaya, we all sempat tengok Tiffany show, persembahan ala-ala cabaret. Haa pada yg tak tahu Tiffany show Pattaya di vote sebagai no 4 antara Top 10 best show around the world in 2001. Hebat bukan? Well personally memang menghiburkan. Beautiful costumes, toe tapping choreography & special lighting & effects. I like it!! Cuba korang tengok gambar-gambar yg kitrg sempat snap after the show, apa pendapat korang?? 😉

Yeah, they are ladyboy!!!! Speechless kejap saya tengok diorg ni. Super cantik kan?? Huhu. Betul2 100% transform. Huwaaa saya sangat cemburu melihat mereka, lagi sempurna dari wanita asli. Kulit nya mulus, putih, body tip top. Cuma satu je lah yg turn off. Sebaik saje diorg bersuara, keluarlah suara jantan..haha. Ayat yg biasa krg dengar kat sini adalah ” Mr, take photo!” ..bukan main lagi ajak lelaki je yg berfoto. .orang pompuan kat depan diorg langsung tak dilayan. lol

Nak tahu lebih details, korang boleh click kat website nya http://www.tiffany-show.co.th/index02.html

So guys outside there, make sure be careful not to fall in love with lady boys. Simple tips here, if she’s too pretty with perfect body shape, please lah jangan jatuh cinta. Definitely she’s not a girl. lol

2011-12-01 20.44.40

The building ranked officially as the world’s tallest from 2004 until the opening of the Burj Khalifa in Dubai in 2010 – wikipedia

Tetibe jadi rindu dengan tempat ini 🙂 Taipei 101 kelihatan gah dan cantik di waktu malam. Teringat masa kat Taipei dulu, selama kat sana tiap-tiap hari lepak kat sini sebab suka tengok lampu-lampu dan gelagat manusia yang dating kat situ. Dah la suhu waktu tuh around 12°c, sangat best untuk night walk..lagipun hotel dekat je dengan tempat ni. 😉 Yang paling best jalan-jalan seorang diri di Taipei adalah sangat safe walaupun tengah malam. Saya selamba je jam 12 – 1 pagi duk jalan2 kat luar. Hohoho..kalo kat KL tak berani gwe!! lol

Seperti biasa, saya sorang2 jugak masa kat sini. So, takde sangat gambar nya melainkan gambar-gambar bangunan dan pemandangan..huhu

By the way sempat jugak saya mintak tolong tourist lain utk snap pic saya..macam kat bawah ni, one of my favorite pic sebab ada LOVE..hiks

Image01

Love sucks! NO?

Oh ya, hotel yg company booking untuk saya adalah Tango Hotel kat area Xin Yi..For details boleh tengok kat sini http://www.tango-hotels.com/ . For me, quite nice bilik nya sangat cantik, luas & bersih. Lokasi strategik & memang design biliknya sesuai untuk org yg business trip. Cuba korang tengok nih..junior suite..

Cakap pasal hotel, ada satu kisah lucu berlaku kat sini. Malu la jugak nak cerita tapi biarlah, nak share jugak. Past is past lah kan. Hihi..cuba korang tengok gambar kat atas ni..pada yang tak tahu namanya jakuzi. Selama ni saya biasa dengar je pasal jakuzi tapi tak pernah ada pengalaman. So kiranya firs timer lah for me. Nak dijadikan cerita, hari tu hari Jumaat. Since esok nya adalah weekend, malam tu plan saya adalah nak spend masa kat Jakuzi sambil layan drama Korea. Waktu tuh tengah hot cerita “Glory Jane”. Sangat menarik bukan idea tu? So, apa lagi saya pun letak la laptop kesayangan kat tepi Jakuzi tuh ala2 standby. Lepas tu mula lah pasang paip nye sambil menyanyi kecil. (Excited. Bajet pandai la konon nk guna jakuzi ni padahal tak penah guna pun). Sangat cantik I tell you, lighting nya dah macam ala2 hard Rock Cafe dah, selang seli bertukar warna. Jakun sekejap. Haha..tengah asyik duk layan lampu nye yang cantik, tup2 air nye memancut tinggi ke atas lalu membasahi syiling dan lantai malah tempias nye terkena pada laptop kat tepi jakuzi..hahahaha..kaget sekejap tak tahu nak buat apa. Kelakar siot. Mana lah aku tahu ada limit paras air kat dalam Jakuzi tuh. Nasib baik lah tak ada CCTV kalo tidak malu nya mana nak letak muka..cepat2 aku pegi ambik towel dan lap semua tempat yang basah..Glory Jane ntah ke mana, yg pasti terhegeh2 aku duk lap air kat laptop. Cuak la jugak takut tak boleh nak on ke apa. Dah la laptop office. Semua keje ada kat situ. Hehe.. tergendala sekejap plan nak menikmati jakuzi. Nasib baiklah semuanya ok..Tapi selepas tuh kan aku dah tahu dah camane nak guna jakuzi..dah expert dah 😛

Ok, sila berhenti ketawa. Sekarang saya nak share pasal makanan halal di Taipei pula 😉 Siapa sangka kat sini ada restoran halal yg pelayan nya siap pandai cakap melayu lagi..mengikut akak tu, dia org Myanmar, tapi dah lama stay kat Taipei. Nama kedai tu Thai Food Garden, terletak di Beining Road berhampiran dengan Stadium. Deret dgn kedai tu ada few muslim restaurant lagi tapi yg saya try yang ni je. Jom tengok gambar sekitar kedai nya..

Food yang diorg serve not bad. Harga pun menarik. Kalo makan tengah hari kat situ saya siap take away untuk dinner terus sebab area hotel tak ada makanan halal. Nak datang kedai ni agak jauh la jugak, kena ambik cab lagi. Oklah saya malas dah nak cerita, tengok gambar je lah..hehe~

Anyway masa flite pulang dari Taipei ke KL, seat saya dah diupgrade ke Business class. Masa tengah saya beratur nak check in, sorang pramugari tanya camni..

“Miss Mohamad, do you mind If we upgrade you to business class? We have no more available seat in economic class..”

Oh of course I don’t mind! Haha..Fuh merasa jugak duk kabin kelas business..memang best! Makan sedap, tempat selesa, orang kat sebelah pun hensem2.. 😛 tips nye korang cuba check in lambat sikit. Bila dah penuh seat economy, sure diorg no choice untuk upgrade seat korang..Selamat mencuba! hiks

Yeah..seperti yg dijanjikan mari kita tengok aktiviti hari kedua saya di Korea..lama gile ok peram entry ni..huhu

Seawal 4.30 pagi dah kena bangun sebab departure time KTV dari Seoul station  jam 7.30 pagi..*tak cukup tido* sob2..jadi, kitorg amik chance utk tido je dlm train yg selama 6 jam tu..sangat selesa kt dalam tu & around 12.30 pm kami sampai di Busan station..oh sebelum terlupa tambang train dari Seoul ke Busan adalah KRW 28,000 per person..(pandai2 korang lah convert to RM yek)..

Seperti dalam drama korea yg aku tengok, Busan sangat indah & nyaman tempat nya..sepanjang perjalanan boleh nampak kawasan gunung dan tempat pertanian..ala2 kampung gitu..wah gini rupanya tempat kelahiran yong hwa CN Blue. so, from Busan station kitorg kena ambik subway ke Samyeon station..perkara yg sgt mencabar di kala ini adalah berjalan menuruni anak tangga yg tinggi dengan luggage yg besar & berat..uhukss sangatlah diluar batasan tapi dengan semangat yang tinggi kami akhirnya sampai jugak di station subway yg betul..dah la 2 – 3 kali jugak la salah arah sebab orang salah bagi direction..adeh (moral of the story kat sini: Jangan bawak beg besar & berat ye..aku sendiri pun tak tahu nape beg aku berat tp biasalah org pompuan kan?? semua benda nak bawak..yg bestnye beg kwn aku lg berat dan besar dari aku..aku sendiri lagi hairan apa yg dibawak nya..haha :P)..by the way  tak adalah jauh sangat backpackers yg kitorg nak stay tuh..tak sampai setengah jam dah sampai di Samyeon station..dari situ nak kena jalan kaki dalam 5-7 minit..kali ni sebab kepenatan yg amat, kitorg ambik cab je..tambang dalam KRW2,200..senang cite kan, cepat sampai & tak penat..hehe~ Dari jauh dah boleh nampak Blue Backpackers sebab cat bangunan nya colour biru..sesuai dengan nama nya kan..cuba korang tengok pic kat website nya http://www.bluebackpackers.com/ 😀

Day 2: Blue Backpackers (  http://www.bluebackpackers.com/)
Room Type : Family room (4 Persons)
Rate: KRW 90,000 (Free breakfast)

Well, personally aku suka stay kat sini. Room nya sangat comel & owner nya Jin & famili sangatlah friendly..service pun bagus..* Thumbs up* 🙂

Agenda pertama di Busan adalah mencari makanan..lapar yang amat sebab tak makan dgn teratur sejak semalam & seperti yg dijangkakan, susah sikit nak cari halal food kat sini..so we go for seafood/fish based restaurant. Owner backpackers suggest makan kat satu restoran yang jual fish soup. Dia sangat baik ok, siap call restoran tu dan bagitau menu siap2 yang kitorg tak boleh makan pork or whatever meet kat situ & siap tulis kat kertas dlm bahasa hangul 😀 Sebaik je sampai kat kedai tu, 2-3 staff greeting kat kitorg dlm bahasa korea..auww sangat comel ok..ayat tu selalu sgt aku dengar dlm drama korea..nak tulis tak reti so korang paham2 sendiri lah yek..pastu ada ajuhma & ajasshi yang nak bergambar dgn kitorg..terasa glemer la pulak..hihi..cuba korang tengok dish kat bawah ni, banyak kan? kitorg order fish soup utk setiap orang tapi tradisi kat sini mmg banyak side dish..ada nasi, kimchi, seafood pancake & few sayur yg aku tak tahu apa..well tatau lah diorg masak camana tapi sup nya sedap tau..tak rasa hanyir pun & rasa nya secukup rasa..i like tapi aku tengah menderita dengan ulcer di waktu ni..jadi nak makan pun sakit.. *sigh*..after meal diorg bagi satu mangkuk mcm desert gitu..aku serius tak tahu apa tapi rasanya macam air beras campur gula, ada rasa manis masam-masam sikit..aku minum seteguk je saje try..haish harap2 itu bukan soju or whatever yg haram untuk diminum..huhu

Next activity lepas makan adalah berjalan-jalan di sekitar Bandar Busan & sebelah malam nya pulak kitorg pi lepak kat Gwangalli Beach & Gwangan Bridge..view sangat nice kat situ tapi sayang nya kamera setting tak berapa okay..sob2..tambah2 muka sensorang dah nampak lesu..mau nya tak letih..the whole day asyik merayap je..so malam tu dalam jam 10.30 balik hostel & plan untuk agenda esok nya..

Day 2 in Busan…

Well seperti biasa harus bangun awal. Dah la kat sini dah start summer, cepat je dah pagi & waktu Subuh nya dalam 3.45 pagi..dalam mengantuk kitorg bangun untuk solat subuh lepas tu sambung tido kejap..after breakfast kitorg pun start our journey..destinasi pertama adalah Yonggungsa Temple..sedikit info pasal temple ni ye..

The motto of Haedong Yonggung temple is “At least one of your wishes will be answered here through your heartful prayers.” The sea has been with human-being in history from long time ago. It was very calm sometimes while furious sometimes. The Haedong Yonggung temple is situated near the sea unlike other temples located in mountains, therefore it’s quite reasonable to call this temple an aquatic Buddhist sanctum. They say that the Great Goddess Buddha of mercy in the sea lives alone at a solitary near the sea and appears on the back of a dragon. That’s why the Korean’s worship of the Great Goddess Buddha was formed near the sea or on the island, and this Haedong Yonggung temple is one of 3 Sacred Places related to the Goddess Buddha.

source: http://www.yongkungsa.or.kr/en/

 How to get there

Take subway and get off at Haeundae station (Busan subway line2), exit 7
Take bus 181 and get off at ‘Yonggungsa Temple’

Fuh, kalo di KL punya lah aku elak xmo naik bas tapi di Busan terpaksa naik sebab this is the only way to get there..haha padan muka aku. tapi sangat lah exciting ok..berdiri dengan ramai orang..bas pulak tak ada sign english, semua tulisan bulat2..jadi pandai2 sendiri lah kitorg bajet destinasi nya. Lagipun banyak tourist lain jugak dalam bas & most of them memang nak pegi temple..jadi bila orang ramai-ramai turun kitorg pun sibuk2 lah turun jugak..

Haa nih dia Yonggungsa temple..view nya sangat cantik..betul2 tepi laut..

Kebetulan masa yg kitorg pegi tu Hari Perayaan Buddha apa ntah..so ramai gile org Korea yg pegi sana untuk sembahyang..pastu siap ada makan free lagi..dasat jugak diorg ni ye..yang kelakar nye diorg semua asyik pandang kat kitorang..yer lah pasti aneh bila tengok few ladies yg berhijab..dah la keje kitorg asyik camwhore je..:D Balik dari temple pulak kitorg pegi Islam centre di daerah Busan..solat di Masjid dan cari makanan halal 🙂

Ini dia kedai makanan halal…Turkish restaurant..not bad jugak food kat situ tapi agak mahal..huhu

Busan tower dan Jalgachi market adalah next destination di malam terakhir di Busan..Walaupun tak segah Seoul Tower tapi agak menarik jugak view nya..ramai orang dating kat situ..so bolehla cuci2 mata sambil menikmati keindahan bandar Busan dari top hill..dan jangan lupa shopping di nite market..Hee..

Oklah jom tengok gambar je..malas dah nak story mory..